Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobeSicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobeSicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.
Da tudi grenkobomalo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobeSicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.
Da tudi grenkobomalo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišimTeoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).
Ta info. je zdele zame: KAJ???
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobeSicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.
Da tudi grenkobomalo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišimTeoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).
Ta info. je zdele zame: KAJ???
Pocast ima prav, DH doda grenkobo. Sploh po določenem času ko aroma in okus izzveni, se dodatna DH grenkoba še močneje občuti. Res se je da je grenokoba drugačna kot pri kuhi, najlepše se jo opiše kot travnato grenko (grassy). Izdatneje kot dryhop-aš bolj se jo občuti, tudi dlje kot je v fermenetorju bolj je "grassy".
Nekaj na to temo:
http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišimTeoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).
Ta info. je zdele zame: KAJ???
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišimTeoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).
Ta info. je zdele zame: KAJ???
Ja, vem ... hotel sem samo povdarit to kar praviš. Ker sem nekaj kalkulatorjev tudi sam spisal in sem jih iz brewer's friend strani kopiralCitat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišimTeoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).
Ta info. je zdele zame: KAJ???
Saj ravno to pravim, da ga ne upošteva.
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Pravkar me je prodajalec hmelja prestrašil, češ da v primeru DH je potrebna filtracija pred stekleničenjem.
Češ da briketi ko se namočijo vsebujejo fin prah katri se ne vsede na dno in plava v pivini. Ti drobni delci naj bi pustili neželjen priokus na jeziku.....sicer po 6 mesecih v steklenici naj bi se to "pokvarilo".
Pustimo teorije na stran...
Je že kdo pokvaril pivo z DH?
In kdo je ta prodajalec hmelja? Res me zanima. In ne nisem še pokvaril piva z dryhopom.Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Pravkar me je prodajalec hmelja prestrašil, češ da v primeru DH je potrebna filtracija pred stekleničenjem.
Češ da briketi ko se namočijo vsebujejo fin prah katri se ne vsede na dno in plava v pivini. Ti drobni delci naj bi pustili neželjen priokus na jeziku.....sicer po 6 mesecih v steklenici naj bi se to "pokvarilo".
Pustimo teorije na stran...
Je že kdo pokvaril pivo z DH?
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Prvič slišim da bi ti DH lahko pokvaril pivo, razen če bi ga mogoče prej po tleh valjal itd...
Moje ipe v buteljkah (te ponavadi počakakjo malo več časa) so zdržale po kako leto brez problema.
Edino kar ti lahko ostanki DH povzročijo so gejzirji
Na kakšni osnovi pa se to zgodi. Ker jaz imam z prvo in edino IPO ki sem jo napravil ravno te probleme, da se iz flaš zelo peni. OK, morda je tudi nekoliko prevelika karonacija. Kakšen način to preprečiti - razen cold crasha?Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Edino kar ti lahko ostanki DH povzročijo so gejzirji