Debelina toplotne izolacije pri mansardi

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
eh ja...

logično da večje je boljše je. Samo volna z 0,035 stane od 30 do 50 % več kot volna z 0,040, Razlike pa je pri debelini izolacije 30 cm natanko k=0,02 !

In če je govora od 100 do 150 kvadratih....vržeš v prazno konkretno vsoto denarja - za minimalno razliko.

Zato je bolje da to razliko nameniš v 3 slojno zasteklitev pa imaš namesto k=1,1 raje k=0.7...toej profitiraš 35 % na izolativnosti oz. 0,4 po faktorju.

To skušam dopovedat!

Ker prihaja do cenovnega nesorazmerja med izolacijama 0,035 in 0,040.

To je pač pogled nekoga, ki operira le s številkami.

V praksi pa je razlika med 040 in 035 izolacijami precejšnja.

035 je precej bolj kompaktna zadeva, ki se ne pusti stiskati kot 040, 035 enakomerno zapolni cel prostor in se sama nosi med špirovci, medtem ko je 040 potrebno kasneje vlačiti nad konstrukcijo, ker sama ne obstane med špirovci.

Treba je zadevo kdaj tudi prijeti v roke, delati z njo, potem človek ve o čem govori, če se pa gleda samo prospekte, se zdi pa 035 res precenjena zadeva.

Takole bom rekel, če imamo omejeno višino - večina hiš je zgrešenih in vsi prosijo knaufarja naj gips strop čimbolj stisne navzgor = malo prostora za izolacijo. Tedaj uporabimo 035, ne glede na ceno.

Če je pa prostora za izolacijo dovolj, tedaj pa vsekakor raje dajmo več 040 izolacije, ker bo učinek enak ali boljši, za nižjo ceno.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Treba je zadevo kdaj tudi prijeti v roke, delati z njo, potem človek ve o čem govori, če se pa gleda samo prospekte, se zdi pa 035 res precenjena zadeva.

Brez skrbi glede 'prijemanja'.

Na vsak način pa je 0,035 precenjena (relano bi bilo da je toliko dražja, kot je boljša izolativnost) in je smotrna uporaba tam kjer je problem z debelino....

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Brez skrbi glede 'prijemanja'.

Na vsak način pa je 0,035 precenjena (relano bi bilo da je toliko dražja, kot je boljša izolativnost) in je smotrna uporaba tam kjer je problem z debelino....

V Sloveniji..

.. se naredi razgibano streho, 4 stolpiče, 10 prelomov, kup dodatnih stroškov namesto kake ravne strehe ali dvokapnice, tu denar ni važen, ker to gledajo in zavidajo sosedje

.. se naredi še ena mala hiša za avto, ker je tako potem pri prodaji vreden 50€ več ali pa se za pleh rezervira najlepši in največji prostor v pritličju

.. se preserava z raznimi stebri pred vhodom, ki so ljudem ostali v glavi še iz Dinastije ali pesmi ptic trnovk ali bogsigavedi katerega filma, nujno potreben izdatek

.. se namesto praktičnega asfalta položi kup glupih kock, katere je potrebno čez par let metati ven in ob katere se veselo zatika lopata

.. se iz kuhinje vleče ven nek osemkotnik za mizo, v katerega gre potem še kup oken in dodatna strehica, mize se pa itak ne spravi noter, ker noben ne zna metra uporabljat

.. brez betonske ograje okoli hiše tudi ne gre več, sicer lahko sonce kdaj dejansko posije na parcelo, parkiranje ni več izziv in vključitev na glavno cesto ni več adrenalinsko doživetje

Ko so vsa ta nujna dela opravljena, se pa gre jokat, kako je 035 izolacija predraga in se namesto nje raje položi slaba in naredi priprava za zunanjo enoto in 5 klim znotraj, ker bo sicer poleti en teden povsem prevroče.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
veliko in lepo.

sam glede affalta se pa ne morems trinjat. je najcenejši, je najgrši (pustimo slabo položene tlakovce, pliošče, porfido), se najbolj greje in če je kaj za popravljat se najtežje poflika.

sam bom imel verjetno asfalt.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
V Sloveniji..

.. se naredi razgibano streho, 4 stolpiče, 10 prelomov, kup dodatnih stroškov namesto kake ravne strehe ali dvokapnice, tu denar ni važen, ker to gledajo in zavidajo sosedje

.. se naredi še ena mala hiša za avto, ker je tako potem pri prodaji vreden 50€ več ali pa se za pleh rezervira najlepši in največji prostor v pritličju

.. se preserava z raznimi stebri pred vhodom, ki so ljudem ostali v glavi še iz Dinastije ali pesmi ptic trnovk ali bogsigavedi katerega filma, nujno potreben izdatek

.. se namesto praktičnega asfalta položi kup glupih kock, katere je potrebno čez par let metati ven in ob katere se veselo zatika lopata

.. se iz kuhinje vleče ven nek osemkotnik za mizo, v katerega gre potem še kup oken in dodatna strehica, mize se pa itak ne spravi noter, ker noben ne zna metra uporabljat

.. brez betonske ograje okoli hiše tudi ne gre več, sicer lahko sonce kdaj dejansko posije na parcelo, parkiranje ni več izziv in vključitev na glavno cesto ni več adrenalinsko doživetje

Ko so vsa ta nujna dela opravljena, se pa gre jokat, kako je 035 izolacija predraga in se namesto nje raje položi slaba in naredi priprava za zunanjo enoto in 5 klim znotraj, ker bo sicer poleti en teden povsem prevroče.

plavaš.

Govorimo o izolaciji v mansadi..torej gre običjano za novgradnjo ali prenovo (kjer so stolpiči in nadstreški že narejeni) kar pa nima nikakršne zveze o smotrnosti uporabe izolacij 0,035 ki je v osnovi 15 % boljše izolativna od o,040..razlika v ceni pa je 50 %. Jaz sem svoj odgovr že ponudil....za razliko v ceni kupiš boljša okna, pa boš več prihranil (ko govorimo o izolaciji).

Seveda pa imaš možnost uporbaiti 3 plasti TRIISO super (ekvinalent 60 cm volne) ter preostanek še zapolniti z 0.035 izoalcijo, in se odpoveš stenam, oknom, avtu, seveda garaži in pasji uti.
crazy1.gif

više gor imaš narejen izračun prevodnosti pri uporabi obeh materialov ter razliko med njima...če to razliko opravičuješ z 50 % višjo ceno...a la ti vera! Potem najboje da uporabiš 0,035 ter hodiš bos.
Drug bo enostavno pustil kanuf 5 cm niže ter uporabil 35 cm izolacije 0,040 preostanek denarja pa namenil za kaj drugega...ker ga itak primankuje v času gradnje.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
a za ta trio si ti zihr. jaz imam namreč 25 c, 0,035 pol pa še plast tega. pa en znam ocenit a je dobro al ni.

če je novogradnja je lahko brez stolpičev. čist tko btw, ne za pravokacijo.

sklep je:
denarnica je merilo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Ziher nisem....dvomim pa, da bi si proizvajalec upal reklamirati nekaj kar ni res.

Kolikor mam jaz prilike opazovat Tri iso super...je predvsem glavnina pozornosti usmerjena na zaustavljanje sevanja (9 plasti alu folije), prevodnost kot taka pa je bolj slaba (vsaj kolikor jo 'tipam' na bojlerju, kjer jo imam). Sam bi, če bi se poslužil tega materila uporabil kombinacijo - torej Tri iso super + klasična izolacija (kakršno koli že)....magari 5 cm.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
25cm Urse DF40 pride 10,20€ za m2
25cm Urse SF35 pride 16,80€ za m2

Razlike je torej 6,60€ za m2, oz. 660€ za 100m2.

Jaz ne vem v kakšnem finančnem stanju ste ostali, ampak jaz bi doplačal. Na te cene se pa itak dobi še 20% popusta, tako da res ne vem, zakaj sploh debata za 500€. Če hočete imeti slabo izolacijo, jo pač imejte.

Tri plasti TriIsoSuper9 pa pridejo nekje 75€ za m2, torej 7,500€ za 100m2, spet se dobi 20% popusta.
Če kdo za ta denar dobi okna, stene, avto in garažo, fino.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
lepo da si napisal ceno.

torej 65 % višja cena za 15 % boljšo izolativnost.

Oz. daš 600 EUR več za izboljšanje faktorja k za 0,02 W/m2K

Za ta denar dobiš 3 slojno zasteklitev (nekje 40 kvadratov) in prideš iz 1,1 na 0.7 faktor oz. razliko 0,4.

Zda pa en hiter preračun kam se bolj splača vložiti teh 'neopredeljenih' 600 EUR:

Vzemimo da 'zima' traja 4 mesece (s povprečno 24 urno temperaturo 0 stopinj)...v stanovanju pa imaš nastavljeno na 20 (računskih) stopinj.

Izgube zaradi slabše izolacije so: 0,02 W/m2k * 20 *100 m2 * 24 h *120 dni = 116 kWh

Prihranek zaradi boljše izolacije izolacije oken pa: 0,4 W/m2K *20* 40 m2 * 24 h * 120 dni = 920 kWh

Razlika: 920 kWh - 116 kWh = 804 kWh.

Torej tisti, ki bo denarno razliko zaradi salbšega faktorja izolacije (torej bo vzel 0,040) namenil za boljo izolacijo oken (torej 3 slojna okna) bo na letni ravni zaradi te 'prepusmeritve' prihranil 800 kWh.

In če malo špekuliramo dalje...da bo ta isti za ogrevanje uporbaljal TČ (s COP 3,5 pri temp. okolice 0 stopinj) bo na ta račun (ter 800 kWh) prečrpal (3,5 * 800) 2800 kWh toplote....ki bodo 'zastonj'.

Pa ne zdaj misliti da jaz nisem za izolacijo! Pošteno sem za..samo je pa treba postaviti mejo do kje greš med ceno ter učinkovitostjo...in pri izolaciji 0,035 je pretiravanje s ceno (s strani prodajalcev) pretirana oz. rečeno drugače dokazano nepotrebna (nimam pa sam nič proti boljši izolaciji)

(tudi sam se uporabil 0,035 izolacijo, ampak samo v debelini 4 cm, preostanek med 15 in 18 cm pa sem uporabil klasično 0,040)...mi je pa sendvič uporabljenih materialov (les, steklena volna 0,040, lesne vlaknenke, st. volna 0,035, knauf) na koncu navrgel faktor U=0,017 W/m2K.

Se pa problem faznega zamika (oz. vročine v poletnih dneh) pri teh zadevah rešuje z uporabo drugih materialov (lesa oz. lesnih vlaknenk...ker je ena navadna dila 'colarca' (torej debeline 2,5 cm) po faznem zamiku ekvivalntna 30 cm steklene ali kamene volne (ne glede na faktor lambda)!)
Tako da z uporabo druge steklne volne nisi naredil še popolnoma nič z vidka vročine poleti.

LP

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik softi pravi:
in zdej ti meni nekaj povej. kake so to cene, k se kar popust dobi brez najmanjšega truda.

pol to niso cene, ampak MPC +20 %

Cene sem skopiral s cenika od Kalcerja. MPC cene z DDV so to.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok. ne morem biti tiho

če delaš hiši, potem maš menda še tistih 600€ za boljšo volno. in še za stekla.

sicer pa dvomim, da je razlika pri 40 kvadratih oken med 1.1 in 0.7 samo 600€.

in daš oboje, pa še fajn fasado, pa stari avto voziš še dve leti. in to je to.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Tak je moj plan :).
Okna so že, izolacija mansarde pride kmalu, fasada pa sčasoma

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Jaz sem v moji mansardi položil 25cm tervol izolacije.

Ker imam malo poševnin, sem mi je to zdelo dovolj. Če bo pa potreba, pa še lahko na ravnino vedno dodam tudi 40cm izolacije.

Bomo videli, kaj bo reklo prvo poletje.

Lp

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Jaz mam 2x14 cm, Urse Sf40 in tudi čakam na prvo poletje. Z zimo sem bil zadovoljen. Predinštalacija za klimo je pripravljena. Bomo videli, če jo bo treba izkoristit. Mislim, da ne bo treba, vsaj dokler ne bo nekaj € "viška".