Cene naftnih derivatov

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.049
5.655
113
Mi lahko nekdo razloži kam gre "dodatek za zagotavljanje prihrankov energije"
sprasujem se.gif

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Glede nato kok je cimos, al pa Mura, al pa kakšna državnalitniška firma nepovratnih subvencij dobila in kaj....

Verjamem da vsaj prispevke plačuje in obveznosti tekoče....

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
ksz...

meni se je boscarolijevo razmišljanje zdelo razumno,tranzit gre trenutno mimo,pravi sam da je dnevno 15.000kamionov na naših cestah če sem prav razumel.vsak ima tank preko 1000litrov in free pica+sok je drobiž v primerjavi s tem kolikor bi puščali davka in trošarin v naši državi.poleg tega pa se nas izogibajo tudi turisti ki potujejo na hrvaško

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.733
15.775
113
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Zakaj novinarji kdaj politikom ne zastavijo vprašanja koliko časa bodo še državljani molzne krave pri prodaji naftnih derivatov?

Zato, ker pri nas ni novinarjev, so pa "novinarji" oz. mediji, ki delajo za politiko in ne za ljudstvo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.557
113
EU
Citat:
Uporabnik shift pravi:
ksz...

meni se je boscarolijevo razmišljanje zdelo razumno,tranzit gre trenutno mimo,pravi sam da je dnevno 15.000kamionov na naših cestah če sem prav razumel.vsak ima tank preko 1000litrov in free pica+sok je drobiž v primerjavi s tem kolikor bi puščali davka in trošarin v naši državi.poleg tega pa se nas izogibajo tudi turisti ki potujejo na hrvaško

Za 15 000 kamionov dnevno naši nebi utegnili polnit črpalke z gorivom, zaradi prevelikega povpraševanja
evil.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Gorivo se toči tam kjer je cenejše, ne tam kjer je free sok in sendvič...

13. jul 2011
2.677
626
113
KSZ
Se pravi, če nekdo kdaj pokasira kakšno subvencijo mora biti tiho, tudi če govori resnico?
Ja tisto s sokom in pizzo je bolj tako tako, ker s tem bi "kupili" šoferja, kje se bo tankalo pa odloča lastnik tovornjaka.
Vseeno pa ostaja dejstvo, da na finančnem ministrstvu najbrž ne znajo nastaviti trošarine tako, da bi bil izplen maksimalen.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
Citat:
Uporabnik flip pravi:
Gorivo se toči tam kjer je cenejše, ne tam kjer je free sok in sendvič...

to itak,saj prvi ukrep je nižja cena goriva + free pica in sok,vsaj tako je ivo govoril

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Citat:
Uporabnik mimika pravi:
Ikea v Grazu včeraj, čez cesto benzin po 1,25€, slovencev pa ko rusov,...Nisem delal analiz, ampak če laično razmišljam - pa recimo da naj bi cena bencina res bila dokaj neelastično povezana s porabo le tega - pač ljudje se bolj kot ne skoraj enako vozijo ne glede na ceno bencina, tako da država tukaj nekaj € profitira s povečanjem trošarin.

Po drugi strani pa ne samo, da ves tranzit ne tanka pri nas, ampak nas kar nekaj Slovencev očitno tanka čez mejo.
Konkreten primer: vsakič ko tankam 60L v Slo, me država obere za nekje 10€ več, kot me v At.
Ampak ko pa samo 1x tankam v At pa naša država izgubi cca 55€ v obliki trošarin in DDV. Da ne govorimo o gospodarstvu, ki bi lažje zadihalo z nižjimi cenami nafte. Me res zanima, če s temi trenutnimi cenami res iztržijo max možne € v proračun?

Nafto "pri Subwayu" sem tankal za 1.19 EUR. Pri bencinu pa je razlika med manjšimi črpalkami v AUT in SLO tudi 20 centov. To je že taka razlika da se splača delat 50km čez mejo in natočit poln tank in vso razpoložljivo posodo za gorivo. Če to združiš še s (cenejšim) nakupovanjem pa dileme več ni.

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
očitno se zopet vračajo časi ko smo hodili v IT ali AUT po "fasngo" samo, da bomo sedaj spotoma še tankali v tujini

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.049
5.655
113
Cez mejo se lahko nese samo do 5L...da ne bo kdo presenecen ce bo dubu kako kazen pri eventuelni kontroli...

shift

Guru
20. jul 2007
9.894
2.279
113
za šankom
najbrž vsi tankajo v kestel,da bi gor tankal v extra posodo mi ne pride na misel,saj nam ni treba balkanskih navad kazat povsod po svetu

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Cez mejo se lahko nese samo do 5L...da ne bo kdo presenecen ce bo dubu kako kazen pri eventuelni kontroli...

Naši cariniki lovijo "lumpe" z gorivom, njihovi pa s tiste s štekami čikov
bonk.gif
. V osnovi bi bilo pa zanimivo videt zaprtje meje zaradi pregledov vozil - da ne bi kdo imel kakšnega litra bencina preveč v keslu/posodi. Povratek 30 let v preteklost...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In kaj je problem v tem? Carinski predpisi so jasni...
Madonca, pa vsi bi nekaj šmuglali pa kršili, izigravali... Ma saj ni čudno da smo tam kjer smo...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
In kaj je problem v tem? Carinski predpisi so jasni...
Madonca, pa vsi bi nekaj šmuglali pa kršili, izigravali... Ma saj ni čudno da smo tam kjer smo...

Žalostno je, da se mora folk lotevat takšnih stvari kljub 'zlati' EU. Če bi bilo vse kot mora biti, šmuglanje, kršenje in izigravanje nebi bili potrebni.

Pri nas je tako, da ko na določenem cestnem odseku ljudje množično vozijo prehitro (npr. 70 namesto 50 v vasi s pločnikom in razsvetljavo), postavijo policiste, da ujamejo vse te grozne divjake, v razvitih državah pa preučijo, če bi bilo možno tam postavit omejitev 70. Tako bi pri nas raje kontrolirali, če kdo v kantici vozi več kot 5l, kot znižali ceno, da to nebi bilo potrebno.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Carina dovoljuje 10 litrov v posodi:

http://www.carina.gov.si/si/o_carini/vstop_hrvaske_v_eu/

Gorivo
Za energente, nabavljene na Hrvaškem (oziroma v katerikoli drugi državi članici EU) in tam že sproščene v porabo, bo treba plačati trošarino v Sloveniji. Izjema je pogonsko gorivo v rezervoarjih vozil ali gorivo do 10 litrov v ustreznih prenosnih posodah za rezervno gorivo. Za to gorivo ni treba plačati trošarine.

In če se že gremo prost pretok kapitala/delovne sile v EU-ju je smešno, da države še vedno ščitijo svoje majhne davčne vrtove... Ljudje se bomo davčnemu izkoriščanju tako ali drugače prilagodili - če ne drugače pa preko sive ekonomije, švercanja in drugih "balkanskih" navad.