DILEMA Toplotna Črpalka ali "PELETI"

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Mislim da je bila peč na sekance, ampak ni to toliko pomembno.
Mene bolj zanima, zakaj je prišlo do požara v Mirni peči?
Ali je bilo pri priklopu kaj pošušmarjeno ali je električar pri hišni napeljavi bolj po domače delal?

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Citat:
končno en k saj mal glavo uporablja. elektrika je socialni energent, mnogo se jih ogreva na elektriko brez TČ z 1:1 izkoristkom. Da bi se elektrika podražila za 30% je možno, ampak v desetih letih z inflacijo. TČ je v tem trenutku edina optimalna izbira, razn če maš hosto za bajto, al pa 20m2 placa za drva/pelete/sekance/gume/...

Enostavno ni res, mi imamo razmeroma poceni kilowatno uro napram tujini (Nemčiija ima celo skoraj polovico dražjo Kw/h. Druga stvar, sama elektrika se ne bo podražila za 30 odstotkov, vendar položnica lahko zraste za 30 odstotkov...
to je odvisno od trošarine, omrežnine in porabe elektrike...

Drugič, vlado zelo motijo TČ, saj za vodo vodo že dajejo davek na obremenitve okolja in še se bodo spovnli nekaj. Recimo davek za meteorne vode na ploščino strehe in podobne gluposti...

Žal, sem mnenja, da več bo TČ, bolj bodo cene rasle, opravičevali pa bodo recimo dvig omrežnine z vlaganji, čeprav so si do sedaj dobičke talali oz jih je vzela vlada, čeprav bi jih morali dati v omrežje...

Fact je ta da imamo zastarelo omrežje z ogromnimi izgubami, gradimo TEŠ omrežja pa ne posodabljamo... Če misliš, da bo to plačal nekdo drug se pa motiš...

Zvrnili bodo na položnico.... tako edino znajo. Jebe se njim za socialno državo. Če ne verjameš pejt na CSD pa boš videl, kako se to dela.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
Kozle streljaš. Kot povečini.

Te pa vrži ven TČ pa daj noter drva, pa mirna bosna. Ah ne, ker je TČ vseeno fajn in ugodno. In še nkrat, nekje imaš feler ali pa zadevo slabo izolirano. Za tako površino pri sodobni izolaciji bi moral imeti 500€ na leto stroškov elektrike. Pika.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
swashta
saj lahko kutiš na olje ali pa na plin
vsake toliko časa je kje štala. pa eni se zagiftajo zaradi CO drugi umrejo v kleti kjer vre vino ( co2) , dimniški požari so redna zadeva...
napake so vsepovsod možne. Da je pa napeljava začela goreti na TČ, pa je bilo očitno nekaj hudo narobe z napeljavo, varovalkami itd. Verjetno je kar žebelj bil zabit namesto varovalk

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Kozle streljaš. Kot povečini.

Te pa vrži ven TČ pa daj noter drva, pa mirna bosna. Ah ne, ker je TČ vseeno fajn in ugodno. In še nkrat, nekje imaš feler ali pa zadevo slabo izolirano. Za tako površino pri sodobni izolaciji bi moral imeti 500€ na leto stroškov elektrike. Pika.

Ja... fajn se sliši... sam...

Ne moreš direktno primerjati, pa vseeno malce vprašaj kakšne stroške ogrevanja imajo po blokih. 60m2 površine, veliko blokov se je v zadnjih letih izoliralo. Šparajo po večini vsi, ker so gor delilniki, cena pa letijo v nebo. Vem ni zadaj toplotne črpalke, ampak ker sem malce v teh vodah, tudi s toplotno cena ogrevanja nebi bila 90% nižja.

VELIKO pa je odvisno tudi od ljudi. Meni na primer odgovarja tam okoli 23 stopinj. Če je manj mi je hladno. Nekateri se pa "tolažijo" da je tam slabih 20 stopinj idealno. Ja razlika med 20 in 24 stopinj v prostorih se pa pri porabi energije PRECEJ pozna.

Tako da tako na prst rečit, da bi 200m2 moral ogrevati za ceno pod 500€ je bedarija!

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
enako razmišljam, sploh pa ne zaradi TČ same, vsaj kolikor je vidno v tem primeru.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Tako da tako na prst rečit, da bi 200m2 moral ogrevati za ceno pod 500€ je bedarija!

Ni mus da moraš a vseeno paše če daš čim manj
wink-1.gif
.

Nas bo zima...vsaj tako kaže (ok jaka zima je za nami...to tudi drži) prišlo pod 300 eur za 200 kvadratov (2 gospodinjstvi, 5 oseb, ta!no + radiatorji skupaj s sanitarno vodo). Kar se mene tiče povsem zadovoljen (bi pa bil tudi s 500 eur).
6
A na koncu ima največji vpliv izolacija oz. izgube objekta..kateri energent ti nato uporabljaš je praktično drugotnega pomena. A kot običajno se pri nas varčuje na napačnih koncih in gre v investicije v obratnem vrstnem redu...žal). Ker menjat neko peč samo zato ker je trenutno nek energent cenejši v razmerju do drugih je neumnost...seveda če nisi nič naredil na izgubah.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
pišem za TČ in nekje moderno izolacijo. V stanovanjih v blokih imajo plin, si lahko srečen če si na 500 na leto

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Naša mama da za elektriko skupaj med 30 in 40 €/mesečno. TČ je 6kW. Je pa bolj majhna hiška - 3 sobe s kopalnico spoodaj in v mansardi 2 sobi, ki se ne uporabljata. je pa izolirana letom primerno - ene 5 cm stiroporja iz leta 90.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Naša mama da za elektriko skupaj med 30 in 40 €/mesečno. TČ je 6kW. Je pa bolj majhna hiška - 3 sobe s kopalnico spoodaj in v mansardi 2 sobi, ki se ne uporabljata. je pa izolirana letom primerno - ene 5 cm stiroporja iz leta 90.

Upam da ne bos napisal da je toliko elektrike skupaj z vso ostalo porabo v hisi.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
so 3x20 A varovalke dovolj za 8kw TČ + ostali štrom po hiši?

trofazni priklop toplotne črpalke? Koliko ima črpalka še dodatnih navadnih grelcev?

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pomoje bi znalo iti skozi, tudi 3 x 16 A dajejo. Pri A2/W35 ima 8 kW TČ ene 2 kW priključno moč, kar je praktično en močnejši fen
smile-1.gif
Je pa odvisno kaj so vse še ostali porabniki, sploh kakšne nepravilno priključene indukcije znajo hišo spraviti v kameno dobo - temo.

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
je novogradnja in ima plačano soglasje za 3x20 A.
grelec bo en dodaten v črpalki se mi zdi....

ostali porabniki bodo pralni stroj, sušilni stroj,štedilnik, 2 krat TV....skratka klasika. Zanima me v glavnem , če je to dovolj ali bilo boljše doplačati za 3x25 ?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
vzemi trofazno, bo bolje kot enofazna - s stališča elektrike.
3 x 20 bo zadosti, ni potrebe po močnejših varovalkah.

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik john pravi:
tč 8kw je ponavadi enofazna. Raje preveri

Saj zato sem ga vprašal... ker če bo toplotna črpalka enofazna+ da bo imela še nekaj kilovatov navadnih grelcev, potem bo moral precej paziti in vse druge zadeve priklopiti na svoje faze. Toplotno pa na svojo.

Načeloma bi moralo iti, če bo pa podal podatke o kateri črpalki govorimo, pa lahko še bolj s sigurnostjo rečemo "ja bo šlo"
smile-1.gif

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.389
57
48
Republika Prlekija
Trofazno je torej boljše vzet, zasto ker bo samo ona priklopljena na tri faze ne? načeloma še ne vem točno modela, bo pa ena od kronoterma ali od coolweksa ali od buderusa.še se odločamo.
boljše pa je torej trofazna. bo 8kw dovolj za 200 m2 ? v kombinaciji s kaminom....

igi

Guru
13. okt 2007
5.595
1.203
113
Celje
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Trofazno je torej boljše vzet, zasto ker bo samo ona priklopljena na tri faze ne? načeloma še ne vem točno modela, bo pa ena od kronoterma ali od coolweksa ali od buderusa.še se odločamo.
boljše pa je torej trofazna. bo 8kw dovolj za 200 m2 ? v kombinaciji s kaminom....

Ja za tvoj primer je trofazna "boljša"...

Če bo dovolj 8kW? pri primerni izolaciji verjetno da. Brez izolacije, stara okna, pa recimo še radiatorsko gretje, absolutno NE.