Davek na oddajo nepremičnin

Carlito149

Pripravnik
18. apr 2008
978
0
16
Če prav razumem bo po novem enotna 25% obdavčitev.
Ali se bo upoštevalo kaj nominalnih stroškov?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Odvisno koliko visoko računaš najemnino. Za simbolično najemnino se ne izplača dokazovati stroškov.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
kar precej ja.morda se bo pa trg oddaje le poštimal.ker plača povprečna plača 940€ povprečna najemnina pa 400€ ne gresta ravno skupaj.v tujini se odraža nekje 1/4 kar zaslužiš.sem geldal za avstrijo in tam dobim v celovcu 2 ss z stroški za 600€ s tem da bi tam imel plačo x3 kot pri nas

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.451
3.766
113
Citat:
Uporabnik Carlito149 pravi:
Potem je na 400€ najemnine, davka 90€. Kar veliko...
Pa računat moraš še ~50€ na mesec stroškov upravljanja stanovanja, ki jih plača tisti ki oddaja (naj bi jih).

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.451
3.766
113
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Naj bi jih, to je strošek najemnika, saj on koristi storitve upravnika, se ti ne zdi ?
v bistvu ne, po nekih predpisih je to strošek najemodajalca... ker gre za zavarovanje, rezervni sklad...

Koliko se ljudje tega držijo je pa druga.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Naj bi jih, to je strošek najemnika, saj on koristi storitve upravnika, se ti ne zdi ?
v bistvu ne, po nekih predpisih je to strošek najemodajalca... ker gre za zavarovanje, rezervni sklad...

Koliko se ljudje tega držijo je pa druga.
Dejansko bi to držalo zgolj za strošek rezervnega sklada in delno tudi zavarovanje, če je sklenjeno skupno. Vsi ostali stroški so pa seveda od najemnika (storitve upravnika, skupna elektrika, voda, stroški dvigala, čistilke, itd.). Običajno pa celotno vsoto plača najemnik.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Rezervni sklad plačuje lastnik stanovanja, vse ostale stroške pa najemnik, ker je koristnik...

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Na upravnikovi položnici za obratovalne stroške imamo večino našteto razen par postavk:
- Voda, kanalščina, odvoz odpadkov, obrabnina zabojnikov, elektrika, internet, TV naročnina, ogrevanje, kurjač, upravljanje, rezervni sklad,
- Od skupnih prostorov še čiščenje zračnikov, stopniščna elektrika, snažilka, požarno varstvo..

Najemik še plača tisto nadomestilo za stavbno zemljišče in zavarovanje. To oboje se plača enkrat letno, vendar to zaračunavam mesečno 1/12.
Torej vse stroške stanovanja, ker kot lastnik nočem imeti izgube. To napošem v pogodbi o najemu in če se najemnik strinja podpiše, drugače išče drugo stanovanje.

To sem ti naštel, ker je odvisno od lastnika. Kaj bo računal ni nikjer predpisano. Na koncu ti odločaš ali so pogoji sprejemljivi.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.451
3.766
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Kaj bo računal ni nikjer predpisano. Na koncu ti odločaš ali so pogoji sprejemljivi.

V bistvu je, samo vseeno lahko po svoje prilagodiš, ker smo pač prosti trg. Imaš po forumih več vprašanj "ali mi najemodajalec lahko zaračuna belež" "ali mi lahko zaračuna rezervni sklad" ... in potem citate predpisov...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
S tem država samo jebe najemnike in ne najemodajalce, ker s svojo izgubo nebo nihče oddajal. Vsaj jaz nisem tako neumen imam raje prazno stanovanje.

Pri meni plača najemnik najemnino in tekoæe stroške vzdrževanja, jaz pa plačam rezervni sklad.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Če imaš pa prazno stanovanje pa nimaš izgube?
grin1.gif