ckrnil ventilator - na zemlji pa tok namesto na f

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Štromarji, mislim da bo moral bit hitro jasno, jaz nisem štromar, pa moram vprašat...

Zjutraj je še normalno delal 220V ventilator v kopalnici. Popoldne ne več. Odmontiral sem pokrov in ker se vidi kable, sem pomeril tok. Vse je ustrezno barvno zvezano, a na zemlji kaže tok... Kakih varovalk ni vrglo ven, če vklopim na stikalu, pa rjava kaže malce toka (zemlja pa še vedno ful tok)... Sem odklopil ventilator s kablaže dol, pa še vedno isto na kablih - tok na zemlji....

A je lahko stikalo tako crknilo? Vse ostalo po stanovanju je ok (na zemlji ni toka)....

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Krtačke (če ga mal potolčeš a začne delat s5? )......al pa če so lopatce zabasane z prahom (pr ns je 1x tko se ustavu oz se ni hotu vrtet)...spucaš z roko (previdno zarad štroma-odklop!)

Nazadnje urejeno:

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Če ga vklopim, se malo vrti.... bi bil mogoče res lahko prah, saj ni bil spucan nekaj časa... Ima pa zadeva tusi en timer, ki ga drži vklopljenega še x minut potem, ko ga ti na stikalo že izklopiš....

Drugač pa sem ventilator odklopil s kablov, a še vedno mi kaže tok na žici, ki je zemlja
confused-1.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
V prvem stavku prvega posta si povedal vse.
Ne matraj se več in ne izumljaj tople vode.
Kupi drug ventilator (20E) in naj ti ga priključi nekdo, ki ima vsaj osnovno znanje o elektriki.
Ker meriti tok na žici, ki je zemlja ... pa ful toka in malo toka ... edini indikator pa fazni preizkuševalec .... ustrezno barvno zvezano ....
Pa da ne boš mislil, da te podcenjujem ali da se norčujem - vsak pač ne zna vsega in pri elektriki so posledice lahko tudi usodne.

LP

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Ne, sej se ne bom jest več s tem ubadal, ker očitno ni neki tolk easy, bo že en k ma pojma o štromu pogledal. Mi ni ego problem
grin1.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Pošteno !

@ Kamele0N
Me prav zanima, kje si ti našel kopalniški ventilator s krtačkami ?

LP

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
če ima ventilator časovni zamik delovanja ima pripeljani 2 fazi (ena za vklop/izklop preko stikala) druga za delovanje s časovnim zamikom...iz tega razloga se da sklepati zakaj je 'zemlja' pod tokom.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Klasika. Glede vprašanja mislim. Kot je vincent napisal - pri inštalaciji so lepo potegnili 3 žilni kabel (modra, črna in rumenozelena žica). Ker ima ventilator timer, rabi stalno fazo. Ker ni druge, so stalno fazo priklopili na žico, ki ostane po priklopu nule in faze prek stikala - na rumenozeleno seveda. Čestitke štromarju, če je še živ.

Aja, pa ker pišeš da je barvno vse prav priklopljeno - če bi v šartu dobro pogledal bi prebral kaj piše na sponkah ventilatorja - sigurno ni simbola za ozemljitev pri sponki, kjer je priklopljena rumenozelena žica.

Povzetek - inštalacija ni izvedena skladno s predpisi, da pa ne dela je pa vzrok v ventilatorju - skurjen, zapacan ali kaj tretjega.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Ja, Vincent ma prav
smile-1.gif

na ventilatorju pa so sponke označene N L LS in na L je priklopljena "zemlja"....veri najs, dobr da sem s faznim preizkuševalcem šravfu, čene bi me konkretno zrukalo...
crazy1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Stari, to pa te bil zajeb...... še dobro, da še tipkaš po aterju, stari... unga štromarja pa ga je samo za dve okrog kepe

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Bognedaj da bi taki domači majstri živeli v starih hišah kjer so povečini za el. napeljavo dvožilni kabli vse mogočih barv!
evil.gif

Prvo pravilo elektrike .. ne zanašaj se na barve/obliko/občutek/logiko ampak vedno preveri z instrumenti!
zmaga.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
In zakaj bi izvajalca okoli kepe ?
In zakaj čestitke, če je še živ ?
Kdor pozna osnove, bo vedel kako in kaj, kdor jih ne, naj se ne vtika v stvari, ki jih ne obvlada. Enostavno.
Sicer pa je kopalniški ventilator izveden tako, da se nanj ne priključi ozemljitvenega vodnika.
Enako kot brivnik ali tranzistor.

To bi večina vas ' mojstrovalcev ' na forumu lahko vedela, če že delite bolj ali manj uporabne ' nasvete '.

LP

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Stari, to pa te bil zajeb...... še dobro, da še tipkaš po aterju, stari... unga štromarja pa ga je samo za dve okrog kepe

Unmu štromarju bi ponudil jest 10 žic različne barve in samo ena ni pod napetostjo ostale so.... ya feelin lucky, punk!?
10.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:
In zakaj bi izvajalca okoli kepe ?
In zakaj čestitke, če je še živ ?
Kdor pozna osnove, bo vedel kako in kaj, kdor jih ne, naj se ne vtika v stvari, ki jih ne obvlada. Enostavno.
Sicer pa je kopalniški ventilator izveden tako, da se nanj ne priključi ozemljitvenega vodnika.
Enako kot brivnik ali tranzistor.

To bi večina vas ' mojstrovalcev ' na forumu lahko vedela, če že delite bolj ali manj uporabne ' nasvete '.

LP

pa vseeno ni ravno običajno, da imaš 2 fazi na 3 žilah...

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Pri večini inštalacij je to kar običajno.

Kot je nekoč napisal en pijanček : Le čevlje sodi naj Kopitar.

LP

Nazadnje urejeno:

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, če si pameten - marsikaj toleriram, ampak če gremo po tvoje - zakaj hudiča sploh katerikoli predpis a? Aja, zato da so nekateri na forumu pametni, da je bedaka ubilo samo zato ker je šlatal tisto kar ne bi smel. Niti slučajno ne zato, ker je nekdo zajebal in priklopil tako kot ne bi smel. In o kopitarjih itd - ko boš imel toliko izpitov in dovoljenj, kot jih imam sam se oglašaj. Mislim da kot odgovorni projektant elektroiništalacij in pooblaščena oseba za izvajanje meritev na elektroinštalacijah lahko verodostojno presodim kaj je sprejemljivo in kaj je življensko nevarno. Mogoče namig iz prakse - ko se izkaže, da je treba ozemljiti neko dodatno reč, se običajno poišče prvi zelenorumen vodnik. Ni po pravilih, a bolje tako kot nič. Ko se dela, je običajno štrom izklopljen in tako lahko hitro npr na ograjo stopnišča fašeš fazo namesto ozemljitve. Kot je že bilo rečeno, pameten štromar bo prej preveril kaj je z vodnikom, še bolj pameten ga bo pa zvezal tja, kamor je namenjen. Isto kot vožnja po levi namesto desni strani AC. Če dobim inštalacijo in monterja z omenjeno napako, ga gladko prijavim. Moj podpis velja in bolje da plača on kot da sedim jaz.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ni to problem, problem je v tem da imaš fazo tam kjer je nikoli ne sme biti. Kot bi imel vžigalnik v rezervarju bencina na pumpi- Vse je kul dokler ga kdo ne uporabi.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Še enkrat - na kopalniški ventilator nikoli ne priklapljaš ozemljitvenega vodnika.
Zakaj že ?
Ker pa si odgovorni projektant elektroiništalacij in pooblaščena oseba za izvajanje meritev na elektroinštalacijah, mi prosim povej, zakaj ?
Sicer pa vprašaj koga od instalaterjev, kako je s tem.

LP

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Na kopalniški ventilator ne priklapljaš ozemljitvenega vodnika, ker je zaščita pred udarom narejena z dvojno izolacijo. Po domače, plastika na plastiko in ker ni dostopnih kovinskih delov, ozemljitve ne rabi (podobno kot fen, sesalec, brivnik in podobna roba). Ampak rumenozeleni vodnik je namenjen varovanju, pa če je priklopljen ali ne, na njemu ne sme biti faze oziroma ne sme biti v funkciji napajalnega vodnika. Ni kaj za dodat.

Se zgodi, da gre kaj narobe in ni dovolj vodnikov, ampak takšne stvari toleriram samo pod pogoji, da je inštalacija stara, da se kabla ne da zamenjat ker ni v ceveh in da je v takem primeru vodnik na obeh straneh jasno označen - npr vsaj z črno bužirko par cm na konceh vodnika. To ti da takoj vedeti, da ni vse po pravilih in je bila improvizacija. Jasno da ne bom nekomu rekel da naj novo kopalnico preštema tzaradi ene žice, a če je to "nadstandardno" stanovane v novejšem bloku se postavi vprašanje o kvaliteti izvajalacev in predvsem preglednikov, da je takšna stvar prestala tehnični pregled.