Cviljenje jermena

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.255
1.765
113
40
Obujam staro temo...

Na mojem volvu S60 mi je začel jermen rahlo cvilit (v bistvu ne vem, kateri)...bolj kot to, me moti, ker zraven cviljenja (predvsem ko avto stoji v leru) spušča take ropotajoče zvoke...ta ta ta...kot da bi pozimi poslušal enga starega golf dizla.
Vceraj sem malo preveru in mi jermen, ko motor teče ne teče lepo "gladko" ampak ga trese, ocenjujem da kakšen centimeter niha...

Je to že ful alarm? Imam eno daljšo pot predvideno...

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.820
113
Če gre za jermen od motorja potem jaz ne bi vžigal več avta, ker znajo ventili lepo ob glavo tlesknit.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.747
113
EU
Pošpricaj rahlo s sprejom za armaturko (maxibril) po osumljenem jermenu, in bo takoj nehal cviliti vkolikor je tapravi. Samo ne pretiravati, da ne bo vse masno
evil.gif

Meni začne cviliti jermen (klinasti) od pogona servovolana. Menjal parkrat jermen, pa nič ne pomaga.
Rešil tako, da na prst dam malo plast grafitne masti za homokinetske zglobe. S prstom rahlo potegnem po levem in desnem boku jermena.
Startaš makino in po desetih sekundah neha cviljenje. Ta terapija drži približno en mesec. Potem znova ponivim.
Štos je v tem, da jermen od servota ima kot objema 180 stopinj, tako ni težav zaradi podrsavanja.
V kolikor tvoj jermen ima manjši kot...potem velja večja previdnost.
grims-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.629
722
113
Če ima Volvo enak princip kot VAG, je hin sklopka jermenice na alternatorju ( v normalnem stanju se v eno stran prosto vrti).
Ali pa visko sklopka na ventilatorju (neogreta se mora vrtet čisto na rahlo).

Problem je ker se prenašajo vibracije na druge sisteme in napenjalec. Saniraj čimprej.