Davek na nepremičnine

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja pa še "v teoriji" bi lahko bil v povprečju nižji davek, saj če hoče država dosečt neko zastavljeno kvoto lahko to primerno razdeli na vse... Vendar vemo da je to samo teorija... Da bo verjetno "polni program" za vse, koliko se bo le dalo...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Če je davčji izplen višji, so lahko davčne stopnje seveda nižje. Če bo za krmilom pametna vlada, ki bo znala to balansirati.
In prej kot slej bo za krmilo prišla takšna vlada. Če ne prej, pa ko pride do zloma gospodarstva in ne bo več od kje jemati.
wink-1.gif

Ogo

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
S tem, da je treba čisto vse nepremičnine obdavčit, se pa jaz ne strinjam, saj s tem naredili nič dobrega tistim, ki si lastijo le to osnovno nepremičnino za življenje. Obdavčijo se naj tiste, kjer si lastnik nepr. in hkrati tam nimaš stalnega naslova.

Da pa se bodo nepremičnine, vredne 100.000+ eur prepisovale na sine, babice, strice, se pa meni tut zdi malo verjetno. Pa tudi če bodo, kdo si bo še zraven tega tam prijavil stalno bivališče?? Malokdo... Če pa bo že, pa ne bo katastrofe. Stalni naslov lahko imaš le en...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ni prav. Ker nekdo bo za "osnovno nepremičnino za življenje" smatral vilo v Portorožu, drugi pa podrtijo nekje na vasi bogu iza nogu.
Zato je edino prav, da se obdavči VSE. In ne na kvadraturo, temveč na podlagi realne vrednosti. Seveda bo za vilo v Portorožu davčna osnova neprimerno večja, kot za podrtijo nekje na vasi.

Ogo

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
potem je to prav da se obdavči vse ki imajo hišo, nimajo pa za npr. pozimi za ogrevanje, nimajo za novo streho, nimajo za fasado,...
bonk.gif

iz reveža naredi še večjega reveža
smirk-1.gif

bodo tudi strojani plačali ta davek?
aja saj res, njim ne morejo trgati z računa, ker niso zaposleni
bonk.gif

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik vaginko pravi:
Obdavčilo naj bi se vse ne samo tisto, kar imaš in daješ v najem, tako je tudi najbolj prav. KAr se tiče malih hišk pa sem popoln pristaš take gradnje. Avstrijci že vedo zakaj!
grims-1.gif

saj veš kako pravijo Avstrijci: klein aber mein

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.029
113
Tudi sam sem za tak davek. Je že vse opisal Ogo zakaj.

In vsi ki utrujate z nekimi ovdovelimi ženičkami in reveži ki nimajo za kurjavo: WAKE UP v kapitalizmu smo.

Ženička gre k gospodu z zdravniku. Zdravnik to zaračuna zavarovalnici. Zavarovalnica to krije iz denarja ki ga vplačujemo vsi. Sorry glej nekaj dobis, nekaj izgubis. Ali je smiselno da zivi 90 letna babica sama v 150 kvadratov velkem stanovanju v plavi laguni? Ni vazno, ce zeli tam ziveti naj placa davek. Če davka ne zmore, potem ne vem zakaj bi tam vztrajala.

Gotovo bo uvedba takega davka pripeljala do na prvi pogled tragicnih zgodb ko bomo brali o druzinah s 7 otroki ki so prek iskrice nedeljskega zbirali za nov pralni stroj, sedaj pa jim zeli drzava obdavcit 150000 eur vredno hiso ki so jo podedovali. Ampak to pac ni tragicno. Ce nimajo za pralni stroj pac ne morejo zivet v taki bajti. Ne gre.

In tako se bomo pocasi resili tega kvazi socializma ko cela drzava podpira ljudi ki ne znajo ravnati s premozenjem.

Sem za davek. Spostujem mnenja tistih ki so proti. Stvar pogleda na svet. In da tudi sam bom nekoc dedoval, vseeno sem za davek.

Emaster

Guru
Izključen uporabnik
1. sep 2007
1.070
528
113
...v senci...
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Ni prav. Ker nekdo bo za "osnovno nepremičnino za življenje" smatral vilo v Portorožu, drugi pa podrtijo nekje na vasi bogu iza nogu.
Zato je edino prav, da se obdavči VSE. In ne na kvadraturo, temveč na podlagi realne vrednosti. Seveda bo za vilo v Portorožu davčna osnova neprimerno večja, kot za podrtijo nekje na vasi.

Ogo

...gremo ponovno...jaz sem gradil - veš da je vse obdavčeno kaj sem kupil (beri velik prihodek za državo), ti pa si potoval po eksotičnih krajih in tam potrošil tvojo plačo (beri-davki niso ostali za napajanje SLO buđeta)...čez čas imam jaz hišo vredno 200 jurjev ti pa si videl pol sveta, mene bodo obdavčili , ker imam hišo, ti sirota pa boš še kake dodatke k plači dobi...

bonk.gif

Poanta: Trošimo, potujmo, jejmo, pijmo, ker nam ne bodo imeli kaj obdavčit...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Ogo

Osnovna nepremičnina za življenje je tista, na kateri imaš prijavljen stalni naslov bivališča.... Ne vem, če si bo zaradi tega nek mariborski bogataš spremenil stalni naslov bivanja, ker je pač vila v Portorožu vredna 20% več kot pa vila v Mb. Pa temu bogatašu se bo (najverjetneje) jeb*** za davek in mu to ne bo predstavljalo težave.
Po tvojih željah za obdavčitev bodo najkrajšo potegnili tista večina prebivalcev, ki potem, ko od svojega dohodka plačajo vse položnice (el., voda...), naredijo dva einkaufa v Spinu, si kupijo ene hlače in majico, dvakrat mesečno gredo na tankštelo, jim na koncu meseca ne ostane praktično nič več. Pa bo v sorazmerni vrednosti nepremičnine s stalnim bivališčem enako obdavčen kot njegov direktor, ki ima zraven te še eno v Portorožu, pa še kje drugje....

Jaz pač zagovarjam tezo, da se naj obdavčijo vse tiste nepremičnine, v katerih lastniki NIMAJO stalnega bivališča.... Jaz ne razumem, zakaj bi naj bilo to nemogoče izvest?? V Avstriji ni nikakršnih težav, in jih tudi pri nas ne bi bilo...

mario

Pripravnik
5. avg 2007
527
0
16
Citat:
Uporabnik Emaster pravi:
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:

Ogo

...gremo ponovno...jaz sem gradil - veš da je vse obdavčeno kaj sem kupil (beri velik prihodek za državo), ti pa si potoval po eksotičnih krajih in tam potrošil tvojo plačo (beri-davki niso ostali za napajanje SLO buđeta)...čez čas imam jaz hišo vredno 200 jurjev ti pa si videl pol sveta, mene bodo obdavčili , ker imam hišo, ti sirota pa boš še kake dodatke k plači dobi...

bonk.gif

Poanta: Trošimo, potujmo, jejmo, pijmo, ker nam ne bodo imeli kaj obdavčit...

se strinjam.
že med samo gradnjo plačaš 20% davek na material in 20% davek na storitev oz delo, kaj pa še razna dovoljenja...
In že državi si plačal polovico hiše..
si bom kupil malo večji avto dom pa bom plačal manj in bom kot polž, vsak dan drugje s hišo vred
evil.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Lej. JAz sem tudi gradil in plačeval vse davke. Sedaj plačujem še NUSZ. Ti ga pa ne, ker vam župan leze v rit. Je to pravično?
Po uvedbi davka tudi jaz ne bom plačeval NUSZ. Bom samo davek, ki bo enak NUSZ. Ampak določen na nivoju države in razni župančki se ne bodo več mogli iti cile mile. Ti boš tudi plačeval ta davek.
Seveda boš v slednjem primeru moral ti plačevati nekaj, kar jaz plačujem že leta. A to pa ne, a?
stupid-1.gif

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
a ti tudi ješ mamile
sprasujem se.gif

a misliš da so v kapitalizmu samo dobre stvari?
sploh takšne ki tebi ugajajo
smirk-1.gif

vsak dan je več brezposelnih ti bi jim pa še davek nabil
stupid-1.gif

pa najboljše da se vsi (cele družine) preselijo na 10kv metrov, v kakšne železne kletke.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Vsi dajete neke primere, kako bi če bi, ampak ne bi...
Davek za vse nepremičnine je, kot je Ogo že napisal, najbolj pošten (vem čudno se sliše), ker vlada, ki ga bo uvedla, ne bo hotela biti "lustrirana", bo verjetno sprejemljiv (kakor je pač davek lahko).
Pa še dve neumni vprašanji za tiste, ki ste sami gradili (in si od ust trgali...):
1. Nikoli nikomur niste plačali nič na roke, ampak vse z računom mar ne?
2. Glede na to, da DDV pomeni davek na dodano vrednost, ali ste plačali DDV na delo, ki ste ga delali sami, za katerega niste najeli kvalificirane delavce (z računom, ker ste na 1. seveda vsi odgovorili nikoli)

Glede drugega, ki je res neumno, kateri [censored] sem sploh, da sem se ga spomnil:). Ali pa morda, kje v zahodni Evropi, kamor tako radi gledamo, celo obstaja? In morda zato ljudje ne gradijo lastnih hiš, ker se jim ne splača?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
1. Ne bi niti pomislil na to, ni pošteno! Grd grd keri to nardi
evil.gif

2. Ne, saj sem toliko zavesten da najmam samo kvalitetne kvalificirane delavce-profesionalce, ki se spoznajo na svojo stroko. Če ne druga že iz vidika varnosti, kaj če me hiša pokoplje pod sabo?
hysterical-1.gif

Torej...?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Tudi sam sem za tak davek. Je že vse opisal Ogo zakaj.

In vsi ki utrujate z nekimi ovdovelimi ženičkami in reveži ki nimajo za kurjavo: WAKE UP v kapitalizmu smo.

Ženička gre k gospodu z zdravniku. Zdravnik to zaračuna zavarovalnici.

ja seveda,
veš kaj nredi zdravnik....vpiše jo v čakalno vrsto. Na vrsto pride po smrti

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.128
1.079
113
Citat:

ja seveda,
veš kaj naredi zdravnik....vpiše jo v čakalno vrsto.
In kaj naj drugega naredi zdravnik? Pregleda/zdravi na svoje stroške?

Ženička pa ima itak dve možnosti:
a) čaka na vrsto za enega izmed 2000 pregledov, ki jih na leto plača zavarovalnica,
b) gre samoplačniško naslednji dan.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
zgledam sem pozabil, da so vsa dovoljenja zastonj (ki so btw tak nateg da večjega že težko najdeš ob gradnji), pridobitev le njih pa traja le 15 min...

če grem po tvojih točkah:
1. to ne kregat plačnikov oz. naročnikov, ampak tistega ki tako plačilo sprejme.
2. za lopato premetavat in karjolo vozt sem jaz v svojih 27 letih v boljša in kvalitetnejša izbira kot 45 letni bosanc, ki ima vsakih 22 min pavzo za mild57 ali pa boss mehke če je bila glih "plača"... nekaj so dela, ki jih lahko narediš sam, nekaj pa taka, za katera rabiš pomoč. priprava na rušenje, osnovni izkopi, osnovna ureditev stanovanja npr laminata, sestava ikea pohištva, polaganje ploščic tam, kjer se manj vidijo,... vsekakor spada med taka dela, ki jih lahko skoraj vsak naredi.
ampak ne, po tvoje moram najeti posebno podjetje, da mi vsako leto preštiha vrt, pognoji, poseje in popleje vse, pride vsak dan in vse skupaj zalije, potem pa še pobere in mi znosi v hladilnik. aja sej res, tud kuhat ne sem ker nisem kvalificirani kuhar tako da rabim še kuharja. če se že gremo v debilizme...
rolleyes-1.gif

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.548
3.896
113
Ljubljana
hmpg.net
Ne po mojem mora vsak plačati davek, ki je predpisan. Če si plačal na roke, ga nisi plačal. In ja ker državahhoče imeti določen priliv iz davkov, ga bo vzela drugje. Zato jaz preveč plačujem DDV-ja, ko vplačam potovanja v tujino. Ker bi lahko bil DDV nižji, če bi vsi plačevali davke.
Torej ti nisi samo prihranil, ker si gradil sam, jaz pa sem vse potrošil na potovanjih, ne, ti si tudi eden od tistih, ki si omogočil utajo davka, zaradi katerih jaz plačujem preveč davkov.
In ne ni res, da je kriv tisti, ki je denar sprejel. Ti moraš zahtevati račun (mimogrede, ko sem dajal primer tujino, v tujini samograditelji dobijo VAT za nakup materijala nazaj, če predložijo račun), če ga ne, si že ti odgovoren. Če ti ga prejemnik denarja ne izda ga prijaviš na davčno. Ampak tožibaba pa že ne boš, mar ne. Raje boš povsod protestiral, da so davčne stopnje previsoke. So, strinjam se s tabo. In to zaradi prevelikega obsega sive ekonomije. V zahodni Evropi (Italija izuzeta:) je bistveno nižji. Ne zato, ker bi bila davčna učinkovitejša, ampak zato, ker vsi vejo, da jih neprejemnik računa bo prijavil.