Crknil disk?

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Včeraj je malo zabrejkal pc (pač se je nehal odzivati) in sem odklopil zunanji disk (WD 300gb v ločenem ohišju).

Po ponovnem zagonu diska, se ta zažene in potem dvakrat "klikne". In se spet zažene in 2x klikne...in to ene 6x, potem utihne.

Crknil?

Računalnik ga ne najde nikjer (bios, itd...).

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.883
763
113
www.jernej.org
Če ne dela in spušča čudne glasove, je res crknil... upam, da nisi imel nič pomembnih podatkov gor, saj reševanje podatkov iz defektnega diska ni poceni.

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Če "škljoca", je najbrž v crkovanju.

Mam kar nekaj izkušenj z takimi diski.

Priporočam, da ga daš ven iz ohišja, priključiš direkt na računalnik. Včasih se v tem primeru disk pokaže.

Če se bo pokazal, in bo prazen, uporabi program za reševanje (Ontrack Easy Recovery). Če se ne pokaže, če plata na začetku obvisi, je situacija bolj slaba.

Obstajajo še triki z zamenjavo integriranega vezja (seveda od diska istega modela), enkrat je pa tudi pomagalo, da sem dal disk za krajši čas v zmrzovalnik (brez zajebancije). To so tiste možnosti, ko že vse izčrpaš.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Bom jutri priklopil se na drug pc. na sreco ni bilo nic bistvenega gor, ker je bil bolj kot ne p2p disk. To z vezjem mi je pa ze enkrat pomagalo (samo takrat sem imel pokurjeno vezje).