Cepljenje, nova gripa?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
(upam da še ni kje drugje, drugače bi prosil za izbris, in napotitev na pravo temo).

Ena druga tema, me je napeljala na to misel, kakšne so sedaj zadeve s tole novo gripo. Zadnič sem poslušal na val202, da misli zboleti nekje 20% ljudi, od tega jih bo treba 2% hospitalizirati in 0.1 ali 0.05% jih bo umrlo.

Bo pa na voljo tudi cepivo, katero bo zastonj, plačalo se bo le "stroške" - 7€.

Potem pa spet en drug dan poslušam, da imajo v nemčiji dve vrsti cepiva..boljšega in slabšega...boljšega bodo dobili VIP, slabšega pa raja in da se pri slabšem poraja vprašanje, če se sploh splača cepiti, razen seveda za tiste, ki so rizična skupina.

kako je zdaj s tem sploh, proti gripi se sicer še nikoli nisem cepil, razmišljam pa vsako leto, da bi se. A pri navadni gripi, če se celiš, je potem 100% ne dobiš? kako je z novo?

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
če se še nikoli nisi in je nisi imel.zakaj bi se ravno letos??!!
sam delam v zdravstvu in sem v nenehnem stiku z bolnimi tudi gripoznimi pa dosedaj še nisem bil cepljen nikoli in se tudi nikoli ne bom pa gripe še nisem imel.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Ne..ne da gripe nisem imel...sem jo že imel...gre se za to, da imam letos dokaj natrpan urnik in ne bi rad bolehal par dni.

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
noben ti ne bo garantiral da ne boš dobil gripe če se cepiš.blaga oblika gripe je lahko stranski učinek cepiva.lahko pa boš cepljenje prenesel BP.odločitev je na tvoji strani ali da ali ne.sej ni tolk težko maš samo dve možnosti
grims-1.gif

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Ce se dosti gibas in delas z ljudmi interaktivno, z cepljenjem nebos zgresil. 100% garancije pa ni.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.368
88
48
Cepljenje proti novi gripi je brezvezno, če se bojiš da bi umru, ker zaradi nje umirajo predvsem šibki ljudje. V Nemčiji je nedolgo nazaj umrla ena ženska, ki je zbolela za novo gripo, AMPAK je bila kadilka, imela je prekomerno telesno težo, pa še za nečem je kronično bolehala.
Če pa ne bi rad zbolel, pa ti zadnje cepivo te garancije ne bo dal.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Stranski učinek: hoja vzvratno
bonk.gif
Pa se mi je včasih zdelo, da je Hopla najbolj neresen medij v Sloveniji. Kje so že ti časi ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Informacij ali "informacij"? Ker večinoma kar vidim so le totalno za lase privlečene teorije zarote

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
proti novi se ne bom, se bom pa proti "klasični" oz. s tistim paketom cepiva, ki je pač predviden za letos, se pa cepim proti gripi že vsaj 10 let

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Švica omejila uporabo cepiva proti "novi" gripi

Kijev/Bern - Pristojne švicarske službe so sporočile, da bodo v tej državi omejili cepljenje proti novi gripi s cepivom Pandemrix™ proizvajalca GlaxoSmithKline.

S tem cepivom ne bodo cepili nosečnic, otrok in oseb, starejših od 60 let. Kot so pojasnili v službi za zdravila Swissmedic, ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih cepiva pri omenjenih kategorijah oseb.
vir STA

Glede na to da sam proizvajalec ne daje niti najmanjših garancij da je zdravilo ok in da je vse garancije prevzela država (kar sicer ni v navadi) potem bi bilo lahko ljudem jasno koliko je ura.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
itak ne bo nobena farmacijska firma prevzela odgovornosti, če so v tako kratkem času pripravili zdravilo, da ni moglo it skozi primerna testiranja...za vsako frmo bi kaka tožba lahko pomenila propad.

ravno zaradi tega sem povprašal..kako je sedaj s cepljenjem...ker je pač zadeva v "beta" verziji...jaz sem se odločil, da se cepil ne bom
smile-1.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.571
3.934
113
Citat:
Uporabnik bobrock pravi:
Lahko navedeš vir?
V kliničnem centru v Lj se je na cepljenje prijavilo ~1200 od če se ne motim 7500 zaposlenih (!), še od tega večina študentov in dijakov na praksi.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.085
-8.779
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Švica omejila uporabo cepiva proti "novi" gripi

Kijev/Bern - Pristojne švicarske službe so sporočile, da bodo v tej državi omejili cepljenje proti novi gripi s cepivom Pandemrix™ proizvajalca GlaxoSmithKline.

S tem cepivom ne bodo cepili nosečnic, otrok in oseb, starejših od 60 let. Kot so pojasnili v službi za zdravila Swissmedic, ni bilo opravljenih ustreznih raziskav o stranskih učinkih cepiva pri omenjenih kategorijah oseb.
vir STA

Glede na to da sam proizvajalec ne daje niti najmanjših garancij da je zdravilo ok in da je vse garancije prevzela država (kar sicer ni v navadi) potem bi bilo lahko ljudem jasno koliko je ura.
Cepivo je identično tistim, ki se uporabljajo za sezonsko gripo. Se pravi je v uporabi že ohoho let. Edina fora je to, da ni dovolj časa zunaj, da bi bilo pretestirano z novim sevom virusa.