CBB-jev buhteljn

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Danes si je moja najdražja zaželela nekaj mehkega, dobrega in sladkega, pa je padla ideja, da že dolgo ni jedla buhteljnov. Prav, pa naj bodo buhteljni:) Najprej sem skočil u Merca u šoping, pa na kofe (opažam, da je zdaj tam u bufetu ogromno placa, odkar si ne smem cigareta pržgat), potem pa naredit mojstrovino...

Kupil pa sem sledeče zadeve:

- namensko moko za domače pecivo

- jajca

- kvas

- putr

- sladko smetano



to je to. Nato pa se začne priprava. Na šporget sem najprej postavil en pisker in v njem dva do tri pljunke mleka. Ko je ta topel (ne vroč) z njim zalijem nadrobljen kvas (42g paketek je ravnopravšnji) in pustim, da kvas lepo nabrekne. Potem pa sem vze eno veliko skledo, notr ruknil ene dobrih 400 gramov moke in na sredini naredil luknjo:) Vanj pridejo tekoče sestavine. Med nabrekovanjem kvasa sem raztopil še putrček - tretjino 250 gramskega zavitka. Moja pa je tačas razžvrkljala 2 cela jajca in 3 rumenjake. In potem smo to razžvrkljanino zlili u luknjo, pa nabreknjen kvas je tudi romal tja notri, pa raztopljen putrček tudi, pa dva deci mlačnega mleka in slabih deset dek cukra. Nato pa sem iz teh sestavin namesil leeeeep hlebček testa. Moja zmes je bla malce premokra, zato sem jo vmes še malce posul z moko. Nato je hlebček vzhajal, vzhajal, vzhajal .... vzhajal dobre pol ure, tako da je narastel za približno dvakrat in mi je skoraj spizdil iz piskra. Poltem pa sem ga stresel na pomokano mizo in razrezal na 18 delov. Vsak delček sem lepo oblikoval u eno tako lepo pleskavico, debelo kake 4 milimetre, nanjo ruknil žlico domače marelične marmelade, ki sem jo sunil u taščini špajzi, moja najdražja pa je pleskavico z marmelado potem spremenila u buhtelj:) Skratka nardedila neko kao culjico, glavno, da nima nobene luknje:) Potem pa smo buhteljčke še premazali z stopljenim maslom in zložili v pekač. Tega sem potem pokriv s servetom in prižgal peč na 180 stopinj. Med gretjem pečice - kakih 20 minut so buhteljčki še enkrat lepo vzhajali, in preden sem jih dal v peč sem jih premazal še s sladko smetano, da se naredi taka lepa skorjica. In potem so šli na svojo zadnjo pot - v peč za dobre pol urce. Rezultat pa je tole:





sledi še posipanje s cukrov v prahu in mljask:)

V času, ko tole pišem pa se moja baše s tazadnjim:)
 
Nazadnje urejeno:

Anamarija

Pripravnik
23. jul 2007
799
0
16
38
Da jih nisi ti tole sproti v Mercu kupu
grin1.gif