ckrnil ventilator - na zemlji pa tok namesto na f

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Saj ne rečem, da nimaš prav. Po regelcih je treba delat in tu ni debate. Oziroma do debate ...

Omenjal si izpite - imam jih dovolj, tudi prakse. Res pa je da nisem odgovorni projektant. Sem pa bil odgovorni vodja del pri prenekaterem objektu. Tudi trenutno sem. Morda se celo poznava. In brez nas bi projektanti tenko piskali. Sam veš, kolikokrat je treba na objekt in usklajevat zadeve, da so po regelcih. Če se da, drugače pa ... pa saj ni treba vsega dati v javnost.

Jasno je, kaj se preverja pri prevzemih in kaj ne. Meritve pokažejo, kar morajo in toku je vseeno po kako 'oblečeni' žici teče. Te čisto razumem, da te je dvignilo, vendar tako pač je. Špara se povsod, zgrozil bi se, če bi se spustil v detajle.
Ko ne bo več šušmarjenja in ko bo za vsako priključeno žico nekdo jamčil, ne bo več ozemljitvenih žic pod napetostjo.
Do takrat pa, če si usposobljen, ne boš imel težav, če nisi, nimaš kaj iskati v dozah in na priključkih. Po tvojem pisanju je življensko nevarna tudi vtičnica. Zakaj ne projektiraš takšnih, v katere nekdo ne bo mogel poriniti dveh žebljev ? Seveda jih ne sme, ampak otrok bo prej to naredil, kot pa se bo opekel na ozemljitvenem vodniku v kopalniškem ventilatorju.

In samo to sem hotel povedati, preden si me napadel.

LP

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
smile-1.gif
nisem te napadel, podal sem repliko. Štos je v tem, da strožji kot so zakoni (dostikrat neupravičeno) bolj je važen papir. Tu ni več kaj dodat, ostalo se vidi po tv, pri sosedu, doma. Investitor oziroma kupec vedno ostane sam - sprejmi ali plačaj popravilo ali toži na svoje stroške, takšno ima izbiro.
Imam izpit za projektanta, ker sem ga rabil zaradi drugih stvari (soet naši zakoni), projektiram pa ne. Če bi se že lotil, potem kot si omenil otroke in žeblje itd - 100% zaščite ni, blizu pa prideš z po domače rečeno fid stikalom nazivnega diferenčnega toka 30mA. Samo stara garda trdi, da bo izklapljal itd - jaz trdim da če je vse narejeno kot je treba pač ne bo. In sem na strani investitorjev - če nekaj plačam, zakaj bi izvajalci ubirali bližnjice? In bližnjica je tudi omenjeni ventilator, ker zadeva ne more biti tako stara, da bi toleriral zaradi predelave. Zato sem napisal da bi štromarja vprašal po zdravju, pa projektanta in nadzornega tudi. Kaj se pa zgodi v praksi v naši državi pa sem napisal v prvem odstavku.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
sam to..a imata vidva izpit in licenco za merilca in preglednika NNin SN inštalacij, pod katero številko-itak zasebno--pa se bomo do takrat samo delali zehhhh..ajde ; ste pa majstri
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Po moje bi mogli razčistiti zakaj je vezano kot je...če npr. do ventlatorja ni speljana cev v katerih so žice in je zgolj kabel (v ometu), potem si obsojen na kombinacijo treh žic..ki jih seveda porabiš.

Če je cev..potem je neodgovorno od električarja da ni napeljal prave barvne kobinacije. Pri drugi opciji pam u kaj drugega niti ni ostalo - vejretno pa bi se dalo zadevo označit s kakim izolira trakom, da vsaj čaneš malo čudno geldati čemu je trak tam).

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.093
406
83
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
npr vsaj z črno bužirko par cm na konceh vodnika.

Hvala za idejo. Imam staro inštalacijo in se občasno posližujem te variante, ko namesto enojnega stikala za luč vgradim dvojnega. Bom povsod namestil črno bužirko.