se malce o "borbi" in rojalistu....
Protest majora Ðuriæa
Major Radoslav Ðuriæ je 16. februara 1944. godine poslao oštar protest generalu Mihailoviæu zbog klanja ljudi i žena, u Vraniæu i u Boleču i drugde:
„U poslednje vreme mnogo se komentariše kako u Beogradu tako i unutrašnjosti pa čak i u vozovima postupci naših ljudi u okolini Beograda, a naročito na teritoriji smederevskog korpusa. Najviše se govori o klanju ljudi i žena, što narod strašno osuđuje i gnuša se svega. Proveravajuæi sve na terenu prikupio sam mnogo podataka i utvrdio porazne činjenice.
Ovo se najviše odnosi na rad kapetana Lazoviæa gde je glavni akter svega negativnog. Njegov komandant brigade kapetan Božidar Lazareviæ rđav čovek, izgleda da uopšte nije ---(nejasno) i više poroka. Pravi aheološki tip, početkonja i varalica. Ja sam Vam, gospodine ministre, izrazio bojazan za rad kapetana Lazoviæa, jer sam još tada oseæao da ide stranputicom što se i obistinilo.
Akcija Lazareviæa ka Beogradu i prelaz njegovih delova u Banat nisu naš uspeh, veæ najveæa sramota, jer je za vreme ove vršena ordinarna pljačka i klanje nevinog stanovništva. Sve se radilo u ime Nj. V. Kralja i Vaše lično. To se naročito naglašavalo. Kvislinzima došlo je ovo kao poručeno da koriste za svoju propagandu. O svemu imam tačne podatke koje æu dostaviti kurirom.
U interesu opšte stvari, molim preduzmite hitne mere da se spreči dalja samovolja i tiranija, jer su i naši aktivni saradnici prvih dana počeli da beže u Beograd i druga mesta, bojeæi se za svoj život posle svega što su čuli i videli. Kapetana Lazareviæa treba hitno ukloniti sa dužnosti i staviti pod istragu, da narod ne izgubi veru u nas, jer je jednodušan sa nama. Kraj.
Potpukovnik Miloš Radojloviæ je maja 1944. godine pisao komandantu smederevskog korpusa da je narod naplašen i bega od četnika, te je od njega tražio izjašnjenje u vezi sa klanjem i terorisanjem naroda u smederevskom kraju.
Eden najbolj znanih zlocinov DM & Co, Vraniæ:
KLIK
pobili so 67 vascanov, 15 mlajsih od 17 let, 35 zensk, 7 starejsih od 60.....
Pa se opis price na sojenju:
Ja sam zapitao: kuda me vodite? Odgovorili su mi: „Ti si osuđen u ime Kralja Petra a po naređenju Draže Mihailoviæa." Ja sam onda kazao: Nemojte me klati kao životinju i ako veæ hoæete da me ubijete vi me streljajte. Onda sam legao na patos, oni su opalili na mene puške, metak me je udario u levo oko a izišao na desni obraz. Kad sam se malo osvestio doterali su mi brata, njega su stojeæi streljali. Kad je pao mrtav, pao je na mene. Ja sam se pravio da sam mrtav, a oni su doveli jedno kurjačko pseto koje je počelo da loče njegovu krv. Ja sam se plašio da ako dođe do mene da mi ne nagrdi lice. Tada su oni doveli našu mater da vidi nas dva mrtva i kad je došla bila je premrla živa od straha gledajuæi nas dvojicu mrtve, pa su je zatim oborili i klali je na mojim leđima tako da sam bio obliven svom njenom krvlju. Doveli su zatim moga sinovca i zaklali zatim i njega. Zatim su doveli moju snaju, ženu moga brata koji je poginuo u partizanima i nju su zaklali. U četvrtoj sobi zaklali su dete od 4 godine i otsekli mu glavu i izboli ga nožem na 18 mesta. Kada su sve poklali onda su počeli da kupe sve naše stvari iz kuæe.«[6] —svedok Dušan Ðoriæ iz Vraniæa na suđenju.