Čigav bencin vas popelje najdlje?

GFors

Pripravnik
12. okt 2007
406
0
16
Obišči stran
Hočeš rečt, da sem si vzel leto in pol časa, da sem priredil podatke, da jih bom lahko danes predstavil v tej temi
hysterical-1.gif

To so vse relacijske vožnje pol AC pol navadne ceste in sicer LJ-NG (preko Logatec-Kalce-Podkraj-Col-Ajdovščina). In če se voziš tja 3x na teden malce paziš na porabo. Kot vidiš je pil tud krepko pod 8
grims-1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zanimiva statistika, vendar v precejšnji meri neuporabna, saj bi bilo treba ponderirat s številom obiskov različnih družb oz. deležem bencinskih pri nas.

Lahko sicer probamo sami zračunat glede na število vseh bencinskih in število bencinskih posameznih družb.

Tak ''na oko'' je pri 95 velik poraženec Petrol, ostali pa so nekje enako dobri (če primerjamo število bencinskih po SLO). Pri 98/100 je OMV absolutni zmagovalec, pri dizlu pa OMV in Agip.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Res je, B16A2 žere tudi pod 8. Ampak seveda takrat, ko ne uporabljaš VTEC in se voziš s 115 (če imam prave podatke) konjsko mašino.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ksz

ta članek je res mal mimo. Je pa dejstvo, da če tankam nafto na agipu naredim brez težav 50km več kot pa z omv-jevo nafto.

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Zanimivo je brat tale Alter, kako so nekateri tako grozno pametni glede tega goriva...in to vsako leto znova
smile-1.gif

Ko bi vi vse vedeli od kod prihajajo goriva na te vaše priljubljene firme, hahahahah...sej bi napisal še enkrat, ampak če koga res zanima se bo potrudil poiskat v starih temah o tem. Ne da se mi vsakič znova...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Če sem malo piker
evil.gif

Mene osebno najdlje pripelje nafta v svojem Polo-tu 1.4 TDI.

V karkoli drugega se usedem (z večjim ali drugačnim motorjem od dizla) me popelje manj.

Kje točno tankam mi pa dol visi....ne opazim nobene razlike, pa tudi biti je ne more. Zaradi tistega promila ko je nekaj namešano v brozgo se ne more nikjer nič poznati.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sej meni tudi ni logike, da ljudje s OMV 95 porabijo manj kot s Petrolovim, če pa pride iz istega skladišča (ostala goriva se razlikujejo).

Ampak podatki ne lažejo (razen če uporabniki na poraba.com masovno lažejo):

Št. z najmanjšo porabo pri družbi OMV: 172
Št. z najmanjšo porabo pri družbi Petrol: 169

Petrol ima 304 bencinskih, OMV 102 - torej ima 3x več ljudi nižjo porabo s OMV gorivom kot s Petrolovim (če predvidevamo, da imata oba enako gostoto strank).

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Sem tankal dosti OMV 100ke pa zdej 95ko pa [censored] da je razlika, 95ke mi več pokuri... bom šel nazaj na 100ko da vidim če bo spet kaj padlo ampak definitivno mi prej ni blo problem presežt 600km z enim tankom, zdaj pa 600 ne dosežem....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Za OMV in petrol sem se na lastne oči prepričal da je gorivo identično (v prejšnji službi) ker pač prihaja iz istih rezervoarjev (pri Kopru...ne vem točno kraja). Pa še, ko so nam razkazali nadzorno sobo, so se na moj račun prav prešerno smejali, ko sem jih vprašal v katerem rezervoarju imajo pa 'kurilca'....in dobil odgovor da v vseh, koder je nafta
smile-1.gif
.

Same cisterne ki so hodile po gorivo pa ali OMV ali Petrol (tam koder seje pač dalo razbrati). Pa sem 100 % da tudi marsikateri od ostalih ponudnikov hodi sem po gorivo (Mol, Agip,...).

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ja sej pravim, da je 95 enak, pa so vseeno različni podatki o porabi.

Kraj pa je Sermin.

OMV 100 vozijo iz Graza - za celo Slovenijo. Poznam enega iz Slovenske bistrice, ki dela za njih in se vozi tja po gorivo, pa tudi svak je delal 1 leto za njih in se je iz Portoroža vozil v Graz.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
http://www.poraba.com/

evo, kot zanimivost če koga zanima 1 novica
wink-1.gif

Če ma pa željo še po kakšnih podatkih pa lahko P.M. pa probam sestavt kako pametno statistiko :D

Statistično so slabo t ole naredili. Manjkajo tržni deleži posameznih črpalk, pa še kaj...

Testirat bi bilo potrebno na istem vozilu, pod istimi vremenskimi in cestnimi pogoji, na isti relaciji z različnim bencinom. In ponoviti z večjim številom vozil.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Za OMV in petrol sem se na lastne oči prepričal da je gorivo identično (v prejšnji službi) ker pač prihaja iz istih rezervoarjev (pri Kopru...ne vem točno kraja). Pa še, ko so nam razkazali nadzorno sobo, so se na moj račun prav prešerno smejali, ko sem jih vprašal v katerem rezervoarju imajo pa 'kurilca'....in dobil odgovor da v vseh, koder je nafta
smile-1.gif
.

Same cisterne ki so hodile po gorivo pa ali OMV ali Petrol (tam koder seje pač dalo razbrati). Pa sem 100 % da tudi marsikateri od ostalih ponudnikov hodi sem po gorivo (Mol, Agip,...).

Osnova je ista, obdelava in dodatki pa različni...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Poglej par postov navzgor, kjer sem upošteval št. črpalk.

Število črpalk ni vredu (nekatere črpalke samevajo, nekatere imajo po 10 strank hkrati 24/7. Tudi sam način primerjave ni vredu, da bi se lahko kaj objektivnega zaključilo.
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:

Osnova je ista, obdelava in dodatki pa različni...

obdelava česa? Ko pride cisterna po gorivo, ga pelje direktno na pumpo ter stoči v rezervoarje.

dodatek kot tak pa ne more tako drastično vplivat na nič. Itak v nafto dodajejo dodatke za manjše penjenje...obljubljajo pa vsi 'načeloma' nekaj % nižjo porabo (verjetno so tudi dodatki v 95 % vsebine popolnoma identični).

In res je...največji problem je zagotoviti enake pogoje testiranja. Ker vsaka malenkost konkretno vpliva na porabo..tako da...za laičen test bi bil merodajen tak, ki spraši tank v roku 2-eh dni, pa dela praktično identične relacije, paše to bi moral biti pozoren da res vozi v istem režimu (ne vem...striktno se držat omejitev).

Jaz imam (na kratki relacij 10 km) razliko v porabi tudi do 20 % če na delu ceste, kjer vozim po obvoznici (kakih 3 km) ne morem peljati npr. 100 km ampak zaradi gužve zgolj 70 km/h. Pa je to sitnica, ki jo skoraj ne opaziš..ni ti pa jasno od kje tako različna poraba. Da ne govorim koliko semaforjev imaš rdečih/zelenih.

irCAR81

Fizikalc
19. mar 2008
1.712
77
48
Pravi test bi bil v laboratoriju, na valerjih, pri enaki temperaturi in vlagi. Pa še to ne samo z 1 litrom, pač pa vsaj s celim tankom oz. več kot bi bilo, bolj bi bilo natančno.

Al pa tisti VW (tudi bmw ima podobno zadevo) avtopilot za avto, ki določeno progo spelje vedno do 1s natančno.

torcida_st

Pripravnik
6. okt 2007
509
0
16
Zanimivo, da že v večih temah o gorivu opažam da imajo avtomobili francoskega porekla največ odstopanj in problemov z bencinom in nafto!

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Prave teste se dela v laborotoriju z prav za ta namen razvitim "motorjem" pri katerem se meri prav vse, kar gre noter in pride ven.

Nobenega pravega avtomobila ni vmes, kateri bi v vsakem primeru vplival na rezultate.