Dry aging v Končarju

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Imam enega Končarja, v katerega sem pred enim tednom vrgel cca 3 kg očiščenega rosdtbeefa od ene mastne krave. Če bo vse po sreči bo za silvestra degustacija. To delam prvič.
20161212_213044.jpg
[/URL][/img]


Komentarji in izkušnje dobrodošle
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ne vidim kako imas reseno odvajanje vlage iz mesa? Imas v oranzni posodi sol? Ce ja, daj resetko notri v posodo, nanjo pa polozi meso, s kostjo navzdol.
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
V posodi je sol, kosti ni ker je mesar že predno je padla odločitev o staranju kost odstranil za juho. Po ameriških standardih bi morala biti v prostoru vlaga 80% in hitrost zraka do 2m/s. Kako gre potem skupaj sol in vlaga v prostoru?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Sol vzdržuje nivo vlage in preprečuje prebitke le te, ki bi povzročila kvarjenje. Postavil si vse OK, le grobo sol dodaj v posodo spodaj. Aging roomi v nekaterih od najboljših sterakhousov imajo solne bloke po stenah. Pomembno je da so rešetke ne-reaktivne. Je pa tole vseeno precejšnja loterija in upam, da se zavedaš, da dokler ne boš pojedel mesa in ga prebavil, ne boš ziher kaj je "zraslo" in kaj ne.
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Po vlagomerju imam 44% vlago kar je baje premalo... vlaga naj bi bila 80%.

Rešetka je hladilniška mreža,


Loterija je ja , zato pa nisem dal vse kar sem dobil ejđat
smile-1.gif
nekaj zrezkov je šlo v olje nekaj pa v vakum... tistih iz olja že skoraj ni več.
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas


sem vrgel psu ... meso je nenavadno potemnelo ob robu in kot pravi twinman nikoli ne veš a je prebavljivo.... poleg tega se šele sedaj dobro vidi kako mastna krava je bila- nevarnost holesterola
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik stop pravi:


sem vrgel psu ... meso je nenavadno potemnelo ob robu in kot pravi twinman nikoli ne veš a je prebavljivo.... poleg tega se šele sedaj dobro vidi kako mastna krava je bila- nevarnost holesterola

? Se zajebavas?

Tisto okoli se stran odreze, marmorirno je pa tudi zelo lepo. Je kaj smrdelo?
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Mal pa se
evil.gif





Vonj je po 20 dneh skoraj nevtralen.

Verjetno zato ker so bil temperature nizke med 0 in 3 in vlaga je bila samo okoli 45% . Sem šel testno rajši na čim bolj ziher varijanto. morala bi biti pa 70 -80%, pri takšni vlažnosti pa se naj bi dogajale prave stvari oziroma bakterije naj bi delale na polno
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Uuuu lepo marmornato, a si ti 100% da nimaš to Kobe govedine?
hysterical-1.gif


Marmorirano je res lepo... kmet je kar malo jamral da kako mastno kravo ima in da težko spravi v promet. Jaz sem ga pa z veseljem rešil muk
evil.gif
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik stop pravi:


sem vrgel psu ... meso je nenavadno potemnelo ob robu in kot pravi twinman nikoli ne veš a je prebavljivo.... poleg tega se šele sedaj dobro vidi kako mastna krava je bila- nevarnost holesterola

to si dejansko vrgel stran?! to zgleda povsem ok..obrezal bi pa spekel..če ni smrdelo je ok...v bistvu zgleda super
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Kot sem že zgoraj namignil sem se malo hecal... seveda nisem vrgel stran in tudi psa nimam.

Meso pride znatno mehkejše in v 20 dneh se je razvil malenkost poudarjen okus govedine.

Naslednja runda bo verjetno z kostjo, poizkusil bom naštudirati kako doseči višjo vlago in omislil si bom ventilator verjetno bom poizkušal starati vsaj en mesec. Bom videl če dobim ugodno kak dober kos govedine
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik stop pravi:
Kot sem že zgoraj namignil sem se malo hecal... seveda nisem vrgel stran in tudi psa nimam.

Meso pride znatno mehkejše in v 20 dneh se je razvil malenkost poudarjen okus govedine.

Naslednja runda bo verjetno z kostjo, poizkusil bom naštudirati kako doseči višjo vlago in omislil si bom ventilator verjetno bom poizkušal starati vsaj en mesec. Bom videl če dobim ugodno kak dober kos govedine

odlično se že veselim tvojega experimenta, jaz imam sam že pripravljen hladilnik za enaki podvig, s tem da bom obvezno nabavil meso s kostjo
 

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas



tole sem pozabil v hladilniku za en mesec...


A ve kdo za kakšen dober deal ...rabim grill ponev ker v sedanji gladki ponvi vedno malo zažgem meso in zelo se prijemlje.