Centralna peč - ogrevanje hiše

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:
Stare peči, ki so ble mišljene za kurjenje z drvi in so predelane na olje imajo izkoristek okrog 50 do 60%.
Nove peči pa od 92% naprej.
Zakaj človeku ne privoščiš, da bi za majhen vložek prihranil min. 30%.

Menjava oken in izdelava fasade pa stane celo premoženje.

No ja, no ja...isti šmorn kot kombinirane peči..strašno so jih pljuvali, kdor jo je pa dal testirat, so mu pa izmerili 80 % izkoristek..današnja povprečna elko peč ima kvečjemu 85 %...tako da...tudi tu ni za pretiravat.

Matej...1.200 litrov kurilca niti ni tako veliko! Povprečno velika hiša )stara pribl. toliko kot vaša, neizolirana) v povprečju porabi med 2.000 in 3.0000 litrov.

Trenutna okna, so bolj tako tako..na videz tipi topi, vidiš tudi čez njih
evil.gif
le zvočno in toplotno na psu. Doma pri starših, podobno stara hiša, neizolirana...menjali smo okna (Dali smo 3 slojno zasteklitev, ker je razlika v ceni zanemarljiva), ter nabavili klimo...zdaj zaradi oken lahko rečem da je razlika ta, da se zdaj vsaj normalno doseže željena temperatura (dnevna ima zelo veliko steklenih površin)...prej pozimi sploh na 20 stopinj nismo prišli (pa je radiator kar žarel)...ker je enostavno vleko ven.
(same stene so obup..grajene iz betonskih kvadrov tako da je U=1,7 W7m2K).

(V info: nas so prišla okna (18 kosov, raznih velikosti) za celo hišo, z roletami, ter po večini 3 zasteklitev, tri leta nazaj nekje 6.000 EUR)

Največji prihranek na porabi kurilca pa se je zgodil z montažo klime...zdaj leteni prihranek na ta račun nekje med 800 in 900 litri kurilca (iz 2.000 na 1.000 do 1.100 + elektrike za pribl. (preračunano) 80 litrov kurilca).
Zdaj klimo nažigata že 4 zimo, pa je več ali manj prižgana 24 ur dnevno.

Osebno bi na vašem mestu najprej reskiral 2.000 EUR za klimo (ena zunanja enota + 2 notranji, najboljše kar se dobi), ter jo montiral v nadstropje kjer set (eno notranjo v dnevno sobo, da piha proti hodniku, drugo nekam na hodnik, da pokriva čim več prostorov (malo je treba upoštevati še peč na drva). Pa naj zadeva lavfa, zraven drva, olje pa zgolj za temperiranje oz. za sanitarno vodo.

Okna pa po etapah...kolikor bo financ..najprej največja v najbolj frekventnem prostoru (Npr. dnevna + kuhinja)..itd.

Ta trenutek lahko največ narediš za znižanje stroškov, če kupite klimo (kot rečeno..eno zunanjo + 2 notranji, ali še boljše kar dva ločena sistema).

Moj predlog:

npr. ločeno:
2 x MItsubishi MSZ-FA25VA/MUZ-FA25VA plasma duo
(vsaka enota da od sebe 3,2 kW toplotne moči, klima kot taka zakon v vseh pogledih).
Cenovno: 2 x 810 EUR + montaža....torej 2.000 jurja.

(pa sem prepričan da v kombinaciji s pečjo na drva, kurilca praktično več ne boste potrebovali (v 95 % zime)).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Pred dvemi leti smo v društvu menjali okna.
Nekaj povprečnega je stalo takole:

Za 12 oknov večina cca 130/130 in pvc rolete smo dali cca 5000 evrov. Cena je z montažo, brez malarskih del.
Glede na "recesijo" predvidevam da cene niso bistveno višje.
Poleg tega bi se na tvojem mestu vprašal, če res povsod potrebuješ rolete?
Če jih na nekem oknu že leta nisi spustil, res ne vidim potrebe po nakupu rolet Če pa bi jih kdaj kasneje potreboval pa daš zunanje rolete, oziroma zadeve rešuješ s senčniki, roloji ali kako drugače.

Če bi "za silo" menjal zanekrat samo okna v ogrevanih prostorih, predvidevam da ne bi prav veliko več dal okna kot mi.
Mogoče bi raje iskal rabljeno peč, saj marsikdo ven vrže malo rabjeno peč za male pare. REcimo nekaj takega.
http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=21&t=26045

Sicer je že prodana in predvidevam da ni ravno biser izkoristka (viadrus!?), ampak mogoče pa dobiš kaj dobrega pa poceni in da ne bo kombinirana.
Znano je da imajo kombinirane peči slabši izkoristek kot namenske. Poleg tega so še večje,
Pri fasadi pa res najbrž ne boš nič naredil za 10 tisoč evrov.
Ampak kot rečeno. Najbrž se ti bolj splača vzeti kredit za fasado, pa se še nekaj let voziš s starim avtom.
Ko boš imel fasado, se boš znebil mrzlih sten, plesni itd.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.535
444
83
z okni za 5-7k€ profitiraš ravno toliko, da ne piha skozi - redno pa boš moral zračiti zaradi kondenza
toplote pa gre skozi morda nekaj manj

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Če imaš kaj svoje gmajne definitivno peč na drva, če se ti ljubi delat drva na dvorišču kupiš kamijon žlajfa ( to so deli debel iglavcev namenjeni za papir) po ceni 20€ za kubik , ne prostorni meter jih scepiš in dobiš meter in nekaj polen.
Če pa nimaš časa , prostora in volje pa bi na tvojem mestu dokupil novo peč na olje , staro pa obdržal dokler bo pač delala in kuril na obe. kadar bi imel čas bi kuril na drva ko pa ga ne bi imel pa na olje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
z okni za 5-7k€ profitiraš ravno toliko, da ne piha skozi - redno pa boš moral zračiti zaradi kondenza
toplote pa gre skozi morda nekaj manj
Misliš zaradi slabe fasade ali zaradi slabih oken.
Zna se zgoditi da bo zaradi novih oken imel več vlage-kondenza po kotih. To pa zato ker bo :
1.stanovanje "zadihtal"
2.pa zato ker bo najbrž dvignil temperatuto v prostoru (stena bo pa še vedno mrzla)

Toplote zna kar nekaj manj zgubit. Prvič zato ker bodo nova okna zadihtana (purpena) in ne malo zakajlana vmes pa malo ometa ali pa še tistega ne, Je pa res da je treba mojstrom pod prste gledat, ker bodo tudi oni najraje čimhitreje končali svoje delo.

Sam imam "možnosti "živeti" tako pri pol stoletja, 20 let starem in PVC oknu in približno vem v čem je razlika.

Vincent: glede na površino bi mu mogoče raje predlagal kar serijo 35 (močnejšo) !? Če ne drugega bo na montaži privarčevalEER in COP imajo pa itak istega. Trenutno je tole out (zima)in bi najbrž dobil poceni dobro zadevo.
Je pa res da pri minus-20 klima zgubi prednosti. Ampak saj take temperature vsaj v večjem delu slo ni prav pogosto. Že pri -10 cel alter govori o ekstremnem mrazu.
evil.gif

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Najlepša hvala vsem za nasvete. Sedaj se bomo morali odločiti po kakšnem vrstnem redu bomo investirali v hišo- Očitno moja ideja o zamenjavi peči ne bi prinesla velikega prihranka. O klimi pa to-: nežni spol pri hiši je absolutno proti klimi.
Verjetno se bomo res najprej odločili za zamenjavo oken, vsaj v bivalnem delu, potem pa po zmožnostih naprej.
Najlepša hvala še enkrat. Če pa bo še kako vprašanje, bom pa še vprašal. (lahko pa tudi še kaj napišete, če imate kak predlog)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Saj pozimi se zaradi klime ne boš prehladil,
prepih se pa da tudi drugam usmerit
Poleti je pa ne uporabljaš. Čeprav mi smo poletje preživel z dojenčkom rojenim aprila. PA ni bil nihče kaj preveč prehlajen čez poletje. Si sploh ne predstavljam kako bi bilo brez klime.

Se pa bojim da bo vsaj pri taki ceni elektrike klima še nekaj časa ena izmed bolj racionalnih odločitev za ogrevanje.Sploh če jo vzameš s COP/EER okoli pet ali več.
Praktično nobenih gradbenih del, nobenih dodatnih prostorov, nobenih dimnikov in dimnikarjev....Vsi ti našteti ti konkretno praznijo žep.
Nekateri vem da furajo tudi talno gretje z elektriko (TČ). TEbi bi talno lepo prišlo do izraza, samo imaš preveč gr. del da si ga postaviš

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
No ja, no ja...isti šmorn kot kombinirane peči..strašno so jih pljuvali, kdor jo je pa dal testirat, so mu pa izmerili 80 % izkoristek..današnja povprečna elko peč ima kvečjemu 85 %...tako da...tudi tu ni za pretiravat.

Samo še tole napišem, ker se mi ne da več, ker so nekateri komentarji, da glava boli
bonk.gif

Se mi kar smili človek, če jih bo poslušal in upošteval.
Ti govoriš o nečem "rekla kazala", mi smo pa imeli pred tem stadler kombinirano peč, nato pa smo jo zamenjali s strojevo, ki je tudi kombinirana, s tem, da ima dva kurišča. Prihranek zaradi menjave peči je bil nekje 30% merjeno na dalše obdobje, saj je nova peč ze nekje 5 let v igri.
Sedaj se pa raje umikam iz te debate
uf-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ksz...

Mi smo pokuril ogromno, med 5 in 6k litrov nafte za prilično ogrevan en štuk in občasno se delavnica spodaj. Tako da teh 1200 se mi zdi kaplja v morju. Sicer pa, če misli avtor ostat v bajti še dolgo časa se je treba lotit temeljite obnove, fasada, izolacija, okna, vrata, peč etc. Če finančno niso zmožni naj začno z najcenejšo zadevo, v tem primeru pečjo in zamašit špranje v oknih. Naslednjo sezono pa po kredo in ostalo. Druge pametne resitve ni. Sploh pa ne take, ki bi bila dolgoročna in uspešna.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik matejm1994 pravi:
O klimi pa to-: nežni spol pri hiši je absolutno proti klimi.

Če sem malček zloben nežni spol niti ne ve zakaj se gre. Ko in če bo montirana se bo pa spodaj hodila gret, da jo bo malo objel topel curek zraka...tu je govora o ogrevanju, ne hlajenju.

..............................

Rocky....kaj misliš s tem da za ta denar dosežeš bolj malo z vidika menjave oken? Vzameš najcenejšega ponudnika, ki ti za minimalni znesek zagotavlja kakovost, ki si jo pred priiskanju ponud določil.
Ne vem v čem bi bil to problem.

Kondenz? Kje? Na oknih, vogalih? Pri 2 slojni zasteklitvi bo vedno pojav kondenza prisoten, 3 slojna nimajo s tem problema. Kondenz (in plesen) po vogalih, pa je zgolj pokazatelj kako slabo je objekt izoliran, ter istočasno kako slaba so bila prejšnja okna..ker je tako pihalo mimo njih, a se tudi kondenz ni uspel nabirati.
Rešitev: izolacija sten.

Bushez

Pripravnik
4. okt 2007
127
0
16
LJ
Za začetek dobro preglej obstoječa okna, rolete (škatlo rolet), špranje pod vrati in jih zadelaj z izolacijo (trakovi, stiropor, stirodur, PU pena,...), preglej tesnilne trakove na okvirjih oz krilu okna, če so slaba jih menjaj. Vse to lahko narediš sam in ni velik strošek. Topel zrak se dviga in če je streha ali strop slabo izoliran gre vsa toplota ven iz hiše. Ti povem iz izkušenj, prijatelj je v 1. nad. hiše na novo naredil tla (izolacija+pena+laminat) in ima sedaj v pritličju topljeje kot v 1 nad. kjer strop ni izoliran (hiša je brez izolacije in fasade).

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Obujam temo

Imam problem, pa če je kater strokovnjak tule, bi kar prosil da mi da kakšen pameten nasvet, ker moja glava je ostala brez idej.
In sicer...

Pri nas tipična centralna, peč na drva, ogrevanje na radiatorje, obenem pa še 1000 litrski zalogovnik, pritisk cca. 1.5-1.8 bara. Imam regulator seltron acc20, torej z dvema tipaloma, oen na cevi, drug na peči. Poizkušal sem ga že resetirat pa po navodilih bi moral držat 20 sekund a nekako mi ne uspe da bi se, vsaj domnevam. Sem se tudi igral z nastavitvami, dal na privzeto vse kar sem lahko, moti me edino da pri navodilih kaže še nastavitev .1 in ÿ1, teh pa nikakor ne najdem in se bojim da je tu mi kaj zašuštralo. Namreč zadeva mi vklaplja pumpo, katera je zadolžena za polnjenje zalogovnika, oz. polnjenje sistema (torej tista prva iz peči (montirano je tako kot je na sliki navodil, torej če grem z desne peč - pumpa - regulator), ko pa so se temperature dvignile v peči pa se zadeva ni zagnala, posledično v zalogovniku temperatura 30 stopinj v peči pa do vrelišča (prvi dan ko nismo bili pozornbi je vodo preko varnostnega ventila izčrpalo ven, naslednji dan smo zadevo prej zaustavili pri nekako dobrih 95 stopinjah).
Zdaj pa vprašanje, kako zadevo pripravit preden kličem serviserja (če ne bo šlo drugače ga itak bom, če je pa kakšna malenkost bi pa sam poizkusil) do obratovanja, me je kar malce strah ponovno poizkušat.

Za vsak dober nasvet talam zvezde, za rešitev nakažem alte.

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Šele zdaj ste začeli z ogrevanjem?
shocked-1.gif

Preveri, če regulacija da štrom na pumpo; če ja in ne dela je pumpa, če ni štroma je elektronika. Imaš kje izpisani temperaturi, mogoče je šlo tipalo?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
Obujam temo

Imam problem, pa če je kater strokovnjak tule, bi kar prosil da mi da kakšen pameten nasvet, ker moja glava je ostala brez idej.
In sicer...

Pri nas tipična centralna, peč na drva, ogrevanje na radiatorje, obenem pa še 1000 litrski zalogovnik, pritisk cca. 1.5-1.8 bara. Imam regulator seltron acc20, torej z dvema tipaloma, oen na cevi, drug na peči. Poizkušal sem ga že resetirat pa po navodilih bi moral držat 20 sekund a nekako mi ne uspe da bi se, vsaj domnevam. Sem se tudi igral z nastavitvami, dal na privzeto vse kar sem lahko, moti me edino da pri navodilih kaže še nastavitev .1 in ÿ1, teh pa nikakor ne najdem in se bojim da je tu mi kaj zašuštralo. Namreč zadeva mi vklaplja pumpo, katera je zadolžena za polnjenje zalogovnika, oz. polnjenje sistema (torej tista prva iz peči (montirano je tako kot je na sliki navodil, torej če grem z desne peč - pumpa - regulator), ko pa so se temperature dvignile v peči pa se zadeva ni zagnala, posledično v zalogovniku temperatura 30 stopinj v peči pa do vrelišča (prvi dan ko nismo bili pozornbi je vodo preko varnostnega ventila izčrpalo ven, naslednji dan smo zadevo prej zaustavili pri nekako dobrih 95 stopinjah).
Zdaj pa vprašanje, kako zadevo pripravit preden kličem serviserja (če ne bo šlo drugače ga itak bom, če je pa kakšna malenkost bi pa sam poizkusil) do obratovanja, me je kar malce strah ponovno poizkušat.

Za vsak dober nasvet talam zvezde, za rešitev nakažem alte.

sodelavec je problem resil s pomocjo seltron tehnicne pomoci. po telefonu sta sla korak po korak in na koncu se je ugotovilo, da je sistem nastavljen, kot da ima objekt talno gretje. on pa na radiatorjih. in se to .... prej je 2 leti zadeva laufala bp ...

poklici na seltron ...

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.807
388
83
Vipavska dolina
Najprej popravek mojemu vpisu. Sem le dobil papir, kjer ob nastavitvah zgleda tistih dveh (L .1 in L ÿ1)ne moreš nastavljat. Tam mi piše nek softweare verzija mislim da 3.0, tako da vse tisto kar piše na papirju (oz. v tistih navodilih ki sem jih zgoraj prilepil razen prvih dveh postavk) sem nastavil na privzeto vrednost.
Torej tista (ne vem kje bi našel znak za narobe F tako da bom pisal z L) L: 60 stopinj, .2 50 stopinj in ÿ2 90 stopinj, tako kot je privzeto. Temperature tipal mi kaže na selftronu. Tako kot se sam razumem, bi moralo odpret, ko bi imelo vsaj 60 stopinj. Ne gre mi v glavo zakaj vklaplja pumpo vseskozi (sedaj sem el. odklopil, ker nisem zakuril, mogoče kakšen drug dan), moralo bi jo, ko doseže določeno temperaturo, torej predvidevam 60 stopinj v peči.

Drgač kurimo v kuhinji ki segreje dovoljšen del hiše (tole tipkam v kratkih hlačah pa majici
smile-1.gif

Aja zadeva je stara 2 leti...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Lahko imaš samo tipala narobe postavljena. Zamenjaj ju. Iz peči na cev in iz cevi v peč. Nekaj podobnega so imeli v eni hiši. Cevni termostat je bil narobe priklopljen na č rpalko.Celo poletje pumpa laufala, ko so pa zakurili jeseni se je pa ugasnila.
Ce prav razumem ti pumpa laufa dokler je peč hladnejša od zalogovnika. ko se segreje pa se ugasne.
Kje je tista na cevi? Bolje bi bila če bi bila v tulki nekje pri Iztoka iz zalogovnika proti peči.
Nisem sem se pa še spustil v navodila ki si jih priložil.

Čeprav se mi čudno.zdi.ker ne vem s čim bi sicer lahko segrel zalogovnik. Imaš še kak drug vir ogrevanja na njega priklopljeno. Če nimaš, imata peč in zalogovnik precej enako sobno temperaturo.

Nazadnje urejeno: