Dušan Šešok o minimalni plači

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.974
6.027
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
130.000 prijavljenih brezposelnih + 50.000, ki iščejo brez pomoči zavoda.
Koliko jih je skupaj brezposelnih se da izračunati brez integralov in diferencialnih enačb višjega reda, (sploh če imaš kot uradnik dostop do baz podatkov)
odšteješ od celotnega števila prebivalcev mlajše od 18 let, redne študente, upokojence, zaposlene, za delo trajno nezmožne?, davčne nerezidente (državljani RS v tujini)?.

Če operiraš samo z javno dostopnimi podatki:
2061264 http://www.stat.si/tema_demografsko_prebivalstvo.asp
delovno aktivnih je 792 948 http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=5373
študentov 97 706 http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=5706
mlajših od 18 let je 363 276 za 2013 http://www.stat.si/Piramida2.asp
upokojencev 600 000 http://tiny.cc/kn6dbx

zadnjih dveh množic nisem upošteval v računu.
2061264 - 792 948 - 97706 - 363276 - 600000 = 207 334

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Minimalno plačo ukiniti kaj ... PRESNETA MAFIJA CIGANSKA! Naj raje ukinejo plače, ki so nad 2000 ali pa 3000 evrov, ne pa minimalno! Cigan prizadet. Naj ta starina gre z mano delat v tujino za 8 eur na uro, na začetku bo delal za 7eur na uro, pa to vsak dan 12 ur na dan, vse praznike, sobote in nedelje, da mu bo švic tekel in ne samo kapljal z nosa pa brade ... pa da vidimo kaj bo potem rekel. Presneti lopov ciganski ... [cenzura] da bi ga kresnil po te smotani glavi, pa ne s pešico, ker bi ga premalo, z enim oring hrastovim kolom ...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik EmptyHead pravi:
Minimalno plačo ukiniti kaj ... PRESNETA MAFIJA CIGANSKA! Naj raje ukinejo plače, ki so nad 2000 ali pa 3000 evrov, ne pa minimalno! Cigan prizadet. Naj ta starina gre z mano delat v tujino za 8 eur na uro, na začetku bo delal za 7eur na uro, pa to vsak dan 12 ur na dan, vse praznike, sobote in nedelje, da mu bo švic tekel in ne samo kapljal z nosa pa brade ... pa da vidimo kaj bo potem rekel. Presneti lopov ciganski ... [cenzura] da bi ga kresnil po te smotani glavi, pa ne s pešico, ker bi ga premalo, z enim oring hrastovim kolom ...

Zakaj govorimo o relativnem drobizu 3k na mesec? Ker vedno umiram od smeha, ko se folk razburja nad takimi ciframi.

Evo, cista "normalna" sluzba - nobenih "tajkunov" nikjer v sliki: (dobri) Projektni Vodje v "moji" drzavi kot "contractorji" (pogodbe za tam okoli 6 mesecev) dobijo nekje med 500-650 EUR (pred davki, zavarovanji itd) na dan. Ampak je treba ORENK delat za ta denar, ne pa po slovensko cediti in se pizditi.

Evo, ce bi kdo sel: http://www.cwjobs.co.uk/ - ampak si pa potem osebno odgovoren za par miljonov. Pa priporocam, da gres kaksnega od mednarodnih (ali drzavnih) certifikatov prej naredit in si kupis zavarovanje odgovornosti.

Ko bos pa velik in pameten - en bivsi sodelavec (nepopisljivo kvalificiran in z najvisjim civilnim security ratingom) je dva meseca nazaj dobil 12+9 mesecno pogodbo za... 1450. Na dan.

A bomo to tudi skenslali, ker se nekomu ziher zdi prevec? Pa da ne bo pomote, to je v privat sektorju.

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Glej ... na Perutnini ptuj neka šefica parih prostorov, oz. parih ekip, dobi čez 2000 eur, natančno 2400 nekje, kolikor sem slišal ... kaj pa dela? nič, kavico vse dneve pijejo pa kadijo notri z njenimi štefi, pridejo parkrat na dan okoli se slinit, kako kaj delajo in grejo nazaj ... seveda tudi nekaj delajo takega, ampak da zaradi parih ekip moreš dobiti čez 2 jurja, je pa preveč no ... Tudi na Carreri Optyl ni nič drugače, kaj še le v drugih večjih firmah ... Povsod, kjer si številka, povsod si šefi hal ipd delijo lepe plače ... BTW tudi PP in Carrera optil je tudi privat. Glede državne plače, samo vprašaj se koliko dobi general slo vojske? Koliko dobi en janša ali pa jankovič na mesec?
In kaj delajo ti ljudje? General nikjer ne drži glave, da bi ga kakšen terorist preluknjal, janša pa jankovič pa kradeta kolikor le lahko, ali zakaj potem ne odstopita ob vsaki aferi, ki jih imata že mali milijon?

Vsak, ki pa je za to, da se minimalna plača zmanjša ali odstrani, pa milijon procentov še v življenju ni prijel za delo, ki bi delal za minimalno plačo vsaj eno leto.

Seveda se pamet in spretnost bolje plačata ... ampak je skoraj povsod vse preplačano - tako kot v fuzbalu, ko neki človek, ki je odvisen od soigralcev, dobi 100 mio dolarjev ali kolko je že dobil ronaldo ... zakaj že, zato, da mu drugi podajajo žige, da on lahko zabija?
Ne rečem, da nekdo, ki je res pameten in trdo vlaga čas v svoje delo v službi, da je bolje plačan ... ampak take službe pri nas ni nikjer, ki bi kdo lahko dobil čez 2000 eur. Če si že kdo zasluži takšno plačo, so to samo kirurgi, pa kakšni ljudje, ki reskirajo svoje življenje, tu ne mislim na vojake policiste in gasilce, ampak na one, ki delajo s smrtno nevarnimi odpadki, pa noben drugi.

Jaz sem delal za 580eur na mesec, pa kaj, čekov sem mel za 370eur, ostalo pa mi je potem kolko? Tolko, da sem mel za bencin do šihta, pa da sem si vsak dan lahko kupil merkatorjev kruh za 40 centov! S kolegi pa sploh nikamor nisem mogel nikoli iti, ker sem mogel prvo nekak sebe preživeti, še le potem luksuz igrati po gostilnah ipd.
Tega očitno ti ne boš nikoli razumel, ker še mogoče danes živiš pod streho staršev ali pa imaš lepo plačo. Zato še samo en naj kdaj reče, da treba minimalno plačo ukinti, ga za jajca obesim! Naj raje onim tavišjim zmanjšajo plače, ne pa da iz revnih delajo še večje reveže - vidiš, naslednja amerika.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:

Zakaj govorimo o relativnem drobizu 3k na mesec? Ker vedno umiram od smeha, ko se folk razburja nad takimi ciframi.

Evo, cista "normalna" sluzba - nobenih "tajkunov" nikjer v sliki: (dobri) Projektni Vodje v "moji" drzavi kot "contractorji" (pogodbe za tam okoli 6 mesecev) dobijo nekje med 500-650 EUR (pred davki, zavarovanji itd) na dan. Ampak je treba ORENK delat za ta denar, ne pa po slovensko cediti in se pizditi.

Evo, ce bi kdo sel: http://www.cwjobs.co.uk/ - ampak si pa potem osebno odgovoren za par miljonov. Pa priporocam, da gres kaksnega od mednarodnih (ali drzavnih) certifikatov prej naredit in si kupis zavarovanje odgovornosti.

Ko bos pa velik in pameten - en bivsi sodelavec (nepopisljivo kvalificiran in z najvisjim civilnim security ratingom) je dva meseca nazaj dobil 12+9 mesecno pogodbo za... 1450. Na dan.

A bomo to tudi skenslali, ker se nekomu ziher zdi prevec? Pa da ne bo pomote, to je v privat sektorju.

Ti vedno samo eno plat medalje napišeš. ko pa taisti ljudje zafrknejo PRIVAT podjetje ( recimo banke, železnice, vodovod ) pa ga začuda moramo reševati vsi davkoplačevalci, takrat pa o odgovornosti tvojih kolegov ne duha ne sluha.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ah 32-ka ti spet gledaš skozi očala demokratičnega socializma.
Sam sem delal pri BOSCH-u in tam je notranji ustroj koncerna tako urejen da sta korupcija in kraja nemogoča ker te že sam sistem notranje kontrole izloči .
Naprimer si mlad ambicijozen, postaneš revizor, nekoga dobiš pri nepravilnosti, dobiš svojo firmo, zna se pa zgodit da ti v revizijo pride ravno tisti katerega si ti spodnesel....Podobna kontrola tudi na nižjih nivojih, povsod kjer je opravek z denarjem

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
V proizvodnjah imajo skoraj vsi navadni delavci minimalca ... v nemčiji, ko sem delal na BMWju v munchenu, sem se pogovarjal z enimi starejšimi delavci tam, ko smo skupaj malicali ... je rekel, da je minimalna plača v nemčiji 8 eur na uro, oni pa dobijo 13eur na uro ... in kaj so delali? Kolikor sem jih videl skoz, so skoz bili v enem svojem "teritoriju", kjer je robot svoje delo opravljal, oni pa so s papirji pa s svinčniki v rokah skakali okoli robota ... ko je robot svoje naredil, je pripeljal samo voziček pleh notri v voziček zložil pa ga je viličarist odpeljal, niti flekeca umazanih halij in ibercugov nisem videl na njih ...
In ko me je en švaba vprašal za koliko delam na uro ... sem mu rekel 8eur ... takrat se je drugi počil po čelu pa rekel, "da bi jaz mogel 12ur delati, vse vikende in praznike, tako daleč od doma tako delo?Ne, hvala. Raje doma ležim." Tretji pa mu je pritrdil ...
Potem pa se tam počutiš kot največje tele iz zahojene države, ki je očitno niti ni na tem planetu, ker smo 1000 let za opicami.

Meni je en privatnik dolžan dve plači, ki ju očitno nikoli ne bom videl ... vsak dan sem delal 12 ur itd, kot sem že zgoraj opisal, po mesec dni skupaj, brez da bi kaj šel domov, na koncu pa ti prasec niti ne plača. Ker mu je bilo za plačati 8eur na uro očitno preveč, ker je začel jamrat, da plača bo, pa ko je govoril, sem ga opazil, da laže, da mi nekaj ovinkari. Sem klical na firmo v nemčijo, za katero smo delali preko te firme, pa so mi na mail poslali fotokopije opravljenih plačil temu lopovu ... 17529eur je zaslužil ... od tega ga je stanovanje stalo okoli 600 eur za vse dneve pa bencin okoli 500 eur ... Material pa so tako švabi nabavili, tak da on s tem ni imel nič ... torej če zdaj preračunaš, okoli jurja ma stroškov, ostalo pa si je v žepe nabasal.

Razumem, da 8eur ni malo za enega xy privatnika, ampak če se ne moreš iti biznisa, in če veš, da za drugi mesec ne boš imel denarja za poplačati delavcev, ustavi delo, ne pa da jih izkorišča in jim nakoncu še vse pokrade, ker je očitno premalo zaslužil. Mesec pa pol sem delal v tujini sredi poletja, ko so vsi moji kolgi najbolj rinili na morje, dve ponudbi sem mogel zavrniti, ker sem bil v nemčiji, polno vrnih veselic, skratka, tisti cajt, ki sem ga tam gor zapravljal, zapravljal denar in vsak dan bil z manj morale do dela, bi ga doma preživel maximalno odlično in zabavno.

Doker so naši zakoni v pm, tako dolgo bodo privatniki kradli delavcem in državi, njihovo luknjo pa bomo mogli poravnati delavci .. ampak kako, če nam pa plače ne dajo?

Naj ukinejo minimalno plačo, ampak povem vam, takrat pa sem na ulici s kijem pa vsem in še sam ne bom ... tako bo kot v ukrajini ... Pa počakam prvega kravatarja političarskega, ki se norčuje iz nas.

Zaradi takih "ljudi", kot je ta starina, zaradi katerega je nastal članek, sploh več nimam veselja delati v kakšni službi ali pa si poiskati drugo službo, ker vem, da me bo oni nategnil če ne z urami pa s plačo ali pa z obojim. Tam, kjer veš, da boš plačo 1000% dobil na 15. ali 18., tam pa notri ne prideš drugače kot preko vez .. kjer pa si v dvomih če bo plača ali ne, pa boš šiht dobil 1,2,3 ...

Najboljše je biti na borzi, ker veš, da boš 18. 100% dobil denar, ali kdaj že pač dajejo denar. Trenutno delam na črno (upam, da me bo država zdaj preganjala), ker jaz s tem dobim več na uro, onemu pa ni treba državi dajati davka. In sma srečna oba. Dobim 5 eur na uro, če bi me zaposlil, pa bi dobil manj. Pri enem privatniku, ki pa sem še pred tem delal po terenu pri nas, pa sem dobil, točno preračunano, 2,97eur na uro ... fizično delo in pogodbeno ... takrat je pa bila kriza ... dva meseca, predno mi je pogodba potekla, sem ga skoraj zložil skupaj, ker mi ni plače dal 15. ampak 12. naslednji mesec ... in so mi tako lepo potem poslali opomine za položnice, pa zaklenili mobitel ...

Ja, najboljše minimalno plačo ukiniti, da boš potem delal za 1 evro na uro, hrano bodo podražili, na koncu boš crknil pod mostom, ker ne boš imel denarja za hrano, elektriko, vodo, oz za hišo

V tujino pa ne grem več NIKOLI delat, dokler bomo imeli tako gnile zakone, ki bodo privatnike ščitili, da nam ne trebajo plače dati. Dokler bo tak zakon, o delu po tujini sploh več nočem razmišljati ... Mimo grede ... Vsi vemo kako veliko mesto je Ptuj ... In to mesto ima registriranih 180 privatnikov, ki ponujajo delo po tujini ... In ja, 100% čisto vsi redno plačujejo plače ...

Se opravičujem za tako dolg post, kdor bo pač hotel, bo ga prebral, kdor pa ne, pa me tudi ne gane ... Ampak vsak, ki bo za, da se ukine ali zniža minimalna plača, zame ne bo nikoli človek ampak sovražnik - politiki že so.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.663
3.170
113
v lokalni ostariji
ah ja... slovenski "kapitalizem" v najlepši luči...

pačizkoriščanje delavcev... ker drugače ne znajo ustvarjat profita.

kar se pa sindikatov tiče pa... žalostno da so sedaj popolnoma tiho...

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ajjaajjj.. topla vodo se bo še enkrat izumila. Najnižje dohodki in najvišje dajatve so v celi EU pr nas. Problem je samo v tem, ker tisti zgoraj preveč pobirajo firmam, privatnikom, podjetjem...itd. Potem pa še tisti denar, ki ga ima država poberejo. (so ga pobrali. Sedaj ga ni več) Za vse mora biti denar, samo za plače pa ne. In kolko mora potem en zaposleni narediti profita, da bo dobil 570 euro??? Miljon???? Da bodo vsi zadovoljni. Pred leti so se vsi tako primerjali z tujino ...oziroma ostalo Evropo, samo po dohodkih direktorjev. 5 jurjev pa ni važno, če je bilo kaj prilivov v podjetje ali pa nič. Cel svet je že vn iz krize, mi pa še kar not padamo.... in pol je spet narod kriv, sam vlada pa zgoraj omenjeni NIČ.
Siguren sem, da bi šlo pol države delati cel mesec zastonj (ali pa več) če bi se vsi, ki so plenili državni proračun, firme, ....itd polali iza rešetk, vrnili denar oz. zaplenili komplet premoženje tudi sorodnikom, ki ne morejo prikazati izvora premoženja. Dokler se bodo pa takšni "lešinarji" sprehajali po državi bo pa tako, da bomo lahko šlabše živeli kot črnci, ki so jih pripeljal Amerji iz Afrike.... (tisti Kinte Kunte... al kaj je že bil)

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Lanos ... od kje pa tebi kakšen podatek, da je kdo v zaporu? V zaporu je od teh največjih lopovov samo Tovšakova, med tem, ko jankovič poveljuje iz ozadja bratovkove, janša pa je še vedno na stolčku ... da o zidarju niti ne govorim ..

Vidiš, to so tisti ljudje, o keterih sem najvišje razlagal ... Tisti tavišji vse pokradejo in imajo velike plače ... takim bi jaz znižal na minimalca. Ker delavec je vedno bil zame več vreden kot tista mafija v pisarnah podjetja ...

Aja, še to nisem prej povedal .. pri tistem, ki sem delal skoraj leto dni, ki mi je daval skoraj 3 evre na uro, je moj regres raje njegovi ženi dal ... še dobro, da mi je sosed, da se je takoj vse razvedlo ...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
To, da ti ni placal dogovorjenega je sicer izjemno ostudno, koliko je on zasluzil te (v primeru placila, za katerega sta se oba dogovorila) nima kaj za brigat, ampak:

"Sem klical na firmo v nemčijo, za katero smo delali preko te firme, pa so mi na mail poslali fotokopije opravljenih plačil temu lopovu ... 17529eur je zaslužil ... od tega ga je stanovanje stalo okoli 600 eur za vse dneve pa bencin okoli 500 eur ..."

Nekdo ti je poslal... Placila... Ki so jih dali podjetju... za katerega si delal?!

Jebemtis, da se se meni kaj takega zgodi... 17529 je drobiz v primerjavi s tistim, kar bi iztozil od njih
smile-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.478
5.680
113
@Evrofil...samo ti mas sredstva in cas za tozbo...veze itd

Pac ne zivis iz rok v usta

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Pri profitu, ki ga ne njegov delodajalec s tem dobil, on tudi ne zivi iz rok v usta
smile-1.gif

Aja, da ne bo pomote, mislil sem, da na podlagi priznanja EmptyHeada na forumu delodajalec lahko civilno tozil "partnerja" v Nemciji zaradi izdaje poslovne skrivnosti, in hkrati bivsega zaposlenega zaradi kraje poslovne skrivnosti. Ce je imel samo enega zaposlenega v tem primeru itak ne bi bilo pretezko ugotoviti kdo je bil, kajne?
smile-1.gif

"Tle mas jurja za vlozit tozbo, pa 20% od vsega za kar po*ukas nemce in bivsega zaposlenega. Have fun!"
...
...
...
(Ne morem verjet kaj vse folk na internetu napise, brez da bi razmislil kaksne posledice lahko to prinese...)

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Posledice ... da ti povem kakšna je lahko samo posledica ... da bo tisti satan ostal brez vseh zobi, ki jih ima.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Posledice ... da ti povem kakšna je lahko samo posledica ... da bo tisti satan ostal brez vseh zobi, ki jih ima.

Ce imas tak odnos do vsega in vsakogar me tvoje trenutno stanje sploh ne preseneca. Prepricas/prisilis nekoga v pomoc pri tvojem kaznivem dejanju, zdaj bi pa se folk "prefukal".

Dober si mi decko, dober...
cheer.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In kaj bo tajkunček dosegel? Pisnil bo, pa ga bo Hans odklopil od svoje joške (kar je edino prav). Veš, Evrofil, na razvitem zahodu (očitno pa ne v VB, ki je izgleda podobna našemu Texsasu glede tega
wink-1.gif
) bi tako zavrženo dejanje tega porivatnika sprožilo zgražanje, inšpekcije in izgubo posla (nihče ne bi hotel z njim poslovati).