Evo še moj prispevek. Na hitro pogledano variacija twinmanovega.
Chili con carne (CCC)
Za cca 6 lačnih oseb
 0,7 kg kvalitetne govedine
 3 srednje velike čebule
 3 konzerve rdečega fižola v konzervi
 1-2 konzervi paradižnikovih pelatov
 žlička paradižnikove mezge ali še boljše 2-3 kom sušenih paradižnikov v oljui
 2 manjši konzervi koruze
 1 večja rdeča paprika
 1 večja zelena paprika
 1 korenček srednji
 1 sveži pekoči feferon
 3 dcl svetlega piva (morebitni višek spiješ med kuhanjem)
 4 kocke jedilne čokolada
 3-4 stroke česna
 1 žlička mlete kumine
 0,5 žličke kajenskega popra
 0,25 žličke zdrobljenega koriandra
 oljčno olje
 sol
 jušna osnova (ali goveja kocka)
Kot začimbo raje uporabimo kajenski poper, ki je v bistvu mleti čili. Pod imenom začimbe čili, dobimo pri Kotanyu mešanico mletega čilija, česna, soli ipd… torej raje uporabimo kajenski poper.
Predpriprava
Čebulo, papriki, korenje narežeš na majhne koščke (cca 1 cm). Meso narežeš na kocke do cca. 2 cm. V originalnem ameriškem receptu (CCC mimogrede, NI mehiška jed ampak ameriška iz Texasa) se uporablja mleto meso, ker kuhajo CCC gostejši.
Pekoči feferon očisti semen (pazi da si potem ne mencaš oči) in ga nareži na majhne koščke. Če je feferon zelo hud, doziraj previdno. Osebno sem pikantnost pozneje raje uravnaval s kajenskim poprom, kar je dejansko mleta čili paprika (btw. top začimba za zdravje, pa to ni hec).
Česen nasekljamo ali stisnemo.
Akcija
Čebulo narahlo pražiš na oljčnem olju (srednji do rahel ogenj) približno 10 min, da postane mehka.
Povečaš ogenj na polno in dodaš narezano govedino. Mešaš neprestano približno 5 minut, zmanjšaš na srednji ogenj in pustiš še cca 10 min.
Priliješ pivo, dodaš nasekljani ali stisnjeni česen in pekoči feferon (previdno). Povečaš ogenj in mešaš ter počakaš, da pivo izhlapi (cca 10-15 min).
Dodaš narezani korenček in papriko. Premešaš in med občasnim mešanjem pustiš na srednjem ognju približno 15 minut. Dodaš rdeči fižol iz konzerve kar skupaj s tekočino.
Dodaš še paradižnikove pelate, žličko paradižnikove mezge ali sušenih paradižnikov, odcejeno koruzo, kajenski poper, mleti ali zdrobljeni koriander (po želji) ter mleto kumino. Premešaš vse skupaj in po 5 min zmanjšaš na minimum. Dodaš jedilno (za kuhati) čokolado. Po okusu soliš in kuhaš še kako uro, dokler meso ni mehko.
Če želiš bolj redki CCC, dodajaš med kuhanjem jušno osnovo oz. če že nimaš jušne osnove dodaš govejo kocko in vodo (max. 1 kocka – 4 dcl vode).
Pravi okus jed razvije po dnevu počitka na hladnem in ponovnem gretju. Paziti je potrebno le, da feferon oz. kajenski poper ne bo preveč učinkoval, saj vsako pogrevanje povzroči dodatno izločanje feferonovih pekočih spojin (predvsem kapsaicina).
Če je CCC preveč pikanten, pomaga kisla smetana, ki se jo lahko je poleg ali se vmeša med postrežbo.
lp