Dr. Ljudevit Pivko

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Čudno, da se nobeden ne obregne ob njega, enega največjih izdajalcev slovenskega naroda.

In žalostno, da se po njem imenuje OŠ na Ptuju.
bonk.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Zanimivo je kako je malo napisanega o njem. Polna usta izdajalcev izpred 60 let o temu izpred 90 pa skoraj nič.

Nekaj malega ga omenjata Marjan F. Kranjc in JJ Švajncer.

Nekaj malega si lahko o njem prebereš tule..

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Dejmo raje gledat kako bo v prihodnosti, ne pa kaj je bilo pred 90 leti.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Kar nekaj.
Nekdo z avstrijsko zastavo v avatarju soli pamet?
bonk.gif

Imaš še kakšen drug link da dobimo še kakšno mnenje?

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
No, samo prvi post sem tam prebral, od onega z avstrijsko zastavo. Saj revež še slovensko ne zna, ob tem pa zmerja tega človeka, nikjer pa ne pove zakaj in od kod ima te podatke. Mi pa se mu naj pridružimo v obsodbi. "Svašta!"

Kinimod

Serpico
4. dec 2007
1.839
0
36
45
SV SI
Ful pomembno se mi zdi klobasanje enega x osebka iz y foruma o dogajanju pred 90 leti.

Ne bi bil presenečen, če je ta z avstrijsko zastavo naš BGrims, ker ima zelo podobne težave s pozicijo vejic
grims-1.gif

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Pred kratkim sem šele izvedel za to osebo, tako da tudi sam iščem.

Zanimivo, da na spletni strani osnovne šole nič ne piše o njem.

zanimivo, sele pred kratkim si izvedel zanj in isces kaj vec o njem. trdis, celo vpijes, pa, da je najvecji izdajalec slovenskega naroda.

hysterical-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Če sem razumel, kaj je ta organiziral (upor vojakov znotraj AO), so na nek način izdalci tudi vsi, ki so iz JLA prestopili v TO. Izdali so državo v kateri so živeli.
Ne razumem zakaj je izdal slovenski narod. AO ni bila država v kateri bi Slovenci imeli vse pravice.
Vprašanje do kakih info je prišel vojak v 1.svetovni vojni in koliko sveta je videl iz svojega koščka jarka.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
mnenje je eno, trditev pa drugo. kaj pa je bila slovenska drzava pred 100 leti? saj rinemo iz koalicije v koalicijo in iz dreka v drisko. pobijamo torej zato, ker bi sli eni k enim, drugi k tretjim. cudno, da se stajerci še niso odcepili in izbruhnila drzavljanska vojna, ko se je odlocalo za eu.

jaz sem ZA slovenijo ampak brez raznih flrj, shs, sfrj, ao IN eu in zgodovina se samo ponavlja zato mi gre vse skupaj samo še bolj na jetra. rulja je najbolj pametna o zgodovini medtem, ko vam oblast zida stadione, vas pumpa s sovraztvom proti ameriki in bratom hrvatom, domobrancem in partizanom samo zato, da pozabite na lastne tezave. tudi z novimi lcd televizorji v nakupovalnih centrih, ki jih mora biti seveda cimvec pa ceprav jih niche res ne potrebuje.

ampak danes so aktualni domobranci, jutri macek in edi kardelj, pojutrisnjem bojo parlamentarne volitve in zivljenje tece dalje. za nekatere, nekateri pa cakamo nekaj ali nekoga, da vse skupaj zradira, ker si ne zasluzimo se tega kar imamo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Glede tega je tudi ranvanje Maistra vprašljivo.

Pri Pivku je problem (kolikor sem jaz razumel), da je predal vojaške enote Italijanom, kateri so potem zasedli slovensko ozemlje.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Ful pomembno se mi zdi klobasanje enega x osebka iz y foruma o dogajanju pred 90 leti.

Resnično ne razmem tebe in tebi podobne zakaj se vtikate v teme za katere pravite da vas ne zanimajo.
bonk.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.083
113
Siguro ima vsaka medalja dve plati. Vprašanje, če je on lahko vedel, da bodo Italijani zasedli slovensko ozemlje. Po tej logiki je tudi ravnanje partizanov med 2. svetovno vojno vprašljivo, ker so sodelovali z Rusi in Angleži. Kaj če bi (sploh prvi bi čisto lahko) prvi zasedli naše ozemlje in ne bi hoteli oditi?
Kdor je bil v vzhodni Nemčiji protinacist in se je spajdašil z Rusi, ki so bili najbližje, je v bistvu predal svojo državo Rusom. Pa tudi, če se ni spajdašil z Rusi... Ker je bil protinacist, je pomagal, da so njegovo deželo okupirali in vsilili svoj režim. In še kako levo paralelo lahko potegnemo po celi vzhodni Evropi.
Bolje bi bilo, da bi šole poimenovali s številkami, ne bi rabili debatirat, če je nekdo bil heroj ali ne.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Pri nas se je tudi včasih imenovala "OŠ padlih prvoborcev".
Pa so jo verjetno zaradi možnosti, da so bili padli prvoborci zraven pri povojnih pobojih preimenovali.
hysterical-1.gif

Nevem, drugega razloga ne poznam zakaj bi jo. Saj je bila zgrajena po vojni in ne pred vojno in kasneje preimenovana.

Tudi občinski praznik, datum ko je naše mesto prvo osvobodilo mesto v Sloveniji izpod okupatorja so zamenjali za 25. junij. Dan ki je prav značilen za naše mesto.
hysterical-1.gif

Verjetno zato, ker so pri tej akciji osvoboditve ubili kakega nemškega junaka. Ti ti grdi vojaki...

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Je napisal tudi knjigo, Proti Avstriji, če se prav spomnim.
Kar precej zanimiva reč, če te zanimajo take stvari, seveda.

V principu je pa šlo za to, da je bil tip pro-jugoslovansko oz. pro-srbsko usmerjen in je imel idejo, da bo kompletno enoto prepeljal na italijansko stran. Če bi to naredil (kar je sicer imel namen) v pravem trenutku in na pravem mestu, bi lahko celo padla fronta. Kar mu k sreči ni ratalo.

Govorjenje o izdajalcih je pa vedno relativno. Čeprav v njegovem primeru dvoma najbrž ni. Je pa seveda ratal heroj, ko smo izpod avstrijskega škornja prišli pod opanko...

Sicer pa knjigo zelo priporočam v branje. Materiala iz tistega časa ni ravno na pretek.