Davek na nepremičnine

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Dej povej mi še kire delncie bodo šle jutr gor pa za kok, ker očitno maš kako kroglo doma
cool-1.gif
Krka pa Gorenje...

Ne ampak resno, za trditev da se bajte v centru Ljubljane ne bojo prodajale po 100k € pa res ne rabm kugle made from kristal... ali pač?
confused-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Zakaj bi se obdavčevalo samo delo? V Sloveniji se je delo obdavčilo do obisti. Imamo efektivno obdavčevanje celo preko 50% bruto zaslužka iz naslova dela.
Z premoženjem se lahko dodatno ustvarja enormno bogatstvo in posledično je prav, da se obdavči tudi premoženje in ne samo delo. In davek na nepremičnine bi moral biti prvi in najpomembnejši davek izmed premoženjskih davkov. Premoženjski davki tudi stimulirajo optimalno izrabo/uporabo premoženja. So nekaj normalnega po svetu. Razen v Sloveniji, kjer se vsi kao bore za delavske pravice, na drugi strani je pa delo v Sloveniji najbolj obdavčena kategorija. Medtem ko nekateri, ki s svojim premoženjem na črno služijo milijarde, v proračun prispevajo le drobiž.

Ogo

Torej najprej ti obdavčijo delo 50%, s tem nekako zgradiš bajto in nato v 50letih pri 2% davku vrneš še celo bajto državi. Pa imamo 100% obdavčeno delo.
Ti torej zagovarjaš suženjsko delo, samo zato, ker te matra premoženje od 3-4 tajkunov. Sorry ampak iq imaš obratno sorazmeren z nevoščljivostjo.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Saj Ogo je rekel, da podpira davek na napremičnine, s tem da naj bi se davek na dohodek ustrezno zmanjšal. To podpiram tudi jaz. Tako velecenjeni javni uslužbenci ne bi bili ob nezasluženo plačo zaradi izpada dohodkov, znižanje davka na dohodek pa bi precej razbremenilo gospdoarstvo in povečalo konkurenčnost.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ne, problem je v tem, da premoženje mora biti obdavčeno, da služi gospodarstvu/ekonomiji. Ker obdavčitev premoženja ne pomeni samo davčni prihodek, temveč tudi spodbuja optimalno uporabo in trošenje slednjega. Samo v Ljubljani je ocenjeno, da so enormne količine praznih stanovanj, ki bi šle na trg z obdavčitvijo, bodisi v najem, bodisi v prodajo.
Meni ne bo problem odcolat davek na mojo nepremičnino. Nimam vile ali pa 15 stanovanj kupljenih od starih non za drobiž v centru LJ, kot imajo nekateri.

Ogo

Nazadnje urejeno:

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Ponoči ko greš po metelkovi in potem ob ljubljanici vidiš ogromno praznih starih bajt.

Ne vem ali so pod spomeniškim varstvom, da ljudje raje pustijo propadat ali pa.........
bonk.gif

Se tega je ogromno po celi ljubljan.

ApfelStrudel

Pripravnik
16. okt 2008
60
0
6
Pečica
Glej sej se mi ne da več, ampak samo še to.
Dokler smo ena najbolj (če ne kar najbolj) obdavčenih držav na tem preljubem planetu se naša vlada nima kaj ukvarjati z dodatnimi davki na nepremičnine. Če pri takih "davčnih odmerkih" primanjkuje financ naj se kravatarji lotijo analiziranja tega kako vodijo državo, ne pa tega kako poštenega davkoplačevalca zares izcuzat do gat.
Ker očitno, po tvoje, je najboljše, da smo najprej najbolj obdavčeni po denarnici, potem pa gremo naprej po nepremičninah, kravah, kozah in potem še na zrak ki ga vdihavamo.

Ne hvala.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Jaz sem zato, da se obdavči LUKSUZ. Obstajajo normativi v koliko sobnem stanovanju normalno živi določeno številna družina.

Torej, če živi 1 oseba v 4 sobnem stanovanju je to LUKSUZ. Ergo, naj plača davek.

Če pa živi 4 članska družina v 1 sobnem stanovanju, pa ne vidim razloga, da bi plačala davek.

trust

PEPČEK 2007
2. maj 2008
2.023
0
36
20km iz Idrije
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Jaz sem zato, da se obdavči LUKSUZ. Obstajajo normativi v koliko sobnem stanovanju normalno živi določeno številna družina.

Torej, če živi 1 oseba v 4 sobnem stanovanju je to LUKSUZ. Ergo, naj plača davek.

Če pa živi 4 članska družina v 1 sobnem stanovanju, pa ne vidim razloga, da bi plačala davek.

Davek na nepremičnine bo prišel prej ko slej. Samo vprašanje je kdaj.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Citat:
Uporabnik ApfelStrudel pravi:

@ogo: Jaz nisem nepremičninski tajkun. Počasi obnavljam bajto katero sem si prigaral v ohoho letih in še garam zanjo ker še hipotekarni kredit plačujem zraven. In ti bi mene sedaj obdavčil za par jurjev še dodatno, zraven plač, prispevkov in ne vem sploh kaj vse še plačujem že tako ali tako?
crazy1.gif

Malo morgen kolega. Tukaj bi pa jaz zanesljivo potegnil črto in položnico gladko vrgel v koš - pa ne verjamem da bi bil edini.

Govoriš o parih jurjih letno? Potem si tajkun, navaden ubogi delavec, že ne. Slednji si težko privošči nepremičnino za 200 ali več tisoč eurov.
Ampak kot sem že povedal, če te moti vrednost nepremičnine na trgu in da boš zaradi tega obdavčen preveč, ravno to se bo uredilo v nekaj letih. Ker se ne bo splačalo imeti visoko vredne nepremičnine zgolj radi denarne vrednosti. Ker bo nepremičnina strošek in to premosorazmerno s tržno vrednostjo. No saj je bila strošek tudi prej, vendar z davkom na nepremičnine pa definitivno. Pa bomo videli, če se bo cifre/cene nepremičnin še vedno butalo v nebo. Po mojem ne prav dolgo.
wink-1.gif

Ogo
OGo eno vprašanje zate. Voziš se s Toyoto katero si moral na nek način zaslužiti in sedaj je tvoja... Kaj pa če se sedaj dobim jaz in ker vozim slabši avto od tvojega dam predlog da se obdavčijo vsi avti dražji od mojega, tudi tvoj.....
Mar ne boš ponorel in dejal za koji ku..c sem šparal da mi bodo sedaj na to še davke nabijali. Raje bo vse sproti pogonil, vozil staro kišto, ne bom se več bal toče,norcev na parkirplacih itd......
Isto je z nepremičninami. Če bodo nabili davke se bo marsikdo vprašal zakaj sem stiskal za stanovanje ko bi bilo lažje vse sproti pogonit, malo okrog hodit, afne guncat in čakat na socialno stanovanje.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Jaz nisem dal predlog, da se obdavčijo vse nepremičnine dražje od moje, kot ti sedaj daješ predlog za avte. Jaz sem dal predlog da se obdavčijo VSE nepremičnine in sicer glede na njihovo tržno vrednost. Torej za razliko tebe, ne diskriminiram in sem tudi sam pripravljen prispevati svoj delček.
smile-1.gif

Drugače pa ja, naslednja faza premoženjskega obdavčevanja bi bila za avtomobile. Tako kot se to počne recimo v Veliki Britaniji. Je vezana na več reči, predvsem pa na emisije CO2.
wink-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:
Saj Ogo je rekel, da podpira davek na napremičnine, s tem da naj bi se davek na dohodek ustrezno zmanjšal. To podpiram tudi jaz. Tako velecenjeni javni uslužbenci ne bi bili ob nezasluženo plačo zaradi izpada dohodkov, znižanje davka na dohodek pa bi precej razbremenilo gospdoarstvo in povečalo konkurenčnost.

Kaj ti si bimbek? Davek na dohodek se ne bo manjšal. Kaj ti res misliš da bo država uvedla zato davek na nepremičnine da bo zaje*** par mogotcev? Jok. Davek bo uvedla zato ker potrebuje denar...

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
če že pišeš kako je v ZDA, potem lahko uvedemo tudi takšen zakon, da če se kdo nahaja na tvoji posesti ga imaš pravico ustreliti?
smirk-1.gif

pa naj pride rubit kdor hoče.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.049
3.564
113
41
Lj
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik LeQuack pravi:

Kaj ti si bimbek? Davek na dohodek se ne bo manjšal. Kaj ti res misliš da bo država uvedla zato davek na nepremičnine da bo zaje*** par mogotcev? Jok. Davek bo uvedla zato ker potrebuje denar...

Če bi država delala v dobro ljudi, potem bi bilo tako. Če pa ne dela v dobro ljudi potem pa je itak nepotrebna in bi se jo mogl odstrant s pomočjo vojske (saj tudi ne dela v dobro njih).

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Niti ena se ni prodala po 300k, ker se dvosobna stanovanja prodajo po 150k. Veš kako je to, vsa slovenija in veliko tujcev (predvsem avstrojcev in namcev) si želi 46km obale. Od tega je najbol "eliten" in azželjen del Piran in Portorož.

V katerem koncu Slovenije živiš? Če nisi iz teh krajev mislim, da nisi ravno kompetentenza komentiranje teh cen. Verjetno veš, da se večina nepremičnin proda še preden pridejo v roke nepremičninskim agencijam in če ne poznaš koga ki se ukvarja s tem, imaš majhne možnosti da bi ocenil realno sliko.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Ogo ima s svojim razmišljanjem kar prav. Posledice obdavčtive nepremičnin bodo za veliko večino predvsem pozitivne! Tisti, ki imajo veliko "neizrabljenih" nepremičnin pa bodo pač na slabšem.

Za potrebe uvedbe davka na nepremičnine je GURS že vzpostavil potrebne evidence, tudi model vrednotenja nepremičnin oz. njegov osnutek je bil že kar dolgo nazaj postavljen. Glavni razlog za neuvedbo tega davka so lokalne skupnosti in politična občutljivost problematike. V kar nekaj občinah se trenutno ne plačuje nadomestila za uporabo stabnih zemljišč (NUSZ) in v mnogo občinah ni nobenih davkov na nepremičnine. V prvem koraku uvedbe davka na nepremičnine naj bi se načrtoval davek v obsegu trenutnega NUSZ a bi se količina "pobranega davka" povečala in končno bi bili vsi prebivalci na istem (sedaj jaz za 1SS plačujem davek, nekdo pa za hišo 300m2 ne plačuje nič).

Naj bi se pa ta davek postopoma povečeval. Prav tako bi pri vrednotenju lahko vplivale lokalne skupnosti (spodbude za priseljevanje, omejevanje priseljevanja, povečanja efektivne uporabe razpoložljivih nepremičnin ipd.)

Sam komaj čakam, da se ta davek uvede.

medak

Pripravnik
18. jul 2007
730
0
16
www.potopisnik.si
Ne vem kako je lahko uvedba novega davka za veliko večino pozitivna?
ps: lahko že seda nakažeš par sto evrov državi, pa se delaj kot da plačuješ ta davek, bojo zelo veseli.

Nazadnje urejeno:

majaron

Majstr
28. mar 2009
1.044
404
83
Meni tudi deluje tako, kot da pričakujete velike osebne koristi od tega davka. Jaz jih ne, pa nimam nobenega ekstra stanovanja. A nekaj sto evrov ki me utegne udariti po žepu ni malo. Nevem zakaj torej bi si ga želel?ž

Ali gre morda za fovšijo, ker nekateri na ta račun bogatijo?

Naj bogatijo briga me, mene pa ni treba "kaznovat" zaradi njih.