Davek na sladke pijače

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Gre za socialno čuteči davek v borbi zoper grde tuje neo-liberalne kapitaliste in imperialiste, ki vas žele zasužnjiti, samo vi tega ne razumete. Vam bo Igor Lukšičenko razložil.
smile-1.gif

Dajmo (še enkrat) nekaj razčistiti - zakon je pripravila desna vlada, sprejela ga bo pa leva. Standardno belordeče drkanje tukaj torej odpade, razen za izredno paranoične ljudi, ki so pripravljeni tudi okrog tega zgraditi eno blazno teorijo zarote.
tongue-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

Thumbs up.

Thumbs up??? Zakaj že??
bonk.gif

Kaj nekateri še vedno verjamete, da so takšni davki v dobro nas navadnih ovčk? Tako, kot CO2 davek in še kakšne podobne blesarije? Kaj nekateri re mislite, da se bo prodaja sladkih pijač zmanjšala in bo zaradi tega tega manj debeluhov?
bonk.gif
Konec koncev pa to sploh ni pravično!! Jaz nikakor nisem debeluh in nimam problemov zakaj bi zdaj moral tudi jaz plačevati ta davek, kadar si zaželim sladko pijačo? In zakaj naj bi obdavčili tudi umetna sladila?? Ta ne redijo in mnogi jih morajo uživati namesto sladkorja po zdravnikovih priporočilih.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sygicz pravi:
pa nemoreš verjet no ! . namesto ,da bi na alkoholne pijače divignili davek so se spravili na brezalkoholne pijače!. Sam bi navil ceno alkohola za tiste razred alkoholnih pijač , tu so mišljene cenejše pijače kot je npr merc vino dostopne alkoholikom itd, dražje pa bi ostale na istem npr kakšen boljšil liker penina itd.
potem reveži se ne smejo opivati bogati pa? alkohol poceni, da se opiva vsak ki želi!!!

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ksz
Srednji sloj vedno nekaj komplicira, se pritožuje in jambra,......jst tega davka ne bom nikol plačal, pa tudi vsi drugi na minimalcih ne, prav tako brezposelni in najnižji penzijonisti ne,....in to vas boli, kr po pravic povejte, -da bo udarilo samo vas, siromakov pa ne,...........vi bi rajši davek na tapoceni kruh, aaaaa?
10.gif

(zvečer šmarnico, zjutraj vodo
zmaga.gif
)

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Gre za socialno čuteči davek v borbi zoper grde tuje neo-liberalne kapitaliste in imperialiste, ki vas žele zasužnjiti, samo vi tega ne razumete. Vam bo Igor Lukšičenko razložil.
smile-1.gif

Dajmo (še enkrat) nekaj razčistiti - zakon je pripravila desna vlada, sprejela ga bo pa leva. Standardno belordeče drkanje tukaj torej odpade, razen za izredno paranoične ljudi, ki so pripravljeni tudi okrog tega zgraditi eno blazno teorijo zarote.
tongue-1.gif

Glej, pa saj je raja tako hotela. Enako kot povišan DDV. Saj je bila medijska gonja, kako je dvig DDV socialno čuteč. Pa so jim ga dvignili. Potem ta isti cajtengi in novinarji, ko je to breme, ki so ga poprej zagovarjali, padlo nanje, kar naenkrat niso bili več tako pametni.
evil.gif

Glej, če raja nekaj hoče, jim politiki to dajo. Obdavčit vse. Tudi bančne vloge z 75%. Je pač socialno čuteče.
Potem rečeš, da je Janša vsega kriv in raja bo zadovoljna.
cheer.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Konec koncev pa to sploh ni pravično!! Jaz nikakor nisem debeluh in nimam problemov zakaj bi zdaj moral tudi jaz plačevati ta davek, kadar si zaželim sladko pijačo? In zakaj naj bi obdavčili tudi umetna sladila?? Ta ne redijo in mnogi jih morajo uživati namesto sladkorja po zdravnikovih priporočilih.

Noben sistem ni pravičen do vseh. Tako kot ni vinjeta, zdravstveno zavarovanje (zadnjih 10 let nisem bil pri zdravniku, pa vseeno plačujem enako kot ostali), avtomobilsko zavarovanje, kjer zadnja 3 leta nisem uveljavljal popolnoma nič...

Obdavčili pa bodo pijače, ki bodo imele preveč sladila, če prav razumem predlog zakona.

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Zakaj se gleda tako enosmerno?

Če gredo trošarine za cigarete in alkohol gor je vse vredu, če se pa uvede davek na sladkane pijače pa takoj vse narobe?

Jst sem za to, da se bolj obdavči, vsaka oblika hrane/pijače/ostalihstvari(cigareti), ki škodujeju zdravju človeka. Pa naj si bo to mastna in nezdrava hrana, alkohol ali pa sladkane pijače...

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.328
3.002
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

Če gredo trošarine za cigarete in alkohol gor je vse vredu, če se pa uvede davek na sladkane pijače pa takoj vse narobe?

Jst sem za to, da se bolj obdavči, vsaka oblika hrane/pijače/ostalihstvari(cigareti), ki škodujeju zdravju človeka. Pa naj si bo to mastna in nezdrava hrana, alkohol ali pa sladkane pijače...

Hm! Kdo pa se strinja z višanjem trošarin na cigarete in alkohol?? Jaz ne! Pa ne kadim!

Sicer imaš pa nasplošno blesavo razmišljane. Če se gremo po tvojem naj potem obdavčijo še uporabo interneta. Ždeti pred monitorjem pač ni zdravo. Pa našlo bi še ogromno davkov v imenu zdravja in garantiram ti, da bi bila tvoja plača premala, da bi si jih lahko privoščil.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

bom potem imel cenejše zavarovanje, ker ne kadim in pijem ter se rekreiram in nisem debel? ne? potem pa nič...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Citat:
Odbor za zdravstvo se je danes kot tako imenovano zainteresirano telo zbral prav zaradi »obdavčitve sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač z vidika zdravstva«. Odbor, ki ga vodi Lejla Hercegovac, se je izrekel za obdavčitev (pre)sladkih pijač. Vladi so priporočili, naj pri vsebini zakona upošteva vpliv sladkih in sladkanih brezalkoholnih pijač na zdravje. Poslanci so se strinjali, da mora vlada vsaj del denarja iz takšne obdavčitve usmeriti v preventivne programe javnega zdravstva. Nujno sejo odbora in pogovor o zdravstvenih razsežnostih obdavčitve sladkih pijač je zahtevala Pozitivna Slovenija.

http://www.delo.si/gospodarstvo/finance/vlada-narocila-sladki-davek.html

Thumbs up.

Vprašanje edino kakšen delež tega davka bo res šel za probleme debelosti...

proizvajalci se bodo potem fino prilagodili in na veliko uporabljali še več sladil namesto cukra...

ne6c

Pripravnik
13. mar 2013
40
0
6
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

In kaj je dobro in kaj je slabo, bomo tebe za strokovno mnenje vprašali?

Za moje pojme glup davek, ki samo še več molze iz državljanov. Koji faktor so sladke pijače? Kaj je naslednje, davek na burger, ker je pečen na masti in ne na kokosovem olju?
13.gif

In za vsak vez, če ga kupim, bom moral zdaj še 90c več plačati državi?
13.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik alcyx pravi:

bom potem imel cenejše zavarovanje, ker ne kadim in pijem ter se rekreiram in nisem debel? ne? potem pa nič...

Ja imaš cenejše zavarovanje...

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.608
3.974
113
Meni je prav gnusno da so imeli "pogovor o davku" in so ga vsi podprli, tudi ZPS ... Itak je treba še davek na pijače z umetnimi sladili (aspartam, xylitol...)... pa naravnimi sladili podobnimi sladkorju (stevia, agava, javor) , pa potem itak večji davek na alkoholne pijače, ker bo premajhna razlika ... potem pa davek na vodo, ker je v svetu vedno manj pitne in gre za izkoriščanje virov ki so last vseh (= države)... torej naj ljudje to plačajo. Pa potem davek na kavo ker je izven EU, pa davek na kofein na splošno ker je škodljiv... (pa davek na tein in taurin, da ne bo kdo šmuglal pa s kofeinu podobnimi stvarmi čez prišel brez davka).
cheer.gif

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik skala pravi:
lahko malo bolj obrazložiš?

Ej ne znam. Sem pozabil točno kako gre. Kolega je aktuar na eni zavarovalnici pa mi je razlagal enkrat o tem, da se vse upošteva (sploh kajenje)... Bom ga povprašal ob priliki.

No pretiravati za brez veze pa tudi ni treba. Če je pivo obdavčeno je prav, da so tudi bolj škodljive pijače.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
zanimivo. malo ga povprašaj.

za pijače je pa tudi, tako da so vprašljiva tudi umetna sladila. včasih še bolj kot sladkor. pa umetna barvila... nič nimam proti davščinam če le ni njih glavni namen polniti blagajno.