Čiščenje peči - smola

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Tole uporablja kdo:

kocke-za-podzig-husch-za-ciscenje-centralnih-peci-2_1_1625505_.jpg
?
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
hmmm... pojma nimam. Samo, kako ploščico položiš v kurišče. potem peč segreješ na 80 stopinj, pa ploščica ne rabi priti v stik z ognjem, bi rabu pa "dodatna pojasnila"
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Uf šit-sem površno bral-sem mislil, da vržeš kocko v peč, segreto na 80 st. C.

Zdaj pa tudi meni ni več jasno....
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Sem poslal mail na Hiko in med drugim so odpisali, da mora biti kotel na temperaturi preden daš not kocko.
grin1.gif
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
ne vem, al sem jaz tako zabit, al bi rabu še dodatna pojasnila.
Torej segreješ peč na 80. Potem peč počistiš in daš noter kocko. Takšne kocke jaz uporabljam za podkurit. En čas gori, po pa ugasne. Plamen je pa okol 5 cm. In kako zdaj to obžge saje??
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Če prav razumem tole logiko....ti zakuriš normalno in ko je peč segreta/razgreta vržeš noter to kocko, ki se dodatno dvigne temperaturo ter tako pomaga sežgati katran.

Načeloma se ga lahko znebiš brez da bi kaj čaral s kockami..zakuriš peč na polno in poskrbiš da dimni plini na polno odhajajo (dimniška loputa do konca odprta) ter seveda do konca odprt dotok zraka.


Itak prihaja do katrana zaradi pacanja drv.

Zadnjih par kurjen pred koncem sezone kuriš na polno. In je problem rešen.
 

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
notri je kakšnih 25...50 kockic. Ja, če vržeš pa celo škatlo noter, je pa potem "mal več ognja". Pa po petroleju smrdi
evil.gif
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ti govoriš o "normalnih" kockah za podkurit. Dobijo se pa bolj ... "kalorične" kocke, običajno od Husch-a, ki konkretno gorijo in tudi dajo konkretno toploto, so tudi označene drugače od običajnih. Tako konkretno, da začne voda v kotlu vreti, vsaj lokalno.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
finta teh kock ni v tem da zvišaj temperaturo, ampak v kemiji ki jo spuščajo.
Naj bi nekak kemično spreenilo obloge, da se posušijo in skrčijo. Posledično odpadejo
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Dimnikar ki mi že desetletja čisti dimnike in občasno pregleda peč za centralno mi je dejal: nikoli z ničim ne boš odstranil smole, če se peč zadosti segreje bo s plamenom del tega čez čas zoglenelo, potrebno jo je le z ostro kovinsko ščetko 1-2 krat letno notranje poščetkati.Tako da si ne delajte utvar z neko kemijo ki bi naj to smolo odstranila.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Če prav razumem tole logiko....ti zakuriš normalno in ko je peč segreta/razgreta vržeš noter to kocko, ki se dodatno dvigne temperaturo ter tako pomaga sežgati katran.

Načeloma se ga lahko znebiš brez da bi kaj čaral s kockami..zakuriš peč na polno in poskrbiš da dimni plini na polno odhajajo (dimniška loputa do konca odprta) ter seveda do konca odprt dotok zraka.


Itak prihaja do katrana zaradi pacanja drv.

Zadnjih par kurjen pred koncem sezone kuriš na polno. In je problem rešen.
ob tem nacinu bos prej ali slej klical gasilce.
Ko gori "dimnik", gorijo katranasfe obloge. In ja katranaste obloge se najlazje ocistijo z ognjem. Samo ne tako da nabutas polno pec drv, odpres dimnik na ful in gremo narediti vse žareče. Jaz sem ga z brenarjem, lepo počasi od vrha navzdol "po nadstropjih", celo popoldne. 50 let star dimnik je bil po sprehodu s krtaco notri tak kot bi ga ravnokar pozidal. Prej pa nekaj cm katrana po celem obodu in višini. Pol stoletja borovca kljub "ciscenju" naredi svoje.
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
23
38
Murska republika
Imaš prav , je pa res potrebno pri tem žganju katrana biti pazljiv, dimniki največkrat zagorijo ravno zaradi smole-katrana- in pravilna izbira drv in njihova kvaliteta -suhost- močno vpliva na te obloge, sam imam še peč od Lifam iz Zrenjanina, mala litoželezna peč ki je v pogonu že dobrih 50 let in ravno zaradi preprostosti kurjenja in hitrosti ogrevanja vode je nočem zamenjati čeravno bo to tudi potrebno, v tej peči predvideno za kurjenje na premog je zaradi malega premera vložnih vrat teško nametati večja polena.
 
Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
To sem že poæel, ampak je bolj blažev žegen.

@Luka in SamSvoj:tako nekako tudi jaz razumem.

@lanos: pa napisal sem ti in na sliki embalaže piše, da sta not dve kocki.
uf-1.gif


@Hanzi-ti kar kuri svoj dimnik, jaz bom svojega pred uporabo te kocke sčistil. Itak zadnjič ni bilo za več kot za smetišnico saj po dveh mesecih kurjenja.

Jih pa nimajo v lokalnem Megadomu in Mercatorju. Kolikor sem gledal, bo treba it v kak večji Merkur.
 

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Če kuriš suha drva, potem za smolo sploh ne veš. Eno leto stara na paleti niso suha drva.
ne-ne-1.gif
 

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
finta teh kock ni v tem da zvišaj temperaturo, ampak v kemiji ki jo spuščajo.
Naj bi nekak kemično spreenilo obloge, da se posušijo in skrčijo. Posledično odpadejo

Jaz to rešujem z kemijo - BIO kemijo
cool-1.gif

Pravzaprav kar z BIO odpadki iz kuhinje
zmaga.gif


Krompirjeve olupke vržem na žerjavico na koncu kurjenja in se vse posuši ter popada dol.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.148
6.962
113
pri taščici
Ce v dimniku nimas katrana potem ni panike. Ce pa ga imas, pa mocno dvomim da ga bos s krtaco očistil. Pa srečno.
Pri starsih so drva suha, problem je najbrž v tem, da je precej casa precej nizka temperatura dimnih plinov zaradi mesa v dimkamri. In potem se zaradi tega zapira sporget, izloca se katran.... In ta se odlaga na dimnik in raufkamro. In ga lahko odstranis samo s stemanjem (ne mores v dimniku) ali pa seziganjem. Za ostale nacine se priporocam