çd-ji in rok trajanja

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
najprej sem opazil, da cd-ji, ki so stali cca 5, 6 let zapakirani niso več najbolj uporabni. včasih jih zapeče, včasih ne.

potem sem pa opazil, da cd-ji, zapečeni kake dve do tri leta nazaj, ki so bili dve leti na off, se niso vrteli, ne delajo.

je to normalno?

vse kar dela, pa ne dela je tako, da dela v novem laptopu, v pc ne dela oz bolj ne kot ja. bo treba še pečko zamenjat.

kako torej arhivirat 'dokumentarce, slike in ostalo

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
CD/DVDji držijo nekje 5 let (+-par let, pač odvisno kakšni so).
Tako da če že imaš backup na CDjih, jih je dobro vsakih nekaj let na novo zapečti.

Najboljše pa je seveda, da jih shraniš na več različnih trdih diskov.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Arhiviranje je še vedno najbl zihr na trdem disku. CD-ji in DVD-ji čez čas postanejo neuporabni, zato za kakšne pomembne backupe glih niso. Obstojnost zapisa je precej odvisna od tega kako so bili zapečeni, kako kvalitetni so bili mediji že v osnovi in kako so bili shranjeni. Nekatere CD/DVD enote lažje preberejo načete ploščke, drugi pa manj... ni pa nujno, da bi nova pečka prebrala vse DVD-je, katerih zdajšnja ne more.

Tko da... pejt si kupt en USB disk. Tud cenovno se ti velik bolj splača, kot nakup DVD-jev, da ne govorim o prihranjenem času in praktičnosti.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
hvala obema

na mizi je 500GB zunanji disk in poleg še tera. cd so še iz časov, ko je bilo cneeje zapečt 30 cd, kot kupit 30gb disk. dane sni dileme.

me pa jezi, ker sem našel malo morje neponucanih in bi si zapekel nekaj za v avto, sam slabo kaze. sploh, ker so neki mmore, smartbuy, acer.. je pa nekaj traxdata in philipsov.

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Hm, kaj pa vem. Sam malo gledam tudi na to, da ti lahko disk strela skuri, ali pa ti pade po tleh in se poškoduje ipd.
Cdje/dvdje pa imaš npr spravljene v neki omari in jih ne premikaš in jih nimaš na takem mestu, kjer bi se lahko poškodovali. Lahko pa jih še dodatno zaščitiš s kakšno folijo(sam imam D-skin).

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.588
1.254
113
saj disk tudi lahko spraviš v omaro in ga dodatno zaščitiš tako, da ga daš v eksterno ohišje
wink-1.gif

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
če ne gre za prevelike datoteke in če nimaš kakih občutljivih vsebin, jih lahko dodatno arhiviraš tudi na gmailu

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če so CD-ji v redu shranjeni, torej na temnem, hladnem oz. ne pretoplem mestu, potem je rok trajanja (iz osebnih izkušenj) nekje 8 let za CD-je. Po tolikem času sem namreč začel pri najstarejših opažat, da jih je težko bralo in kakšne datoteke sploh ni hotelo. Koliko bodo zdržali DVD-ji nevem, ampak strokovnjaki pravijo, da bi naj DOBRI (poudarjam še enkrat - DOBRI) DVD-ji zdržali 15-20 let pri pravilnem shranjevanju.

In kateri so dobri DVD-ji? Verbatim. Če uspete najt tiste, ki so izdelani na Japonskem (Taiyo Yuden) ste že zmagali, če ne pa so tudi Tajvanski in Kitajski dobri. Indijski so že tak-tak, ampak vseeno še vedno za razred boljši od katerekoli druge znamke.

Sam sem pred kratkim vse CD-je prekopiral na DVD+R Verbatim iz Japonske, ker je preprosto preveč vsega skupaj za trdi disk (skoraj 2 TB), poleg tega imam raje, da mi crkne 4,7 GB podatkov kot recimo 1 TB, disk. Vem, da jih bo treba čez nekaj let na novo presnet, ampak takrat bodo že BluRay razširjeni in morda bodo bolj obstojni kot DVD-ji.

Aja, kateri CD-ji so se mi najbolj obdržali? Ni bilo razlike, pri vsaki znamki je bil en, ki ga je bralo bp in en, ki ga je bralo pol ure.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.922
113
pri taščici
Kako pa veš iz kje so verbatim. iMam ravno eno tortico 10 kosov pred sabo pa ne najdem podatka kdo jih je naredil

Ima kaj veze DVD-R oziroma DVD+R?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Aja, kupil sem jih preko eBaya od enega iz Luxemburga, imeli pa so jih kratek čas tudi v Comtronu (sem kupil takrat 5 tortic po 50 DVD-jev, ker bogve kdaj bodo jih spet ''po pomoti'' dobili).

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Prazni držijo pol manj od posnetega. Posneti ima "garancijo" 8-10 let, lahko še več. Jaz imam polno posnetih in originalnih CD-jev starih 10+ let in delajo BP. Noben medij mi do zdaj še ni odpovedal zaradi starosti, jih pa imam ene 3k kosov posnetih.

Najboljši mediji so plextorjevi, vendar si prej izdereš dva zoba, preden jih dobiš v Sloveniji.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Prazni držijo pol manj od posnetega. Posneti ima "garancijo" 8-10 let, lahko še več. Jaz imam polno posnetih in originalnih CD-jev starih 10+ let in delajo BP. Noben medij mi do zdaj še ni odpovedal zaradi starosti, jih pa imam ene 3k kosov posnetih.

Najboljši mediji so plextorjevi, vendar si prej izdereš dva zoba, preden jih dobiš v Sloveniji.

Plextorjeve sem jaz tudi redno kupoval. Plextor = Taiyo Yuden. Vsaj ko sem jaz kupoval je bil
wink-1.gif

gulikoza

Pripravnik
23. sep 2007
237
0
16
ksz...

Meni Maxell in TDK vsi delajo še iz sredine devetdesetih. To so spodaj zeleni in modri. Mitsui gold so prvi ki so šli, ravno tako Teac (na katerih je znotraj na krogu pisalo Mitsui)...Acer in podobno polom. Za DVDje bomo vidli...najstarejši je 2002 (Pioneer), zadnjič je še delal bp.