dostop do moraj

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
gledam novice in minister ne dovoli pobiranja vstopnine v strunjanu.

kdo je uredil plažo, wc, kdo čisti...pobiralci vstopnine ali občina
kdo je sploh dovolil začetek pobiranaj, ko pa je ta zakon jasen in že skoraj polnoleten
kaj bo za nazaj, bodo vračali denar

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.432
7.083
113
Tole mi ni najbolj jasno...zemlja, plaža, je od "firme xy" ? Če je to res, potem ne more nekdo kar tako "hoditi" po zemlji, lahko gre pač do morja, ampak potem mora kidnit, ali ne?

Kaj lastništva morja pa se ne more kupiti, povsod je torej morje od vseh? Zakaj potem recimo ne morem kar tako po luki koper se furat s čolničkom...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
''V prvem odstavku 38. člena Zakona o vodah je določeno, da mora lastnik ali drug posestnik vodnega, priobalnega ali drugega zemljišča dopustiti vsakomur neškodljiv prehod čez svoje zemljišče do vodnega ali morskega dobra ter dopustiti splošno rabo vodnega ali morskega dobra, razen če je na vodnem, priobalnem ali drugem zemljišču zgrajen objekt, ki je prav tako opredeljen z zakonom. Pri slednjih gre za objekte, potrebne za rabo voda, ki jih je za izvajanje vodne pravice nujno zgraditi na vodnem oziroma priobalnem zemljišču (na primer objekt za zajem ali izpust vode), zagotovitev varnosti plovbe in zagotovitev varstva pred utopitvami v naravnih kopališčih, objekte, namenjene varstvu voda pred onesnaženjem in objekte, namenjene obrambi države, zaščiti in reševanju ljudi, živali in premoženja ter izvajanju nalog policije.''

http://24ur.com/novice/slovenija/kaj-pa-vstopnina-na-blejsko-grajsko-plazo.html

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.432
7.083
113
To je sicer malo bedno, razumem sicer, da bi potem celotna obala postala plačljiva, a lahko bi recimo dali zakon, da mora biti 80% obale "zastonj" drugje pa si naj hoteli uredijo.

Ker če me kaj razpizdi, da pridem na morje, plačam hotel, etc...potem pa grem na plažo, pa zraven mene drhal. Ostane sicer hotelski bazon, ampak to je...milo rečeno bedno.

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
Plaže naj bojo javne, z možnostjo najema ležalnikov in omaric. Privat plaže naj bodo pa ob bazenih.
Na teh dobrih 40ih kilometrih obale pa res ni prostora za resort hotele
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik softi pravi:
gledam novice in minister ne dovoli pobiranja vstopnine v strunjanu.

kdo je uredil plažo, wc, kdo čisti...pobiralci vstopnine ali občina
kdo je sploh dovolil začetek pobiranaj, ko pa je ta zakon jasen in že skoraj polnoleten
kaj bo za nazaj, bodo vračali denar

Jap, za kapital zakoni ne veljajo. Tako so si gizdalini-lastniki hotelov uzurpirali javno dobro in preprečili občanom dostop do morja.

Zanimivo, da se je to dovoljevalo leta in leta, šele sedaj je nekemu občanu dvignilo pritist in so se inšpektorji zmigali.

Že pred leti se mi je zdelo noro, da so v Portorožu kasirali, če si se hotel okopati. Se spominjam da smo preskočili tisto ograjico in se šli okopat, beach boy pa je lahko le gleda in je raje molčal.

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
To je pa že letos.

1€ vsaka ura. (Strunjan)
Kar je lepa cena in nimaš kaj jamrat.
Sred Portoroža, 2min od plaže avto pustit je luksuz. Naj se plača temu primerno.
Piran je BAJE 50€/dan - naj mi kdo potrdi tole.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.432
7.083
113
Kaj pa če recimo hotel naredi umetno plažo, če sploh lahko, mora biti potem tudi zastonj le-ta ?

Group_Therapy

Dvojček št. 2
18. jul 2007
7.339
1
38
Piran je razred zase, ker nočejo avtomobilov v mestu. Drugače pa na hribu pred rampo je garažna hiša, kjer parkiraš za 15€ na dan.

Npr. Izola pa pri marini na parkomatih zaračuna 2€ do polnoči tistega dne. Je pa potem sprehod do plaže.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.432
7.083
113
Citat:

Na teren so se odpravile inšpekcijske službe, ki so Hotelom Bernardin (kopališče San Simon), Termam Krka (kopališče Strunjan) in Rdečemu križu Slovenije (kopališče Debeli rtič) izdale odločbe zaradi neupravičenega zaračunavanja in pobiranja vstopnine. Omenjeni so s svojimi dejanji omejevali splošno rabo morskega dobra. Inšpekcijske službe so od njih zahtevale, da nemudoma odpravijo nepravilnosti, kar pomeni, da ne smejo več zaračunavati in pobirati vstopnine za na plažo.

BANDA! pa ravno naslednji vikend grem tja, upam res, da niso s tem zafukali teh plaž

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Res mi ni jasno kako smo lahko tako anti-turistična država.
Če je obala od države naj jo da v uporabo hotelu/firmi za 20-50 let, pokasira naj vnaprej keš potem pa še od vsake vstopnice.

Nekaj % pa mora seveda ostati zastonj za tiste ki ne želijo prispevati k čisti plaži in itak pustijo pol smeti ki so jih prinesl sabo.

Sicer pa mene morje itak ne zanima.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Citat:
Uporabnik Group_Therapy pravi:
Plaže naj bojo javne, z možnostjo najema ležalnikov in omaric. Privat plaže naj bodo pa ob bazenih.
Na teh dobrih 40ih kilometrih obale pa res ni prostora za resort hotele
smile-1.gif

Na Rodosu imajo fino poštimano. Cela plaža posejana z ležalniki in marelami, prostor 5€ za cel dan. Če nočeš plačat, si lahko tam, kjer jih ni, zastonj. Ampak vsi plačajo, ker je zmerna cena in urejena plaža. Tam, kjer sem bil, je za cel zaliv skrbel Albanček, priden ko sto mater. Cel dan je hodil po soncu, računal marele, pisal pildke, popravljal marele in ležalnike, pospravljal plažo, zvečer vse lepo zložil in tako celo poletje...to je zame storitev. 5€ sem z veseljem dal.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.432
7.083
113
Ej, pri nas tudi če bi to stalo 1€, bi se folk bunil in bentil.

Slovenci pač.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Je to tisto kopališče v Bernardinu, ki ima parking levo pred klancem? Ki je prvo uro zastonj, potem pa 4€/h? Oni zaslužijo dovolj že s parkingom. V Fiesi je 1,2€/h, kopališče zastonj.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik cappy pravi:
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
To je pa že letos.

1€ vsaka ura. (Strunjan)
Kar je lepa cena in nimaš kaj jamrat.
Sred Portoroža, 2min od plaže avto pustit je luksuz. Naj se plača temu primerno.
Piran je BAJE 50€/dan - naj mi kdo potrdi tole.

Tudi jaz tako mislim. V Portorožu sem z ''veseljem'' plačal 1.2€ na uro, takšne cene imaš tudi sredi MB ali LJ, pa ni morja 100m stran.