celoletna pnevmatika

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
215 60 17 ni serijska guma za T5. Je druga homologirana varianta, predvsem za zimske gume.

In celeoletna guma nima manjše obrabe od letne ... Ali pa je pozmi še bolj neuporabna od letna 235 55 17 ...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
215 60 17 ni serijska guma za T5. Je druga homologirana varianta, predvsem za zimske gume.

In celeoletna guma nima manjše obrabe od letne ... Ali pa je pozmi še bolj neuporabna od letna 235 55 17 ...

Seveda je manjša obraba, jaz govorim iz izkušenj. Dunlop sport ima večjo obrabo - te nam montirajo. Zakaj nam montirajo 215 gume nevem, tako pač je če je vse na razpisih in zmaguje cenejši ponudnik. Mi smo se končno dogovorili za 235, druge reševalne pač ne, sploh pa danes ko se varčuje povsod kjer ni treba.

In tako se večina vozi na celoletnih.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Matr mate eni proti m+s pnevmatiki.

Jest mam SAVA m+s,dot 2007, 6mm profila in mi je pri hitrosti okol 50km/h +, skocila srna pred avto v razdalji recmo priblizno 10-15m, isto casno zavrl na polno in reflexno takoj odvil v kontra smer srne in sem zvozil brez problema, s srno sva bla tolk blizu da sem jo gledal v prestrasen ksiht kot v kaksnem pocasnem posnetku, tko da nevem no.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Seveda je manjša obraba, jaz govorim iz izkušenj. Dunlop sport ima večjo obrabo - te nam montirajo. Zakaj nam montirajo 215 gume nevem, tako pač je če je vse na razpisih in zmaguje cenejši ponudnik. Mi smo se končno dogovorili za 235, druge reševalne pač ne, sploh pa danes ko se varčuje povsod kjer ni treba.

In tako se večina vozi na celoletnih.

Mi? Katera reševalna je to?

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Ralliart se popolnoma strinjam....
cheer.gif

15 let furam Sava Eskimo....še niti enkrat nisem zletel z ceste, se dotaknil koga v rit (meni so se že
10.gif
), imel kakršne koli probleme pri hitrosti do 180Km/h....

nekdo zgoraj je omenil ekonomsko računico...
bonk.gif

Eskimke menjam po treh zimah, se pravi v 6 letih 2 garnituri....pa cel čas imam sveže gume
smile-1.gif

zdej pa nagradno vprašanje, koliko garnitur ostali porabite v roku 6 let???
grims-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
Ralliart se popolnoma strinjam....
cheer.gif

15 let furam Sava Eskimo....še niti enkrat nisem zletel z ceste, se dotaknil koga v rit (meni so se že
10.gif
), imel kakršne koli probleme pri hitrosti do 180Km/h....

nekdo zgoraj je omenil ekonomsko računico...
bonk.gif

Eskimke menjam po treh zimah, se pravi v 6 letih 2 garnituri....pa cel čas imam sveže gume
smile-1.gif

zdej pa nagradno vprašanje, koliko garnitur ostali porabite v roku 6 let???
grims-1.gif

Zdaj bodo alterjevve strokovnjaki in detektivi ugotovili DA SI SE ZALETAVAL V RIT, DA VOZIŠ PO AVTOCESTI 110kmh, DA SI ZLETEL IZ OVINKa........
bonk.gif

Jaz tudi vozim na zimskih gumah letošnje poletje, BP
cool-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
pri tako "mali" letni kilometrini še ima neki smisel tudi poleti voziti z zimsko pnevmatiko

čeprav sam tega osebno ne podpiram - mešanica gume in oblika profila zimske pnevmatike je namreč prilagojena temperaturam pod 7 stopnij - pri višjih temperaturah pa je obraba pnevmatike precej večja (pa tudi oprijem zna biti slabši)

sam npr. delam 60.000 km in več na leto - in to precej po AC - če bi se vozil celo leto z zimsko dvomim, da bi guma sploh zdržala celo leto (pred tremi leti sredi marca šel z zimskimi na jug Srbije - takrat temperature na celi poti okoli 20 stopinj (potoval podnevi) - po povratku so bile gume še samo za smeti (pobralo več kot 1 mm profila - in to na slabih 2.000 km) - še dobro, da sem itak imel namen pred naslednjo zimsko sezono preobuti avto

kar se pa tiče celoletnih pnevmatik - jaz na svoje avto ne - ostali pa kakor hočete
tongue-1.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kot je ze nekdo zapisal, pojdite na vransko sprobat pa bo vse jasno. Menda imam solidno gumo na avtu, ki se je izkazala, da je samo za v kanto dobra. Ni vse na papirju.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Kot je ze nekdo zapisal, pojdite na vransko sprobat pa bo vse jasno. Menda imam solidno gumo na avtu, ki se je izkazala, da je samo za v kanto dobra. Ni vse na papirju.

Na vransko? Torej po tvoje moramo vsi voziti nonstop na zimskih ?
evil.gif

Moje izkušnje kažejo, da je na vranskem zmagovalec na zimskih, kakšne so pa tvoje ?
tongue-1.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
Jaz tudi vozim na zimskih gumah letošnje poletje, BP
Jaz se vozim s S3 že drugo poletje in nimam težav. Pač vozim po pameti.

mi zaupata koliko km na leto delata?

Jaz sem imel 4 leta nonstop letne gume, pa sem jih zamenjal sem kar zimske kupil, ker so bile že trde. Sem se pa BP vozil tudi pozimi, razen tisti dan ko je snežilo, naslednji dan je bilo itak že vse spluženo.

Delam pa tam okrog 8. - 10 tisoč letno pa še to več ali manj mestna ali primestna vožnja.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Delam pa tam okrog 8. - 10 tisoč letno pa še to več ali manj mestna ali primestna vožnja.

To razloži vse.
smirk-1.gif

Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Celoletne gume bodo kmalu postale zelo uporabne, saj kot kaže prihajajo časi, ko bomo imeli en sam letni čas.
13.gif

Jaz bi celoletne dal na avto, v primeru da se ne vozim prav veliko oziroma bi imel bolj mestne vožnje, saj pozimi ni nekega snega na cestah, vse je hitro spluženo, posoljeno.... In če nisi neki dirkač sem prepričan da ti taka guma lahko dobro služi.

LP

Točno to sem napisal v prvem postu
smirk-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Če ni snega ali leda na cesti (torej če si pripraljen kako jutro it z busom in si absolutno 100%, da se po snegu in poledici ne boš vozil), potem enostavno letne voziš. So v tahih razmerah itak boljše od zimskih.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Zmagovalci na letnih. Kaj pa zdej?

Sicer pa moj post je bil usmerjen drugam. Dokler ne sprobas in se nimas s kom primerjat nimas pojma kje stojis. Simpl!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kaj ce bi bula imela ce ne vem, vem pa da so bile letne zmagovalne. Je pa verjetno tudi razlika ali ima poledenela povrsina 20 stopinj ali pa 0. Se enkrat zgolj v zanimivost, da je fino malce sprobat. Za sankom so vsi pametni.
smile-1.gif