Dodge Ram Long Hauler (oz: kaj američanom ni jasno

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Tole po mojem pije nad 20, po tempomatu pri 55 miljah pa 18 litrov.
smile-1.gif

Drugače pa ameriški avti normalnih mer s klasičnim avtomatikom ne pijejo pretirano. Jaz sem imel povprečno porabo 6,5 litrov na 100 km po avtocesti 70 milj na uro. Chevrolet z 2.4 literskim V6 bencincem.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Tole po mojem pije nad 20, po tempomatu pri 55 miljah pa 18 litrov.
smile-1.gif

Drugače pa ameriški avti normalnih mer s klasičnim avtomatikom ne pijejo pretirano. Jaz sem imel povprečno porabo 6,5 litrov na 100 km po avtocesti 70 milj na uro. Chevrolet z 2.4 literskim V6 bencincem.
smile-1.gif
To ni problem, to je optimalno delovno območje (recimo) za avto.
Ma itak, da pije čez 20. Si ja nor, 4,5 tone, aerodinamika nikakva, stara tehnologija (predvidevam), pa še način ameriške vožnje ob zeleni pedal to the metal in potem bremza na rdečo.

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
No, bencin je tam zdaj cca 3,79$ za galono, to znese cca 70 centov po litru. Se pravi, za avto, ki pije 10 l/100 km, plačamo tukaj cca 13 €, tam pa 7 €. Strošek je torej skoraj enak, le da je tam skoraj 7 litrska krava, dolga malce manj kot 7 metrov, močna kot vrag, pri nas pa? Kaj? BMW 7 na športni vožnji? Ali kaj temu podobnega? Manjši tovornjak? Hja, stroški so podobni.
LP!

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Večina amerov se ne pelje z avtom do vaške gostilne 150 m stran od doma. Večina jih štanca konkretno kilometražo. Na to dodaj visoko porabo, pa gredo dolarčki iz žepa.
Povprečna ameriška familija je že pred leti zabila 10% družinskega proračuna na bencin, sedaj se je to dvignilo na precej več.
Precej amerov je izgubilo službe, družinski proračuni so manjši. Teh velikih kibel se posledično ne prodaja več. So le ostanek nekega časa. Časa, ko je bil bencin poceni, denarja pa je bilo na pretek. Bencin je ratal drag, marsikdo pa je ostal brez službe.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Hm, 18 litrov porabe tale kanta s 4,5 tone, avtomatikom in aerodinamiko od kvadrata.
Pa se dizel verjetno s tehnologijo dve generaciji nazaj.
Ahm...

No, morda na tempomatu pri 55 miljah po kaksni ravnini.

Dvomim da pri normalni vožnji (pol mesta, pol izven) ta kaj dosti preko 18 vidi. Če ga v hrib ženeš bo tudi 80 vzel brez problema.
Kamion (13000ccm/400hp) naložen (20ton) vzame 30 litrov, tako da nemore DRLH vzet recimo enako oz. malenkost manj...

EDIT:

Poiskal:

Dodge Ram Long-Hauler Concept specification :

Gas mileage : 13 mpg city / 18 mpg Hwy
Engine : Gas v8, 5.7L

Rekli smo poraba za pol-pol; 13+18= 31:2= 15,5mpg

15,5 milje = 25km
1 gallon = 3,78L

S 3,78 litra naredi 25km, x4=

Predstavljam ti njegovo mešano porabo uradno po mXovem izračunu na podlagi uradno danih podatkov = 15,12L

Zdaj pa še privzamimo da tovarniški malo lažejo, pa smo na 18ih litrih, čez pa samo z težko nogo, oz kako prikolico in
malo čredo krav.

Ne hebat malkoma, sem lastnoročno prevozil celo florido z xy avti.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Zadnjič sem gledal OVERHAULIN na discoveryu, pa so enemu vgradili ful ekonomičen 400KM motor, ki : on highway it reaches about 6-7 mpg.... in so se celo oddajo hvalili da kako ekonomičen motor so mu vgradili.... hehehe

Daj malcom bodi realen, eno je kaj piše drugo je pa realnost - ti povem neki znanec ima hummerja pravi da mu kuri več kot 30 mestne.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Malkom, ti si delal izračun za hemija, ne za dizla. Če pogledaš težo in velikost emmm (težko bi rekel avta) te zadeve, je to zelo znosno. Meni liter manj delovne prostornine in polovico skupne teže kuri slabih 16 mešano.

@doctorz: pri takšnem avtu tega ni težko doseči. Aerodinamika pri mestni vožnji itak nima bogvekakšnega vpliva, tako da ostaneta dva faktorja: teža in široke gume. No, pa težka noga na semaforjih.
Overhaulin pa raje ne gledam več, čip fus mi gre na organ. Saj dela dobre zadeve, ampak ga enostavno ne prebavljam.

Sicer pa bi sam takoj imel eno takšno žverco, redneckovsko gor al dol. Edino izpit za tovornjak bi moral še naredit. Aja, pa skrbno načrtovat poti (čim manj ovinkov
wink-1.gif
)

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.831
113
Jah, potem če ti tako praviš pač pride čez z 18 litri.
Ne vem zakaj potem Cayeni turbo (ja, vem bencinar) žerejo 20 pa navzgor. S pol manjšo težo, 3x boljšo tehniko in aerodinamiko.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Prejšnji mesec 87 oktanskega (najcenejši) za manj kot 3.87 USD nisem tankal. Sem govoril s parimi in ko je beseda nanesla na cene bencina so vsi jamrali da niso navajeni na tako drag bencin. Oziroma delat cel mesec just to fill up your car. Dve leti nazaj nikjer nisem tankal za več kot 3 USD.

Ti trucki ropotajo tako da sem bil najprej prepričan da se jih pol vozi z luknjo v avspuhu ali kar brez njega. Se pa uporabljajo tako kot pri nas traffici, jumperji,.....skratka pri nas imajo s.p.-ji kombije, tam pa trucke. Če je kason premalo pa še priklico zadaj. Kakršnokoli, četudi samo dve kolesi in štanga.

Sem prepričan da 9 od desetih truckov pri nas ne pride čez tehničnega. Pa še 3/4 drugih vozil.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Take gromozanske kible od leta 2008 v ZDA preprosto ne moreš več prodajat ...
SUVi so out. Čakalne vrste so za avte kot je Prius ...

Tudi Ameri niso zabiti do amena. Poceni bencina pa tudi pri njih ni več. Računajte da so dolarske plače ostale iste, vrednost dolarju pa pada kot kamen.

Zanimivo, da so je F serija light truckov (F150 recimo) še vedno najbolje prodajano vozilo tam ... Hudiča, kaj bi šele bilo, če bi šel res dobro v promet, če zdaj ne gre ...
Letos so fordov F serije prodali 175.000, Toyot Camry/Solara (to je najbolje prodajan osebni avto tam) pa okoli 110 tisoč.
Ozoroma: skupaj so letos prodali po cca 2 milijona os. avtov in light truckov, SUVov pa 1,2 milijona (slednji pa res najbolj trpijo, za radliko od Light Truckov in Pickupov). Pa računaj, da je v kategoriji SUV še minivani in pickupi (to so pickupi, ki ne padejo v kategorijo light truck, recimo Ford Ranger, ker so za njihove razmere premajhni). Če bi sešteli Light Triuck (kot je Ford F) in Pickups (Ford Ranger), prideš na 2,5 milijona kar je 25% več od števila prodanih osebnih avtov.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Jaz sem bil tam pred novim letom in so bile cene res precej nižje kot sedaj, glede na tvoj graf so šle cene v zadnje pol leta gor za dobrih 30%!!

V Kaliforniji in tudi na Floridi je možno videti ogromno hibridov in "economy" avtov (focus, jazz, ipd.), v notranjosti pa seveda samo ogromni pickupi (po možnosti "lifted" za kakšnih 30 cm). Bodo ameriški vodilni politiki že našli pot do poceni ogromnih količin nafte, še vedno so jo. Prej to, kot pa da bodo drastično spremenili navade ljudi, sploh tistih v bolj cowboy zveznih državah.
smirk-1.gif