Dry Hopp

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Pozdraljeni. Prišel sem ,do razvoja v domačem pivovarstvu ,ko bi si privoščil Dry hopp. Ker pa ne najdem teme po starem forumu je pa vse razmetano sem se odločil odpret novo temo . Če jo je že kje kdo odprl me prosim opozorite in tole izbrišite.
Zanima me sterilizacija vreče za hmelj. Na You tubu jo model namaka v starsan doda hmelj in hop v fermentor. Ali se vam zdi to kaj sporno ?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Jaz zalijem vrečko z litrom vrele vode. To je to. Btw vrečko uporabljem pri količinah 50+g, manj kot to vržem v fermentor brez vrečke.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Moraš jo dobro oprati in splakniti, da ni sledi kakega detergenta. Nato jo lahko potopiš v startsan, chemoxi ali pa vodko ... ali pa nabaviš kaj takšnega ... Filter kovinski
 

skofk

Zelenc'
8. jul 2015
28
0
1
Jaz vrečko fajn operem z oksijem, potem pa vržem v vrelo vodo za kakšno minutko.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
ja potapljanje v vrelo vodo mi ne gre ,tele kovimske cedila si bom nabavu za naslednjič. Vodka bo pršla pa za prvo rundo čisz ok.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz sem vrečko prekuhal, jo namočil v Star San in namočil v pivino. Ni bilo problemov. Zdaj mečem direkt noter. Dokler bojo temperature nizke, mi v kleti (zdaj že 7C) cold crash za ta namen še zadovoljivo rata, do pomladi pa upam, da bom že imel hladilnik/skrinjo za pivovarske namene
smile-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Hmelj se rukne direkt v fermentor, vse ostalo je zgolj približek pravega dry hopa. Če pa že, je pa vrela voda najboljši sterilizator.

Starsan je pa fosforna kislina, glavna sestavina Cocacole, tko da z namakanjem v starsan tudi ni nič narobe.
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Hmelj se rukne direkt v fermentor, vse ostalo je zgolj približek pravega dry hopa. Če pa že, je pa vrela voda najboljši sterilizator.

Starsan je pa fosforna kislina, glavna sestavina Cocacole, tko da z namakanjem v starsan tudi ni nič narobe.

Kako se pa hmelj potem posede? Ali se sploh? In kako nagaja pri pretakanju ....?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Nekoliko se bo hmelj posedel sam. Sicer je pametno narediti cold crash, kar pomeni, da fermentor prestaviš za nekaj dni v prostor s čim nižjo temperaturo (tik nad lediščem). Idealno je, da imaš regulirano temperaturo (nekateri imajo za ta namen pripravljen hladilnik ali zamrzovalno skrinjo). Jaz še nimam. Imam pa v kleti pozimi spodobne temperature tudi za ta namen. Pred kratkim sem za dva cela dneva dal fermentorja na 7C, kar ni idealno, a je povsem zadovoljivo opravilo svoj namen. Previdno sem pretočil (sifon) in to je to. Praktično brez usedline tudi v flaškah (razen kvasa seveda).
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Hmelj se rukne direkt v fermentor, vse ostalo je zgolj približek pravega dry hopa. Če pa že, je pa vrela voda najboljši sterilizator.

Starsan je pa fosforna kislina, glavna sestavina Cocacole, tko da z namakanjem v starsan tudi ni nič narobe.

Kako se pa hmelj potem posede? Ali se sploh? In kako nagaja pri pretakanju ....?

Pri močno hmeljenih pivih je včasih težava, ker ti v začetku zabije keg, samo se da preživet.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ma ni panike. Šlo bo v flaše in party sodčke ... Mislil sem, če kaj cevko pri pretakanju maši ...Lahko pa tudi kako raketo (mrežico na notranji strani fermentorja) izumimo ...
 

tcolja

Pripravnik
1. feb 2017
45
2
8
Še jaz imam par vprašanj...nisem še poskusil Dry Hoop.

Imam namen po tednu dni fermentacije 20L lagerja v fermentor dodati hmelj.
Imam na razpolago Aurora ali Bobek B.

Katerega naj dodam, koliko G in koliko časa naj pustim v fermentorju pred flaširanjem?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
na tvojem mestu bi uporabil bobka. Koliko ga dat, je težko vprašanje saj samo ti veš kaj bi rad. Meni so naprimer všeč arome, ki jih hmelj oddaja. Jaz bi dal kar zajetno količino hmelj. Predlagam pa okoli 100 g. Dryhopp naj bi se delal do 14 dni, ker po tem času hmelj lahko odda travno aromo.Jaz ponavadi dryhoppa do nekje 5-7 dni.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Tako kot je napisal pred mano.

Sam sicer ne bi dry hoppal lagerja. Če je za kateri stil to "neprimerno", je za lager. Sicer v homebrewing-u ni nič neprimerno ali prepovedano, tako da kar pogumno
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Eden boljših lagerjev, ki sem jih pil je bil dryhopan in to izdatno.

Sori
smile-1.gif
Priznam pa, da nisem vedel, da se tudi lager dry hoppa... verjetno je bolj izjema kot pravilo.
 

ArcaneWater

Pripravnik
9. dec 2016
115
1
18
Lahko tudi postopoma dry hopaš pri meni je zdajle IPA tako vonj kot grenkoba prišla zleo lepa vsaj za moje pojme. Prvi dry hop sem dal 8 dni pred stekleničenjem in zadnjega 3 dni (prvič cca 40g in potem 50g)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Dry hop ne da grenkobe. Samo aromo. Ljudje zelo različno dry hoppajo, jaz načeloma do 5 dni, odvisno kak osem len, potem pa še 2-3 dni cold crash...spet, odvisno od lenobe
smile-1.gif
Sicer po 4ih, 5ih dneh hmelj naj ne bi dal več nič od sebe, so pa mnenja deljena, eni dryhoppajo tudi 14 dni.
 

Podobne teme