Dim Sum

Jodlarcek

Fizikalc
16. avg 2007
3.313
19
38
MB
Pred kakšnim mesecem sem v Lidlu (ali Hoferju) kupim Dim Sum. Sedaj ga nimajo več.
A veste kje bi se ga dalo dobiti (v MB)

Hvala
 

malakuharca

Zelenc'
7. sep 2011
5
0
1
Zelo rada imam Dim Sum, zato me zanima, ali je bil ta, ki si ga kupil, dober? S čim pa so bili polnjeni?
Videla sem jih tudi v Metroju (Gradec), pa jih nisem kupila, ker nisem šla direkt domov, pa bi se odtajali.

Ima mogoče kdo kak dober in preizkušen recept kako jih narediti doma?
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Mala Kuharica, to je iz najinega dnevnika po Kitajski.
......................................
Komaj sva čakala poznega popoldneva, ko sva bila zmenjena za kratki tečaj izdelave dumplingov-kitajskih cmočkov .
Na eno okroglo mizo so prinesli sestavine in glavna kuharica je pričela mojemu dragemu kazati oblike cmočkov.Tako sta naredila školjko,
žabo, pujsa, rožo, ribico…Trdila je , da se ljudje pri njih učijo cel mesec samo oblike in da gre njemu res dobro.
Vendar se nismo pustili odgnati preden je pokazala tudi kako naredi testo, to je iz moke in vode.
Njihovi cmočke se lahko samo kuhajo v vreli vodi ali po njihovem v Hot potu, lahko se skuhajo na sopari ali preprosto spečejo.
Marjan je že poln idej kako nam bo doma naredil te njihove cmočke.

Midva sva tako ob večerji cmočkov vseh vrst, barv in oblik, pila toplo riževo vino in neizmerno uživala. Osebje se plete okoli mize , kot vedno povsem neugnano, se naglas pogovarja in jih je povsod mnogo preveč.
Pa saj to je Kitajska!

......
Drugič naprej.
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Izdelava Dim Sum, dumplings, cmočkov..ni samo goli recept. To je cela filozofija .
Vsaka družina ima svoj recept. Ob pomembnih praznikih se družina zbere za veliko mizo in skupaj mesijo testo. Vsaka družina ima tudi svoje skrivnosti.
Kitajci so iz tega naredili res celo znanost. Cmočki se med seboj močno razlikujejo, tako jih lahko kuhamo v vodi, kuhamo samo na sopari ali pečemo.
Površnost v obliki je za njih povsem nedopustna.
Naš recept pa naslednjič.
 
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Torej lahko pričakujemo precej teh receptov, ker kakor berem, je Marjan poln idej.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ti šmenta kako zanimivo. Jaz si res nisem predstavljal da so cmočki tako komplicirani. Marjan je pa res frajer in ima dosti idej. Dajte prosim nam neukim napisati recept. Ker tudi jaz in zena bi rada mesila cmocke. To se mi zdi tako prijetno druzinsko opravilo. In ti cmocki so res fascinantni.

Pri nas jih delava po tej recepturi kadar se nam da malo mesiti. Sicer je Nepalska, ampak tam se nisem bil zato ne vem ce je res tako. Ampak so si podobni kot Kitajski. Ker to je zdaj itak kitajska. Tako je Marjan rekel.

http://allrecipes.com/Recipe/dim-sum-asian-dumplings/detail.aspx

Polnilo je lahko drugo. Testo je pa v bistu samo moka in voda. Meni so janboljsi ce jih najprej malo pokuham na pari potem jih pa v zelo vroci ponvi zapecem. Tako do tudi lepo hrustljavi.

Ampak me tudi Marjanov recept zanima. Ker ti cmocki so res zanimivi.
 

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Amaterizem, samo Marjan zna pogledati skrivnosti cmokov v oci.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz sem bil danes na štantu s kebabom. In mi je mojster povedal, da je to v bistvu Dim Sum iz province Čang-šlang, kjer celotna družina mesi testo, ki mu mi rečemo jufka. Jufke so super in popolnoma nova filozofija. Zanimivo je tudi to, da ti vsak albanec drugačno jufko zvije. Tudi zelenjava se lahko razlikuje, kaj ni to zanimivo? Posebej pa je mojo Štefko zanimala omaka, katere recepturo pa ti albanci ne izdajo takoj. Vsak dan po malem sma jih dražila, da sva iz njih požgečkala podrobnosti.

Kaj več pa drugič.
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Dim Sum
250 gr moke
1 dcl hladne vode
1/ 2 vrele vode
malo soli
1 velika žlica moke

Moko razdelimo na dva dela. Ne mešamo na roke , ampak kar v mešalcu. Torej polovico moke zmešano z hladno vodo in malo soli.
Nato drugo polovico moke zmešamo z vrelo vodo. vse skupaj zmešamo skupaj. Testo naj se ne lepi na stene mešalca.
Prestavimo v posodico in pokrijemo za eno uro.(damo v hladilnik)
Razvaljamo v dolgo klobaso (potresemo z žlico moke) in naredimo cirka 20 kroglic. Vsako posebaj zvaljamo povsem natanko. Napolnimo z nadevom in skuhamo v vreli vodi. (toliko, da naplava) Nam se svetovali, da ko zavre zlijemo v lonec malo hladne vode in ko spet zavre stvar ponovimo. Tako kar 3x.
Za Dim Sum je nadev običajno vedno surov. Lahko z sojino omako zmešamo malo piščanca, kitajskega zelja...
Isto lahko kuhamo na pari ali spečemo v pečici.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Tega pa res ne razumem. Kako je to mogoce. Sem mislil da moras mesiti na roke. Ti pa govoris o mešalcu. To pa potem niso pravi cmočki. Ker ni notri nič ljubezni in pota trudnih delavnih rok. Ne vem če je to tisti pravo. Ker na Kitajskem so te drugače učili. Marjan se definitivno strinja s tem? Ker meni se on zdi drugačen.

Tako spremeniti domač recept res ni lepo.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Se strinjam z Evrofilom, energija v mešalcu ni več enaka, ne bom omenjal, da se z mešalcem pokvari tudi feng shui razporeditev prostora. Stara kitajska modrost pravi, mešalec v roki je kot da bi kradel med iz čebelnjaka, seveda brez zaščite. Jaz takšnih cmočkov, ki niso narejeni na roko ne jem. Jih pa z lahkoto prepoznam, sem že večkrat zavrnil cmočkev Klopčiču na Litostrojski, enostavno ni bila energija prava. Kuharica mi je sveto zatrjevala, da jih je lastnoročno zavila, vendar ji ne verjamem, ker sem že bil v kitajski četrti na ljubljasnki tržnici in mene ne bo nihče farbal in mi razlagal kaj so pravi kitajski cmočki.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ne vem, ampak na Schengenfestu ga je iskal cel kamp.
grin1.gif
 

maiko

Pripravnik
25. sep 2011
56
0
6
Ljubljana
Obišči stran
Mi tudi kruh mešamo v mešalcu Kitchen aid in na roke samo na koncu po drugemu vzhajanju.
Kitajci po restavracijah zunaj svoje dežele prilagajajo kuhinjo okusu dežele v kateri so .
Vsaka kuhinja je po svoje zanimiva in drugačna.
Lep deževen dan!
 

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
Marjan prodaja rolete,veliko tudi na Kitajsko, ki je velika država in je tam veliko ljudi.

Kitajska pač. To je Kitajska.


Me pa nekaj zanima; ko se družina zbrere ( predvidevam da je velika, na Kitajskem je veliko ljudi, Kitajska pač ) da bo mesila dim sum, a imajo vsak svoj mikser ali imajo samo veliko mikserjev? Ker Kitajcev je veliko. Nisem še bil tam, pa vseeno vem.
 

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik maiko pravi:
Mi tudi kruh mešamo v mešalcu Kitchen aid in na roke samo na koncu po drugemu vzhajanju.
Kitajci po restavracijah zunaj svoje dežele prilagajajo kuhinjo okusu dežele v kateri so .
Vsaka kuhinja je po svoje zanimiva in drugačna.
Lep deževen dan!

Presneto jaz imam pa vedno tezave s kruhom. A mislis da je to zaradi mesalca. Ker pri nas imamo Gorenje. Kitchen aid sigurno bolje premesa ker je iz Amerike. Tam sem tudi ze bil.

Kitajci pa res prilagajajo. Sem ze srecal pekinsko raco s kislim zeljem. To je bilo res drugacno. Pa tudi zanimiv okus je imela. Ne verjames dokler ne poizkusis. Kislo zelje z sojino omako je res zanimivo. Ampak samo ce ima dovolj MSG notri. Drugace ni dobro. Razen ce je zrezano na roke v krogu druzine. No jaz sem ga jedel na gorenjskem. Tam sem tudi ze bil. Ampak mislim da si ga bilo dobro izvoziti. Ker je res nekaj posebnega. Nekam kjer se nisem bil. Mislis da bi to slo? Kaj pa Marjan? Ze dolgo nisem nic o njemu videl. Sta se skupaj? Kako pa otroci? Zdaj grem pa naprej barvat z Jupolom.

Čudovito rosenje in blaženo sušenje vsem ljudem dobre volje ki radi jedo in potujejo!

Is this for real? To se mora nekdo zajebavat iz nas. Ane? Ane? Prosim, recite da nima tak folk potnega lista.