Dry Hopp

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobe
smile-1.gif
Sicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.

Da tudi grenkobo
wink-1.gif
malo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobe
smile-1.gif
Sicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.

Da tudi grenkobo
wink-1.gif
malo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.

Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobe
smile-1.gif
Sicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.

Da tudi grenkobo
wink-1.gif
malo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.

Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif

Pocast ima prav, DH doda grenkobo. Sploh po določenem času ko aroma in okus izzveni, se dodatna DH grenkoba še močneje občuti. Res se je da je grenokoba drugačna kot pri kuhi, najlepše se jo opiše kot travnato grenko (grassy). Izdatneje kot dryhop-aš bolj se jo občuti, tudi dlje kot je v fermenetorju bolj je "grassy".

Nekaj na to temo:
http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kadunnc pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobe
smile-1.gif
Sicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.

Da tudi grenkobo
wink-1.gif
malo, ampak jo da.
Jaz redko dry hoppam, ko pa, tole traja 14 dni, tud tri tedne sem že, pa ni blo priokusov.

Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif

Pocast ima prav, DH doda grenkobo. Sploh po določenem času ko aroma in okus izzveni, se dodatna DH grenkoba še močneje občuti. Res se je da je grenokoba drugačna kot pri kuhi, najlepše se jo opiše kot travnato grenko (grassy). Izdatneje kot dryhop-aš bolj se jo občuti, tudi dlje kot je v fermenetorju bolj je "grassy".

Nekaj na to temo:
http://scottjanish.com/increasing-bitterness-dry-hopping/

Zanimivo. Priznam, da tega še nisem probal. Izključno iz razloga, ker sem pač povsod prebral, da dry hopping ne da grenkobe, za aromo pa zadostuje tistih nekaj dni. Tudo o "grassy" sem bral, a ne v smislu grenkobe, temveč, vsaj po večini, neželjenem okusu v pivu, zato sem se daljšemu času dry hoppanja izogibal, čeprav sem prav tako bral in dobil neposredne informacije, da tudi po več kot 14-dnevnem dry hoppanju, o "grassy" ni bilo ne duha ne sluha.

Bo treba probat
smile-1.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Ti samo testiratj pa dodaj malo večje doze Centenniala pa boš videl kaj dela dry hop in grenkoba
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Dejte en pelet v šalco za čaj v vrelo vodo pa še v hladno, potem pa popijte (en požirek več itak ne bo mogel nihče).

Dry hop po pravilih ne daje grenkobe ker se AA ne more isomerizirat .. no way, ni tehničnih pogojev.

Dry hop lahko doda grenkobo od oksidacije BA (beta kislina), tu morata bit prisotna dva pogoja. Veliko BA glede na dozirane hmelja (malo si poglejte koliko jih ima kakšen hmej, eni veliko eni malo napram AAju) in opravljena oksidacija. Torej nek povprečen svež hmelj ki je bil "zrakotesno" zaprt načeloma ne da od tega nič grenkobe. Kakšen 2l star hmelj ki se je valjal po hladilniku bi pa znal poleg slabše arome dat tudi nekaj grenkobe.

Tretja varianta je alkohol, AA so namreč topne v njem in pa delno (ne popolnoma) se lahko isomerizriajo. Ker je tu en kup če-jev in bi bil ta efekt zaznam samo v zelo močnih pivih (double IPA ipd.), v normalnih pivih nebi smelo biti zaznavno.

Je pa tu še ena stvar da velikokrat folk ne loči pikantnosti od grenkobe. Veliko hmeljev daje pikantno aromo ob dry hopu, ta včasih vleče na dim, korenine ... ampak v pookusu se ne sme tega čutit kot grenkobe (ostane v grlu oz. na korenu jezika).
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).

Saj ravno to pravim, da ga ne upošteva.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Nimam se za znalca, samo od vsega prebranega in povedanega to prvič slišim
smile-1.gif
Teoretično lahko, zaznavno pa ne. Nekje sem prebral, da človek zazna razliko v grenkobi pri 5 IBU, in tudi če ti dry hop da grenkobo, je ne da toliko, sicer bi jo tudi kalkulatorji upoštevali, pa je ne (za beersmith ne vem).

Ta info. je zdele zame: KAJ???
wink-1.gif
Brewer's friends kalkulator ne upošteva dry hopa za ibu. Samo boil in first wort faza se gledata pri računanju. V enem kalkulatorju sem še našel tudi, da bi naj first wort dodal malo več kot boil (1.1 faktor).

Saj ravno to pravim, da ga ne upošteva.
Ja, vem ... hotel sem samo povdarit to kar praviš. Ker sem nekaj kalkulatorjev tudi sam spisal in sem jih iz brewer's friend strani kopiral
smile-1.gif
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Pravkar me je prodajalec hmelja prestrašil, češ da v primeru DH je potrebna filtracija pred stekleničenjem.
Češ da briketi ko se namočijo vsebujejo fin prah katri se ne vsede na dno in plava v pivini. Ti drobni delci naj bi pustili neželjen priokus na jeziku.....sicer po 6 mesecih v steklenici naj bi se to "pokvarilo".

Pustimo teorije na stran...
Je že kdo pokvaril pivo z DH?
 

cynicaal

Pripravnik
2. apr 2016
109
2
18
Jaz sedaj par batchev uporabljam "metodo", da dam pod sprednji del fermentorja dve lego kocki, tako da je fermentor zadnjih 10 dni malenkost nagnjen nazaj. Tako pride svinjarija samo v zadnje 2-3 steklenice, ko ga nagnem naprej, te pa imam tako ali tako samo za "test", torej jih hitro spijem (v roku 10 dni po natakanju). Nikdar še nisem imel težav s preveliko količino usedlin, pa vedno ko dry hoppam delam brez vrečke in pretakanja. Malenkost usedline pa ja mora bit
smile-1.gif
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Pravkar me je prodajalec hmelja prestrašil, češ da v primeru DH je potrebna filtracija pred stekleničenjem.
Češ da briketi ko se namočijo vsebujejo fin prah katri se ne vsede na dno in plava v pivini. Ti drobni delci naj bi pustili neželjen priokus na jeziku.....sicer po 6 mesecih v steklenici naj bi se to "pokvarilo".

Pustimo teorije na stran...
Je že kdo pokvaril pivo z DH?

Sicer ne vem zakaj bi ti DH pivo ostalo pol leta v flaši. Takšno pivo se spije čimprej za največ efekta, drugače je škoda hmelja.
Kar se pa tiče pretakanja je pa potrebno malo pazit. Če imaš avto sifon se da lepo pretočit, malo hmelja seveda pride v flašo, ampak nič kritičenga..,
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Prvič slišim da bi ti DH lahko pokvaril pivo, razen če bi ga mogoče prej po tleh valjal itd...
Moje ipe v buteljkah (te ponavadi počakakjo malo več časa) so zdržale po kako leto brez problema.
Edino kar ti lahko ostanki DH povzročijo so gejzirji
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Pravkar me je prodajalec hmelja prestrašil, češ da v primeru DH je potrebna filtracija pred stekleničenjem.
Češ da briketi ko se namočijo vsebujejo fin prah katri se ne vsede na dno in plava v pivini. Ti drobni delci naj bi pustili neželjen priokus na jeziku.....sicer po 6 mesecih v steklenici naj bi se to "pokvarilo".

Pustimo teorije na stran...
Je že kdo pokvaril pivo z DH?
In kdo je ta prodajalec hmelja? Res me zanima. In ne nisem še pokvaril piva z dryhopom.
 
Nazadnje urejeno:

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Prvič slišim da bi ti DH lahko pokvaril pivo, razen če bi ga mogoče prej po tleh valjal itd...
Moje ipe v buteljkah (te ponavadi počakakjo malo več časa) so zdržale po kako leto brez problema.
Edino kar ti lahko ostanki DH povzročijo so gejzirji

Tudi jaz nimam problemov z tem... flaše stare po 1 leto še zmeraj full arome. Primer zmeraj navajam Wolfa in kak Centennial
smile-1.gif
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Edino kar ti lahko ostanki DH povzročijo so gejzirji
Na kakšni osnovi pa se to zgodi. Ker jaz imam z prvo in edino IPO ki sem jo napravil ravno te probleme, da se iz flaš zelo peni. OK, morda je tudi nekoliko prevelika karonacija. Kakšen način to preprečiti - razen cold crasha?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
full sem slab v fiziki...tako da ti znanstveno ne znam odgovoriti. Gre pa za to, da če ti delčki peleta pobegnejo v steklenico, se pri karbonizaciji mehurčki naberejo pod "smet" in ko odpreš flašo, se full zapeni, ker.....ne znam povedati :D nej utiševalec nadaljuje :D

Coldcrash in pretakanje sta rešitev
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Na točno tako vprašanje je bilo že nekajkrat odgovorjeno. Tudi sam ne znam pojasnit, gre pa za fizko, ja, nekaj v zvezi s spremembo tlaka, ko odpreš steklenico, dvigom mehurčkov, hitrostjo itd.
wink-1.gif


Tako da, če se ti mudi, pobrskaj po forumu.
 

Podobne teme