Enim lahko poveš 100x, ampak oni že vedo kako je prav. Čevap mora biti prepečen in zalit s pivomTakim jaz pravim hinavec. Namesto, da bi jih poučil "prave" peke, ju raje obrekuješ za hrbtom in na forumu. Verjetno imaš druge koristi od njiju.
Enim lahko poveš 100x, ampak oni že vedo kako je prav. Čevap mora biti prepečen in zalit s pivomTakim jaz pravim hinavec. Namesto, da bi jih poučil "prave" peke, ju raje obrekuješ za hrbtom in na forumu. Verjetno imaš druge koristi od njiju.
Če delaš čevape na oglju, sploh če je rešetka nizko (kar je prav da je) boš moral zalit ali pa boš imel črne čevape z okusom po prežgani maščobi. Sedaj ali se zalije z vodo ali pa s pivom, ki ga imaš v roki je načeloma vseeno, tisti 5% alkohola v pivu ki izhlapi v 3 sekunde s čevapov nima nekega vpliva na njihovo dehidracijo.
Vsa filozofija okol peke je takšna, da se čevap peče na malo manjši temperaturi kot naprimer riba. In zmeraj obračati na rešetki. V eni roki lopatka za obračanje, v drugi pa pir za peka, ne pa za po čevapih. Ne zme biti zažgan okoli v sredini pa siv. Okus bo pa takšen, kakšna je masa. In nobeno zalivanje s pivi ne pomaga, kvečjemu škoduje.Če delaš čevape na oglju, sploh če je rešetka nizko (kar je prav da je) boš moral zalit ali pa boš imel črne čevape z okusom po prežgani maščobi. Sedaj ali se zalije z vodo ali pa s pivom, ki ga imaš v roki je načeloma vseeno, tisti 5% alkohola v pivu ki izhlapi v 3 sekunde s čevapov nima nekega vpliva na njihovo dehidracijo. Sedaj na plinu zakaj bi grelce zalival s pivom ne vem, mogoče se komu zdi cool ideja, peki čevapov ne pripomore!
Zalivanje čevapov s pivom/vinom v ponvi/plati je pa druga stvar, ampak tudi tu bi se dalo debatirat. Recimo čevapi z vinom so čisto ok (na vročo plato, popečeš z dveh strani v minutki in potem zaliješ in "kuhaš" dokler se spet ne začnejo prijemat/smodit). Enako kot se dela pečenice skratka. Drug način peke, drugačen okus jedi. A je narobe? Ni, samo drugače je.
Mešano meso (goveje, svinjsko), po domače: faširano meso iz mesnice, jaz kupim na Vrhniki v Sparu.Jaz sem se lotil, kako desetletje ali pa več nazaj...
In našel na googlu recepte za Leskovačke, Bosanske, Slovenske in ostale...
Hodu k mesarju in mu reku, zmelji mi toliko tega, pa tega, pa to... Pa doma mesu, pa začimbe, pa vraga in pol... Pa pol se zezat in na roke naredit pravo velikost...
Potem pa so bili kupljeni (žena je vedno kupla še "za ziher") boljši...
Probaj, eksperimentiraj, delaj, pa boš vidu...
Upam, da ti uspe in da boš potem recept delil tu...
Govorimo o weber stilu žara in ne nujno webru.A je podatek, da ste pekli na "webru" tako pomemben in da zaradi tega ni mogoče, da bi bilo slabo pečeno?
Se strinjam, da je masa prvi pogoj, če bodo dobri za jest, ampak vseeno..... tisti, ko mislijo, da bo vse super, če imajo Webra za jurja se motijo.
Čevap se lepo spečejo (in še marsikaj drugega) tudi na odprtem , če zakuriš, daš na kamene rešetko in to je to.
Imam občutek, da je to zdaj trend..... drag avto pred bajto, pa drag weber
Suhe nikakor ne narediš zarad počasne peke, ampak ker jih prepečeš. 30 let gor ali dol.Pa kje ste vi videli čevape pokrivat,pa počas pečit, pa s pivom zalivat, pa ne vem kaj se boste še spomnili . Vroča rešetka, položiš počakaš minutko do dve obrneš ponoviš čakanje, v naslednjih petih minutkah še malo pomešaš in to je to. Zunaj zapečeni ,v notranjosti sočni. Z vsakim pokrivanjem in počasno peko jih samo izsušimo. To govorim iz cca 30 letne izkušnje peke, res pa imajo nekateri rajši posušene svaljke, ki pa nimajo nič skupnega s čevapi.
Glej, ti ne bom veselja kvaril. Sam za balkan žar daš rešetko na proq mal višje, na vrh segmenta. Nau nič gumjasto.Ksz
jaz jih vedno sam zmešam. Mleto meso, kombinacija svinjsko in goveje. Lahko tudi samo ena vrsta.
sol, poper, česenj, zmešam, narediš čevape. Pustiš počivati za čas, ko pripraviš žar.
Oglje razžariti do konca, ker imam ProQ-ja, je tako rešetka tik nad žerjavico (samo spodnji nivo). Cca pol ure, je temperatura na fulu, oglje raztegnem po celotni površini. Nadevam čevape in nato par minut. Dobijo zapečeno skorjo in sočno notranjost.
to je vsa umetnost. Daleč najboljši so po tej metodi. Vse ostalo pridejo “gumijasti”. Nobenega umikanja temperaturi, samo na direkt vročino.
enak postopek tudi za pleskavice, samo oblika je druga