Citat:
ampak če vsebina izpita nima nobene veze s tvojim delom in opravljaš izpit samo zato, ker si zaposlena v državni upravi, se ti to splača komisiji povedati, ker so v tem primeru mnogo bolj popustljivi.
brez zamere, ampak ga najbrž ni delovnega mesta v javni upravi, kjer bi bila celotna vsebina izpita povezana z delom.
Npr. če delaš na kakšnem delovnem mestu, kjer se izvaja klasičen upravni postopek, potem zagotovo nimaš pojma o javnih financah. Itd ...
Sem pa prepričana, da ima komisija pred seboj celotno informacijo, kje si zaposlen in na kakšen delovnem mestu si.
@naslovniku teme:
Izpit sem opravljala maja, že po novem (sedem področij, vsebina je ostala enaka).
Literatura - imaš na spletni strani Upravne akademije + Ustava RS + nekaj zakonov
Pisno:
Za vsako področje imaš 10 vprašanj, obkrožiti moraš pravilen odgovor. Načeloma je tako, da sta dva odgovora čist izven konteksta vprašanja, ni pa nujno.
Če vsaj nekaj malega znaš, pisno ni problem narediti, saj "prepoznaš" pravilen odgovor.
Ustno:
- za tisto področje, katero si dobro pisal, ti na ustnem zastavijo čisto simpl vprašanje,
- tisto, kar si malo manj dobro pisal, te ponavadi vprašajo tisto, kar si na pisnem zajebal.
In niso več pasji in zoprni na ustnem izpitu, ampak poskušajo pomagat in te pripeljat do odgovora, če se ti kaj zaplete.
Dejstvo pa je, da je gradiva in same vsebine ogroooomno (nekih 1200+ strani), in to akumulirat je težko, še posebej, če se nisi več vajen učiti.
Da padeš v prvem roku, moraš imeti ali izredno smolo ali pa se nisi skorajda nič učil. Po novem (od spomladi) lahko ponavljaš izpit iz dveh področij!
Ko sem sama delala izpit, je v moji skupini na ustnem (bilo nas je kakih 15) ena padla takoj (torej je imela že pisno čisto premalo) in pa dva pred mano sta imela ponavljanje iz enega področja.
Za tiste, ki iščete vprašanja po netu --> pazite, da so novejša, kajti zakonodaja se spreminja v tem času.