DIY pametna hiša software in hardware

gr69

Guru
15. dec 2009
11.581
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Sicer imaš prav - a je pa svoje malo “škoda” na mini PC dati samo HAOS - ergo rabiš neki operacijski sistem.
In tu pride potem do tega, da je, če kdo vseeno ostane na WINsih, le-te iz nule postaviti.

Fusionn

Majstr
5. sep 2007
2.185
493
83
Saj tole itak povozis s HAOS? Torej govorimo za primer, kot debatiramo ti zdaj...
Samo ko boš dobila pc, verjetno ne boš prvo kar boš naredila vtaknila usb s HAOS. Oz je morda že to lahko težava, ker nazadnjem sem ravno dodbil virus, ki je ciljal striktno usb-je in to celo samo folderje. Vse kar je bilo na rootu je ostalo nedotaknjeno, folderje sem pa zgubil.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.054
70
48
Na mini PC je škoda dat samo Home Assistant. Priporočam da se najprej namesti proxmox in imaš lahko gor več virtualk zraven HA. Tukaj dobiš skripte za proxmox, ki ti naredijo virtualni server brez kakega posebnega znanja.

• Všeč mi je
Reactions: hermann

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.044
404
83
Na mini PC je škoda dat samo Home Assistant. Priporočam da se najprej namesti proxmox in imaš lahko gor več virtualk zraven HA. Tukaj dobiš skripte za proxmox, ki ti naredijo virtualni server brez kakega posebnega znanja.

Nekomu ki rabi nekaj luči in vrat odpret in se prvič bavi z nečim takim, pa res ne bi priporočal da začne s proxmoxom truenasom unraidom in podobnim.
Naj laufajo HAos na nekem mlinčku, ko/če potrebe prerastejo v home server, nas ... potem pa ja.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.664
6.522
113
Komur se da ukvarjat s haosom in vsem kar HA prinese s sabo se bo tudi do proxmoxa potrudil. HA že sam po sebi pomeni, da te tvikanje veseli. Proxmox pa sploh ni nek zapleten baubau.

Konec koncev poleg HA rabiš vsaj še mqtt server, pa potem najbrž še zigbee2mqtt in še kaj, pa dobi proxmox instant smisel. Poleg tega je s tistimi skriptami, ki jih je polinkal Mirko, zadeva res enostavna.

Sam sem začel s temi zadevami najprej z malino pa nasom, zdaj za čisto vse "smart potrebe" gospodinjstva skrbi en sam "odslužen" intelov nuc s 16gb rama in proxmoxom.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.024
266
83
Komur se da ukvarjat s haosom in vsem kar HA prinese s sabo se bo tudi do proxmoxa potrudil. HA že sam po sebi pomeni, da te tvikanje veseli. Proxmox pa sploh ni nek zapleten baubau.

Konec koncev poleg HA rabiš vsaj še mqtt server, pa potem najbrž še zigbee2mqtt in še kaj, pa dobi proxmox instant smisel. Poleg tega je s tistimi skriptami, ki jih je polinkal Mirko, zadeva res enostavna.

Sam sem začel s temi zadevami najprej z malino pa nasom, zdaj za čisto vse "smart potrebe" gospodinjstva skrbi en sam "odslužen" intelov nuc s 16gb rama in proxmoxom.
Te dve zadevi lahko bp inštaliraš znotraj home assistanta kot addone, nerabiš več vzporednih OSov za to...

• Všeč mi je
Reactions: hermann

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.024
266
83
ali pa kupiš tole in se nezajebavaš z instalacijami.
In potem ugotoviš, da je noter en čungalunga ARM SoC brez nekega pametnega supporta in jok in na drevo, k je treba kaj updejtat.

x86 piksne bojo vsaj delale še precej časa, ker ni treba delat distro specifično tisti napravi/SoCju, kot je to standard pr ARMu.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.024
266
83
Jaz sem že na parih kitajskih pc-jih dobil virus. Tako, da bi toplo priporočal, če kdo nabavi, da naj povozi vse kar je gor in naredi čisto instalacijo operacijskega sistema. Pa še jezik in vse ostale stvari si nastavi po svoje. Tudi s tem sem že zajebaval, da so dal gor neko čudno verzijo in nisi mogel jezika spremenit oz je bilo nekaj na pol...
Ah, prva stvar pri katerkoli x86 napravi je itk to, da reinštaliraš OS. Pa ni vazn, kdo je proizvajalc. V tem konkretnem primeru pa sploh, glede na to da je HAOS načeloma samostojni OS.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.664
6.522
113
Te dve zadevi lahko bp inštaliraš znotraj home assistanta kot addone, nerabiš več vzporednih OSov za to...
Res je, sploh nisem pomislil na to, ker šele zadnjih nekaj mesecev laufam haos, prej pa HA v docker containerju na nasu... Moja stara navada je ločen mqtt server, ker je pri meni HA prišel na vrsto šele, ko sem že leta prej razvil kup svojih gadgetov, ki uporabljajo mqtt protokol.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.024
266
83
Moj setup zajema DIY NAS (basically AM4 plosca z r5 3600) na kateri teče debian, znotraj njega so pa VMi kot je HAOS in podobno. Če nimas ravno zahtevnih virtualk, se pomoje za domače potrebe nima smisla hecat z proxmox, čeprav je nice za to kar je namenjen.

Če bi danes gradil, bi verjetno vzel raje N100 ali N300, ker je bistveno bolj varčna platforma kot AM4.

Recimo ena taksna sestava za domači all in one "server" ni tako slaba, niti draga.

Slabih 300€ brez diskov (to pač namečeč not po zelji in je itk cenovno neodvisno od naprave) pa lahko sluzi kot centrali storage server, home assistant, router (mas 4x 2.5G ze onboard), cloud itd..

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.044
404
83
Ko se začne postavljat home media server & NAS na katerem se potem res spalač namestit enega od (proxmox, truenas, unraid, ...) je fino pogledat tudi za mal boljši hardware, sploh kako server grade matično ker tole je prižgano 24/7/365 po možnosti 5-10 let. Sploh je dobrodošlo če ima mama plata tudi IPMI, fino da da se zna sama postavit nazaj v primeru izpada elektike, itd...
UPS seveda tudi ne škodi.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.024
266
83
Ko se začne postavljat home media server & NAS na katerem se potem res spalač namestit enega od (proxmox, truenas, unraid, ...) je fino pogledat tudi za mal boljši hardware, sploh kako server grade matično ker tole je prižgano 24/7/365 po možnosti 5-10 let. Sploh je dobrodošlo če ima mama plata tudi IPMI, fino da da se zna sama postavit nazaj v primeru izpada elektike, itd...
UPS seveda tudi ne škodi.

Nič od tega v resnic ne rabiš doma. Server grade hardware je kul, ampak s tem pride tudi cena in marsikdaj tudi glasnost, če kupuješ rack varjante. Potrošniške mašine se pa znajo same postavit že vsaj od časov ACPI ready plat; sperav ze skoraj 30 let.

Za nekoga DIYer tut proxmox nerabi, ampak lahko nativno teče en debian ali kakšn drug, dobro podprt distro in se vse ostalo poinštalira kar na njem, v končni fazi tudi home assistant. Doma res nerabiš furat 5 OSov v type1 hypervisorju, ker je za 99% folka overkill in nepotrebna kompleksnost. KISS -- keep it simple, stupid.