Chili con carne

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.124
7.019
113
Saj se da ja, če imaš samo to v zmrzovalniku, če pa imaš na voljo zgolj 40L zmrzovalnika, pa kar hitro zmanjka prostora
wink-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ok, upam pa da ni pomanjkanje hladilnega prostora izgovor za prehrano s konzervami in pakirano hrano iz trgovin. Kot sem rekel, je samo komot. Ne ceneje, ne kvalitetno....
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.124
7.019
113
Ne se bat, 99% časa je hrana sveže pripravljena, ampak vedno pač ni časa, zato je dobro vedet za alternative iz trgovine, takšne..."dobre"
wink-1.gif
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Evo še moj prispevek. Na hitro pogledano variacija twinmanovega.

Chili con carne (CCC)
Za cca 6 lačnih oseb
 0,7 kg kvalitetne govedine
 3 srednje velike čebule
 3 konzerve rdečega fižola v konzervi
 1-2 konzervi paradižnikovih pelatov
 žlička paradižnikove mezge ali še boljše 2-3 kom sušenih paradižnikov v oljui
 2 manjši konzervi koruze
 1 večja rdeča paprika
 1 večja zelena paprika
 1 korenček srednji
 1 sveži pekoči feferon
 3 dcl svetlega piva (morebitni višek spiješ med kuhanjem)
 4 kocke jedilne čokolada
 3-4 stroke česna
 1 žlička mlete kumine
 0,5 žličke kajenskega popra
 0,25 žličke zdrobljenega koriandra
 oljčno olje
 sol
 jušna osnova (ali goveja kocka)

Kot začimbo raje uporabimo kajenski poper, ki je v bistvu mleti čili. Pod imenom začimbe čili, dobimo pri Kotanyu mešanico mletega čilija, česna, soli ipd… torej raje uporabimo kajenski poper.
Predpriprava
Čebulo, papriki, korenje narežeš na majhne koščke (cca 1 cm). Meso narežeš na kocke do cca. 2 cm. V originalnem ameriškem receptu (CCC mimogrede, NI mehiška jed ampak ameriška iz Texasa) se uporablja mleto meso, ker kuhajo CCC gostejši.
Pekoči feferon očisti semen (pazi da si potem ne mencaš oči) in ga nareži na majhne koščke. Če je feferon zelo hud, doziraj previdno. Osebno sem pikantnost pozneje raje uravnaval s kajenskim poprom, kar je dejansko mleta čili paprika (btw. top začimba za zdravje, pa to ni hec).
Česen nasekljamo ali stisnemo.
Akcija
Čebulo narahlo pražiš na oljčnem olju (srednji do rahel ogenj) približno 10 min, da postane mehka.
Povečaš ogenj na polno in dodaš narezano govedino. Mešaš neprestano približno 5 minut, zmanjšaš na srednji ogenj in pustiš še cca 10 min.
Priliješ pivo, dodaš nasekljani ali stisnjeni česen in pekoči feferon (previdno). Povečaš ogenj in mešaš ter počakaš, da pivo izhlapi (cca 10-15 min).
Dodaš narezani korenček in papriko. Premešaš in med občasnim mešanjem pustiš na srednjem ognju približno 15 minut. Dodaš rdeči fižol iz konzerve kar skupaj s tekočino.
Dodaš še paradižnikove pelate, žličko paradižnikove mezge ali sušenih paradižnikov, odcejeno koruzo, kajenski poper, mleti ali zdrobljeni koriander (po želji) ter mleto kumino. Premešaš vse skupaj in po 5 min zmanjšaš na minimum. Dodaš jedilno (za kuhati) čokolado. Po okusu soliš in kuhaš še kako uro, dokler meso ni mehko.
Če želiš bolj redki CCC, dodajaš med kuhanjem jušno osnovo oz. če že nimaš jušne osnove dodaš govejo kocko in vodo (max. 1 kocka – 4 dcl vode).
Pravi okus jed razvije po dnevu počitka na hladnem in ponovnem gretju. Paziti je potrebno le, da feferon oz. kajenski poper ne bo preveč učinkoval, saj vsako pogrevanje povzroči dodatno izločanje feferonovih pekočih spojin (predvsem kapsaicina).
Če je CCC preveč pikanten, pomaga kisla smetana, ki se jo lahko je poleg ali se vmeša med postrežbo.

lp
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.297
1.922
113
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:


A ta chili ki je notri v mesanici ze tolk pece al kaj?

Povsem dovolj je že začimba. Jaz še pri njej malčk sparam, ker jejo tudi otroci (da jih ne zakuri
grin1.gif
).

Kdor ima rad pekoče mirne duše da eno mešanico na 2 konzervi fižola.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Sam kot pivovar delam pivo, ki ga uporabljam izkljuæno za chilli con carne in podobne marinade.
Gre pa za črno pivo fermenirano skupaj z čili feferoni, to je cel žur :D
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.124
7.019
113
Za mene je to porcija za dva, tri, ki normaln jedo
wink-1.gif


PS, seveda brez kruha, kak hitro pride dodatno kruh v igro, potem je to dovolj za 20 ljudi :p
 

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Za povprečne jedce je. Fižol 3 konzerve in koruza ter ostalo tudi dodajo svoje. Lahko pa daš več mesa, glede na priložnost.
 

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Meni ta vrečka od Kotany ni dobra. Najboljša do zdaj je bila od Hoferja, ki pa je na žalost baje ne prodajajo več.
 

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.582
1.104
113
Titograd
Ta od Hoferja je bila katastrofa, hvalabogu da je več ne prodajajo. Mešanica niti blizu okusa CCC, nobene ostrine, okus kot da je noter Vegeta. Če že vrečka, potem pride v poštev od Maggi-ja, ki se pri nas precej težko dobi, v avstriji pa je v vsaki najmanjši trgovini.

Nekateri mešate v CCC svinjino..... kolikor jaz vem, je CCC z govedino.
 

Piccadilly

Fizikalc
22. dec 2009
1.715
68
48
V drugem postu... Pol ure se prazi cebulo?

EDIT:

Ja, res traja pol ure da pozlati. Odličen recept, zakon izpade. Jaz sem sicer vzel govedino (bočnik) in kuhal skoraj 2 uri ampak je pa perfektno meso. Čvrsto dokler ne ugrizneš potem pa skoraj razpade. V sestavine bi moral vključiti kislo smetano ali jogurt. Lepo peče.
 
Nazadnje urejeno: