Dom za ostarele doplačilo

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Sem v težki življenjski situaciji (dolga zgodba), katera me je prisilila, da dam mojo babico v dom za ostarele. Kot sem se pozanimal, to takoj pride prb. 700-800 EUR (
uf-1.gif
), babica pa ima pokojnine samo 300 EUR. Zanima pa me, ali si lahko zrihtam kakšen dodatek od države, da bi vsaj nekaj še prispevali, če že ne celotno razliko?

So kakšne opcije za kaj takega?

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Če si imel kaj zemlje je včasih šlo.

Drugače pa-po zakonu so dom dolžni plačat otroci če nima dovolj sama. Če lahko seveda.

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Točno ne vem kakšni so postopki , vendar pri socialalno ogroženih del stroškov pokrije socialna. Vendar PAZI, obstaja hakeljc... če ima starejši v lasti nepremičnino, se ta podržavi in se ta denar preliva v plačilo stroškov...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Odvisno.

Tašča je pred časom dobila obvestilo da lahko odkupi neke sosednje parcele, ki so jih pobasali ko je šla ena teta v dom. 49% občina, 51% ministrstvo. Ne vem če je vse skupaj vredno 5 jurjev....

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
pozanimaj se kako je z dodatkom na ne pokretnost.včasih je država primaknila kaj.
drugače pa ja dom je postal zelo drag špas.
če ima babica kako nepremičnino jo pač prodate in iz tistega naslova financirate dom.drugače pa kot je že nekdo omenil so otroci dolžni primakniti primankljaj

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Ja v osnovi država profitira, razen v primiru, ko upokojenec nima premoženja....

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Babica že dobiva varstveni dodatek k pokojnini nekje 40 EUR.

Prodaja nepremičnine mi ne diši preveč. (ali pač saj pričakujem znižanje cen nepremičnin v naslednjih letih) Verjetno bi bilo boljše stanovanje dati v najem?

Že vidim, da nič nebo z socialno pomoæjo. Sploh ko bodo vidli mojih >1000 EUR plače, kot da je to bogastvo.
frown-1.gif

Grisbi

Fizikalc
19. jul 2007
2.193
1
36
20 km iz Lj
Mami je v enaki situaciji, in so ji rekli, da se lahko odpove dediščini, njegova lastnina gre v državno last, in oni plačujejo manjko, ali pa ona plačuje. Druge opcije ji niso ponudili.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Če imaš možnost, je po moje najbolje, da daš nepremičnino v najem. Ta voluhar od države, samo jemali bi in nič dali...
10.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja to je jeba..., smo imeli podoben primer v družini.

Stari ata je bil zadnjih 25 let življenja 100% invalid,(brez noge, prometna) + zadnji 2 leti nepokreten.

Že to, ko sprejmeš odločitev, da ga pošlješ v dom, resnici na ljubo druge izbiri ni bilo, ker smo pač po službah on pa je potreboval nego 24/7, je težko, ampak, ko smo izvedeli ceno mesečne oskrbe nas je na rit vrglo. On je imel najvišjo tarifo, zaradi dejavnikov, ki sem jih naštel - 1200€. K sreči je imel tako visoko pokojnino , da je vse pokrilo. Ampak halo - 1200€!!

In sem mnenja, da bi ljudem, ki si ne morajo doplačati razlike, le to morala plačati država iz naslova socialnega varstva.

Nazadnje urejeno:

Nitroo

Fizikalc
27. jan 2009
507
67
28
Najem je po moje res najbolša opcija, ker država drugače vse požre..... + saj vem da je grdo, lahko ti po ene 10 letih, če je babica še živa zateži, da je nepremičnino porabila.... pa boš moral plačevati....

A babice pa ne bi mogel vzeti, k sebi domov? Je preveč betežna? Življenje v razširjeni družini ni nujno slabo, čeprav je danes moderno da folk živi čim bolj zase in ločeno.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.759
113
pri taščici
Špekuliram:
Kaj se zgodi, če je starostnik brez premoženja, imajo pa otroci denar in nepremičnine. Kar recimo v avtorjevem priemru velja.
Zagotovo vse piše v zakonih, samo moramo vedet katere zakone je treba brat:
Avtor: si na lokalni CSD že vprašal?
Posteljo v domu že imaš, ali samo sprašuješ pa boš čez 10 let prišel na vrsto?
Marsikaj se da "potrpet" samo če pa si nepokreten pa zelo težko, če nimaš nekoga stalno ob sebi. Je bila babica, 8 let na vozičku in smo jo imeli dom, zato približno vem kako to zgleda

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.759
113
pri taščici
Če je človek nepokreten oziroma kako drugače hudo (psihično) prizadet mora biti nekdo ob njemu 24/7.
Jaz razmišljam v tej smeri, da bi mogoče kakim upokojencem oddal nepremičnino (če je tako velika) za del plačila najemnine pa bi se zmenil za oskrbo. Sicer ne vemo kako oskrba je potrebna ampak samo predlog. Če je potrebna zdravstvena oskrba čez cel dan, potem to odpade, če pa je treba babico zjutraj samo spomniti da mora vzeti tablete,ali kaj podobnega pa čez dan malo popazit na njo pa mogoče kaj takega pride v poštev.
Če bi penzionisti živeli v "skupnosti" (recimo 6-10) ni hudiča da ne bi mogli skrbeti en za drugega. Zdaj moraš samo prave ljudi najti ki bodo za skupaj.Pač si pomagajo med seboj pri vsakodnevnih opravilih. Seveda pa to najbrž odpade pri nepokertenih ljudeh. Težko boš našel človeka ki bo pedenal nepokretnega človeka zastonj oziroma za majhen denar, sploh če zve da otroci solidno zaslužijo....

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.088
448
83
45
dolenska
Ali neprememičnino prodat, dat v najem ali državi, če jo ima seveda in če ni dovolj penzije.
Druga možnost je doma jo met. Tretja loto
smirk-1.gif
.

Če bi mogel jaz zdele it v dom za ostarele, da ne bi bil mladim v napoto, grem s plastično (druge nimam) pištolo na banko. Tako kot se zdele živi v zaporih
shocked-1.gif
) hotelom.

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.301
33
48
40
Četrta pa da dam odpoved in odprem svoj dom za upokojence he he. Je dosti povpraševanja.

Vlogo za v dom sem komaj oddal ta teden (so rekli da bodo še v druge dome poslali vlogo) in pravijo par mesecev se čaka ampak težko točno rečt, saj je stvar dinamična če veste kaj mislim. Bi blo pametno še za sebe dat vlogo, res da še niti četrt stoletja nisem star, ampak takšne kot so čakalne dobe...
uf-1.gif

Babico domov ni šanse....no tukaj pridejo še ostale moje težave zraven na katere se že pripravljam in potem nebo prostora v stanovanju.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Če si babici edini sorodnik si jo dolžan "preskrbeti" drugače to pade na njene otroke. Otroci pa se lahko odpovedo mami (samo pravno) in potem ni noben več dolžan skrbeti zanjo razen država, ki pa se bo zato vsedla na njeno premoženje (lahko pa ti ga proda ampak glej da bo videti pretok denarja(saj ti ga lahko pozneje "podari") ker te bodo drugače "pogruntali" in boš v riti ti in babica).
V domovih je še kar nekaj prostora - Radlje ob Dravi, Dobrepolje ......... tako da malo povprašaj in ne čakaj na na voluharje.
Dobro se odloči.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Če je možnost nepremičnino dati v najem in s tem pokriti del stroškov.

Kar se pa čakanja na dom tiče pri nas smo ga iskali in dobili da je frej po 1 letu od odaje
crazy1.gif

Ker smo za eno takrat nujno rabili smo šli k privat (sicer dražje) drugo smo imeli pa doma..

Nazadnje urejeno: