Čas bootanja Windows

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če že imamo temo "kaki desktop imate" ...
wink-1.gif

Bistvo teme je vprašanje "od česa je odvisna hitrost nalaganja windows ?", vsebina pa bodo razne izkušnje.

Povod za pisanje tega je namreč ta:
čist novi PC (quad core , hiter disk (WD7500AAKS), sveži Windows) in Windows se nalaga* 30 sekund. Kar zgleda OK. Čeprav (pra)stari Athlon 1400MHz ni bil dosti počasnejši (okol 40 sekund, se mi zdi, če se prav spomnim)
Potem pa zmerim na drugem PC in šok : 18 sekund !
shocked-1.gif

Gre za Athlon XP2200+. Pa še dodaten driver za TV kartico mora naložit, ki ga drugi PC nima.

Je komu to jasno ?
17758-icon_confused.gif

* - merjeno od pritiska na ENTER tipko v boot meniju do pojava login dialoga

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Bootanje je odvisno od hitrosti diska, driverjev, ki se naložijo ob zagonu pa najbrž tudi od rama i procesorja.
Meni se vista precej hitreje zažene, kot pa win xp in to samo zaradi max audio drivejev za zvočno. Je pa zanimivo, da se isti driver na visti precej hitreje zažene. Za xpeje vem, ker sem velikokrat zagnal winse brez audio driverja in takrat je bil res zelo hiter zagon , še hitrejši kot na visti. "slajder" je 2krat zaslajdal na xpjih brez inštalanega audio driverja, z pa rabi najmajn 11slajdov, včasih 12.

Pa še ena zanimiva informacija. Pred kratkim so izdelali flash disk, ki je 8000 krat hitrejši od stadardnih.Win xp se bi naj inštaliral v 7mih mnutah, winsi pa bi se zagnali v 2 sekundah. vir: računalniške novice

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tak kot pravijo ostali - najbolj je odvisno od strojne opreme in gonilnikov. Pri nekateri strojni opremi gonilniki počakajo na povraten odgovor, se potem zažene, počaka naslednjega... Najbolj se to vidi, ko disk nič ne dela, oni slider pa kar leti in leti... Kolega se je enkrat poglobil v to in mu je uspelo, da so se winsi postavili v nekje 20 sek, manj mu nikakor ni uspelo.

Mi smo še predlani imeli v službi 450 MHz komp z 128 RAM in so se XP-ji naložili hitreje kot na vseh ostalih novih kištah (P4 3.0 GHz, 1 GB RAM).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Odvisno je tudi koliko imas driverjev, raznih startup programckov in ostale sare.. Vem, da se mi skoraj identicna masina zazene, ena v 40 sekundah [jebiga, imam mnogo progijev], druga pa, ki je skoraj cista v 25 sekundah..

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
XPji se mi na eee-ju bootnejo hitreje, kot na malo starejšem desktopu (P4 1,8) Je pa res, da je prvi sistem svež, drug pa daleč od tega.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Fast Boot / Fast Resume Design
S te strani :
The design goals for Windows XP on a typical consumer PC are:
- Boot to a useable state in a total of 30 seconds
- Resume from Hibernate (S4) in a total of 20 seconds
- Resume from Standby (S3) in a total of 5 seconds

No ja, 4 leta pozneje niso nič bolj blizu. Na mojem laptopu so časi:
- boot : 39 s (od tega 7 na račun BIOS-a), plus nalaganje desktopa po loginu, kar nisem štel, ker na tem laptopu traja nenormalno dolgo (minuta...)
- resume iz hibernate : 37 s
- resume iz standby : 10 s

OS je WinXPproSP2.