Dober vlažilec zraka

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Da si malo sposodil temo.

Iščem dober vlažilec do 100 eur. Pogoji so tiho delovanje, ker bo v spalnici. Pokrival bo pa sobe po potrebi v 60 kvadratov velikem stanovanju. Glavna naloga pa bo vlaženje prostorov zaradi centralne.
Nekaj sem bral bo netu in sem našel, da so parni in ultrazvočni. Kateri so boljši?
Večina malo dražjih ima tudi ionizator a nikjer ne najdem kakšen je. So me opozorili, da je nekaterih ionizatorjih potrebno nekaj menjati in je kar drago.
Je res, da nekareti modeli puščajo vlago na podlagi kjer stoji vlažilec?

Prosim vas, da delite svoje izkušnje. Hvala!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
No da še jaz nekaj vprašam. Stric je pred leti imel nek povprečen vlažilec (ni bil poceni niti drag) in se mu je dogajalo to, da se je npr. na TVju in določenih ostalih površinah naredila takšna lepljiva plast?!?!? Kot da bi se kondenz nabiral na površinah? Kaj bi to bilo krivo?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Kolega vem da je kondenz ampak zanima me zaradi česa se je to zgodilo in če to delajo vsi vlažilci kako zdravo je to za "tehniko" v sobi. Prav tako je neprijetno... Torej v čem je fora?

janko

Pripravnik
12. nov 2007
173
21
18
Obstajajo ultrazvočni in parni vlažilci. Pri ultrazvočnih vodo razprši v zelo drobne kapljice, zrak pri dovolj veliki temperaturi v sobi vodo posrka, ostale primesi, ki so v vodi (vodni kamen) pa ne. Pri parnih vlažilcih izpareva samo voda, kamen pa ostaja v napravi.

LP Janko

pipo

Majstr
19. mar 2008
934
446
63
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kolega vem da je kondenz ampak zanima me zaradi česa se je to zgodilo in če to delajo vsi vlažilci kako zdravo je to za "tehniko" v sobi. Prav tako je neprijetno... Torej v čem je fora?

ni fore. Ko je vlaga v zraku se pač kondenzira na površinah ki so hladnejše od zraka v sobi. Kako je pa vlaga prišla v prostor, pa je

nepomembno. Tehnika naj bo vklopljena, da se segreva, pa bo mir.