Jaz sem v google vtipkal
tax rates europe in ne vem od kod informacija, da smo med najbolj obdavčenimi. Ja, nimamo najnižjih davkov. Delo je precej obdavčeno. Je pa kar nekaj držav EU pred nami kar se tiče DDV-ja (o dvigu katerega je govora), davka na dobiček itd.
Ker je tema o dvigu DDV-ja, ne razumem zakaj bi parlamentirali o dvigu drugih davščin, saj to nima neposredne povezave z napovedanim ukrepom - dvigom DDV.
Razumem pa, da verjetno želiš povedati, da so drugi davki visoki ali pa nepravično urejeni in da je potrebno upoštevati druge faktorje pri razumevanju davkov (vedno sem dobro razumel tisto: ko bodo pri nas plače takšne kot v Avstriji, me cena življenja pri nas ne bo toliko motila).
Želim si le, da če se že abervezniki (govorim predvsem o sebi) pogovarjamo oz. beremo o davčnih zadevah, da poskušamo biti natančni. Z veseljem pa bom kliknil na kak link v podporo zapisanemu mnenju. Zakaj bi živel v zmoti
Zelo rad pa bi kaj pametnega prebral o posameznih obdavčitvah ali pa recimo o olajšavah. Naj nekdo citira spodnji seznam in rdeče obarva tiste davke, ki so previsoki (ali celo nepotrebni) in z zeleno tiste, ki bi morali biti višji. Seveda bi želel še kakšno pojasnilo oz. bolj razširjeno debato o tem kako višji/nižji, zakaj višji/nižji,...kako zanesljivo nadoknaditi proračunski primankljaj v primeru višanja/nižanja davkov...
- davek na dodano vrednost
- davek na promet nepremičnin
- trošarinske dajatve
- dohodnina (plača, pokojnine, pogodbeno delo, dohodki iz dejavnosti, kmetijstva, kapitala, premoženja, premoženjskih/avtorskih pravic...)
- davek na premoženje
- davek od iger na srečo
- davek od dediščin in daril
- davek na dobiček pravnih oseb
- davek na izplačane plače
Davčni sistem je zelo zanimivo področje o katerem, priznam, nimam veliko pojma vendar se trudim, da tega ne bi premočno kazal.
To je vsekakor snov za ločeno temo.