Dva različna diska v RAID 1?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Kot že v naslovu piše me zanima ali se da postaviti dva različna diska (različna firma, eden 250gb, drugi 320gb) v RAID 1, torej za backup oziroma mirroring?

Kakor si predstavljam naj bi bila potem velikost takega RAIDa 250gb?

In še ena stvar me zanima... ali lahko najprej postavim sistem samo z enim diskom 320gb in šele potem kasneje dodam še en disk in postavim vse skupaj v RAID 1? Al se mora to postavljati že od samega začetka z obema diskoma?

Hvala vsem za pomoč!

poper

Pripravnik
27. jan 2012
46
0
6
najprej raid ni backup ampak mirror... raid ni namenjen backupu ampak nemotenemu delovanju sistema ali tistega kar pač gor je.

raid ki ga delaš iz diskov 250 320 je polje veliko kot je kapaciteta - še par % najmanšega diska... če imaš raid degreaded, se večji disk rebuilda na kapaciteto najmanjšega diska v raidu....

v raid ne morš dat manjšega diska kot je najmanjši v raidu.... ozirmom mirror ne morš delat iz voluma 320 na 250 obratno lahko...

Nazadnje urejeno:

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Tkole da razložim
smile-1.gif

Raid 1 = Miroring primerno za backup
Raid 0 = Stripping primerno za hitro zapisovanje, ampa če en disk odleti, "odejo" podatki.

Imaš 2 opciji kako boš raid delal.

1. Hardversko - strojno po slovensko
smile-1.gif

Imeti moraš raid controler. Lahko ga imaš že na matični plošči, ali ga dokupiš (vstaviš) naknadno. Ta raid moraš nastaviti preden boš delal karkoli (naj me kdo popravi če se motim)

2. Softwersko - se pravi programsko
Ta raid lahko nastaviš kasneje, ko imaš na enem disku že podatke. Nevem pa v katerih sistemih softwerski raid lahko nastaviš. Na strežniških sistemih imaš to opcijo 100 %, na navadnih pa nevem..

Kar se tiče različnih diskov, ti bo pač potegnilo manjšo kapaciteto. V tvojem primeru 250 GB

Upam da sem ti vsaj malo v pomoč
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Na 320GB disku naredi particijo v velikosti 250GB diska in nato daj ti dve particiji v poljuben RAID.
Iz preostalega unpartitioned space-a na večjem disku pa potem narediš novo particijo, ki ne bo del RAIDa in ki jo lahko poljubno uporabiš (recimo za kakšne podatke ki niso tako kritični).

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik poper pravi:
najprej raid ni backup ampak mirror... raid ni namenjen backupu ampak nemotenemu delovanju sistema ali tistega kar pač gor je.

OK, moja napaka. Izhajal sem iz TEGA vira. in sem si zgleda narobe razlagal.
redface-1.gif

Kater software pa je najboljši za domačo uporabo? Ne gre se za strežnik. Ali Acronis zna delat s tem?
Ali softwarski način kaj raid-a kaj upočasni računalnik?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik poper pravi:

Ali softwarski način kaj raid-a kaj upočasni računalnik?

Ga upočasni. Za koliko pa ne bi vedel. Ne glede na to kje boš naredil RAID polje - ali v operacijskem sistemu ali v BIOSu, bo enak učinek. Pri obeh gre za softwarski RAID (pri obeh se uporablja CPU).
Komaj dražji kontrolerji za nekaj 100€ imajo svoj procesor, tam pa upočasnitve računalnika ne bi smelo biti.

Wild

Pripravnik
5. okt 2011
203
0
16
Sem popravil prejšnji post... Moja napaka, imel si prav kar se raidov tiče
Citiram še 1x:
Raid 1 = Miroring primerno za backup
Raid 0 = Stripping primerno za hitro zapisovanje, ampa če en disk odleti, "odejo" podatki.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Ga upočasni. Za koliko pa ne bi vedel.

No sej, ne gre se za nekega advanced userja, ampak za običajnega userja, ki surfa po netu, shranjuje slike in drugo multimedijsko kramo. In ne vem, če bo tak user zaznal upočasnitev?

Predvsem se gre za varnost slik in dokumentov, želja pa je po avtomatičnem varnostnem shranjevanju za primer, če en disk odleti. Zato ročni backup na zunanji disk ni tako zaželjena opcija.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Mislim da se upočasnitev ne bi smela opaziti, prej opaziš hitrejše delovanje diskov.
Sicer pa kot so že povedali - RAID ni backup. Za backup rabiš nek zunanji disk, ki ga odklapljaš ko ga ne rabiš (bonus točke če je na drugi lokaciji). Ker RAID ti nič ne pomaga če fašeš virus, ki ti izbriše vse podatke, ali pa če jih zaradi lastne napake izbrišeš.

poper

Pripravnik
27. jan 2012
46
0
6
jesus maria... od kod ti to da je raid backup.......

če misliš enko je samo to disk mirroring in ni backup..... backup je pač backup, praviloma zunanji medij (praviloma) usb disk, tape......

Tisti, ki pravi strankami, da je raid backup, bi ga mogl prvi dan odpustit iz službe...

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
joj brihtnež, sej sem se zmotil ko sm reku backup ker sem se samo slabo izrazil.

Sploh pa nimam nobenih strank, ker se ne grem tega posla, samo kolegici moram zrihtat računalnik, ker ji je odletel disk z vsemi slikami in se bi zdaj rada zasigurala za naprej, da se kdaj nebi spet ponovilo.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Ce zbrises na prvem disku, zbrises avtomatsko tudi na drugem... Uporabno samo v primeru, ce eden od diskov odleti. Zunanji disk pa bo.

Ja že ja zunanji disk, samo potem mora ročno delat backup in izklaplat diske pa to... pač sej veš kakšne so ženske pri tehničnih stvareh, glavno da je vse avtomatično ter da je rdeče ali roza barve
grin1.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
Mislim, da ti želijo le povedat, da RAID nikoli ne sme biti nadomestek backupa. Namenjen je nemotenemu delovanja v primeru okvare diska. Če daš 2 diska v RAID 1, ti v primeru odpevedi enega diska, vse deluje dalje, zamenjaš okvarjan disk, polje se rebuilda in vse skupaj gre dalje kot, da nič ni blo. Če je v igri pravi HW kontroler ali dobra SW rešitev, pridobiš še nekaj na hitrosti pri branju podatkov, ker se lahko bere iz obeh diskov hkrati in to je to. Še vedno ti lahko virus uniči dotateke, po pomoti kaj pobrišeš, pride do okvare katere od datotek, itd. in v teh primerih ti RAID ne pomaga, ker se vse spremembe odvijajo na obeh diskih, pomaga pa redni backup na nek drug podatkovni nosilec. Vse skupaj lahko tudi avtomatiziraš in ena izmed rešitev je ponavadi vključena že v sam operacijski sistem, obstaja pa tudi precej brezplačnih in plačljivih opcij.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Kot že v naslovu piše me zanima ali se da postaviti dva različna diska (različna firma, eden 250gb, drugi 320gb) v RAID 1, torej za backup oziroma mirroring?

Kakor si predstavljam naj bi bila potem velikost takega RAIDa 250gb?

In še ena stvar me zanima... ali lahko najprej postavim sistem samo z enim diskom 320gb in šele potem kasneje dodam še en disk in postavim vse skupaj v RAID 1? Al se mora to postavljati že od samega začetka z obema diskoma?

Hvala vsem za pomoč!
Ja.
Ja.
Odvisno od RAID sistema. Recimo Windows softverski omogoča naknadno dodajanja mirror-ja k particiji. (Podpirajo le edicije Professional, Enterprise, Ultimate od Windows 7, podobno je tudi na Visti in XP)

poper

Pripravnik
27. jan 2012
46
0
6
zasiguraš se z backupom ne z raidom...

raid je samo hw redundanca, ki v prmeru faila stvar še vedno funkcionira... Raid polje je potrebno podrobno gledat in se ukvarjat z njim, drugače bolj da ga nimaš......

Še zmeraj zelo napačen nasvet..............