Carinska pošta

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
OK - če je bil CN22 res popolno izpolnjen in je pošiljki bil tudi priložen račun potem so te res neupravičeno opalili.

Če se boš boril naprej že vnaprej predlagam, da ti dodelijo naziv Don Kihot.
crazy1.gif

PS: bova pa verjetno dva, ki se bova bodla s poštnim mlini - zaenkrat pa iz tu objavljenih primerov (razen tvojega) ni osnove za pritožbe.

edit: uff - šele zdaj opazil, da sem v prejšnjem postu napopoal napačen link do mednarodnega poštnega dogovora - tukaj sedaj pravi mednarodni poštni dogovor

PPS: osnova za pritožbo bi bilo tole:
Citat:
1.2 The Universal Postal Convention, the Letter Post Regulations
and the Parcel Post Regulations – Forms CN 22, CN 23 and CP 72
A. Letter Post
Section E
Special provisions and Customs matters
Article 31
Customs control
1 The postal administrations of the countries of origin and destination shall be authorized to submit items
to customs control, according to the legislation of those countries.
2 Items submitted to customs control may be subjected to a presentation-to-Customs charge, the maximum
amount of which is set in the Regulations. This charge shall only be collected for the submission to Customs and customs clearance of items which have attracted customs charges or any other similar charge.

Kolikor razberem iz računa od pošte ni bilo treba plačati ne carine in ne DDVja - torej pošta nima osnove karkoli zaračunavati (razen morebiti predložitev dodatne dokumentacije - glej primer @monaco) - seveda pogoj, da je bil CN22 pravilno in popolno izpolnjen.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Dajva prvo razčistiti kaj si dobil:

a. Pismo s CN22
b. Paket s CN23
c. Paket s CN22

Če je a ali b so te neupravičeno upalil za stroške, ker tako v pisemskem kot paketnem mednarodnem prometu ne sme zaračunati stroškov predložitev carini, če niso bile za plačati kakršnekoli dajatve. Torej sledi pritožba na račun in sklic na isti člen kot ga navajajo sami kot osnovo za obračun.

Če pa je c potem je "kitajc" zahebal in je na paket pripopal CN22 in bi prejemna pošta se lahko sklicevala na to, da je zaradi tega morala predložiti carini.

Preveri tudi znesek predložitve - je max. določen v SDRih. (nekaj pod 3.-SDR; 1 SDR ca. 1.13 €), kar bi lahko bil drugi razlog za pritožbo.

Se pa bojim, da boš don Kihot.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Tebi sem že odgovoril - elektronske naprave (gadgets ipd.) je presplošno.

Račun s polnim opisom je bil v paketu? Potem bi imel še neko šanso s pritožbo - in to samo zato, ker ti ne bi smeli računati več kot 0,65 SDR (na pamet - da se nebo kdo na znesek obesil, je pa točen znesek določen v prej omenjena sporazumu) za predložitev pošiljke carini
Zunanja baterija, pisalo je electronic accessories. Računa ni bilo notri. Niti nikjer ne piše, da bi moral bit!

Sem pa včeraj dobil 2 nedotaknjena manjša paketa vrednosti par eur. CN22 je bil seveda spet napisan "prosto po prešernu", čeprav sem od kitajca jasno zahteval natančne podatke
10.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Tako je. Večina posiljk iz kitajskih spletnih trgovin zadnje case prihaja v kontejnerjih in se potem razposilja preko nizozemske, svedske ali svicarske poste.

I

Izbrisan uporabnik 3287

mogoce pa delamo prevelik kraval. jaz sem dobil v cca 30ih dneh okrog 35 paketkov iz china ter malo manj iz uk. se je zgodilo, da sem par dni domov dobil istocasno po 6/7 paketkov. nobeden ni bil niti povohan. mogoce le sreca (ce je, upam, da se nadaljuje). vsi sicer z cn22, pod 22 eur (to velja za china paketke). mogoce pa so se malo umirili.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Zaradi taksnih kot si ti se vsem drugim potem zapleta in morajo placevati... Ne mi reci da si 40 paketov narocil izkljucno za sebe in da ni kakorkoli povezano s kaksnim poslom?

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Kaj pa ma to veze?! Kaj pa firme, ki dobijo na desetine paketkov tedensko?! Pa je to samo en primer, pa ena firma. Doplačaj za poštnino če je dosti poceni opcija, pa bo hitreje in mogoče brez pregleda.
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 3287

kake buce ti prodajas? kje je razlika med paketi za osebno rabo in poslovno? narocis/placas/dobis. pa verjel ali ne: zadnji mesec (torej cisto vsi-do zadnjega) so za osebno rabo. ce zelis prodajati china zadeve (in biti konkurencen raznim malim svercerckom) je potrebno narociti kontejner ali dva. (to se pa naroci na par mesecev pa je). take a cill pill

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik smt pravi:
kake buce ti prodajas? kje je razlika med paketi za osebno rabo in poslovno? narocis/placas/dobis. pa verjel ali ne: zadnji mesec (torej cisto vsi-do zadnjega) so za osebno rabo. ce zelis prodajati china zadeve (in biti konkurencen raznim malim svercerckom) je potrebno narociti kontejner ali dva. (to se pa naroci na par mesecev pa je). take a cill pill

Ja ni čisto vseeno ane. Če kupiš večje število artiklov jih ponavadi nimaš za sebe takšno število, ampak jih imaš za prodajo in to zadnje je kaznivo. Če prodajaš moraš imeti prijavljeno/registrirano dejavnost in pač stvari kupiš brez težav na firmo.

Ker se je pa to razpaslo, ker vsi na veliko kupujejo in potem prodajajo npr. na bolha itd. (privat nekateri celo imajo s.p.) ampak prodajajo pa kot fizične osebe -> nove zadeve, so se zadeve poostrile za vse uporabnike. Kdo torej prodaja buče, raje dvakrat premisli.
stupid-1.gif

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Kdo pa pravi, da nima firme?
smile-1.gif
In če naroči 30 krat po v vrednosti do 22€ in se tako izobne davku, pa se mu na carini izide, ne vidim nič slabega.

I

Izbrisan uporabnik 3287

kupi se ti in prodajaj na bolhi (ce se ti da zajebavat z bolho in imas denar za zalaganje full "dobrih" kupcev na bolhi). jaz pac ne prodajam na bolhi novih stvari (se rabljene bolj poredko). in ja: buce prodajas..... slovenska fousija.... to je to od mene v tej temi.....

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik smt pravi:
kupi se ti in prodajaj na bolhi (ce se ti da zajebavat z bolho in imas denar za zalaganje full "dobrih" kupcev na bolhi). jaz pac ne prodajam na bolhi novih stvari (se rabljene bolj poredko). in ja: buce prodajas..... slovenska fousija.... to je to od mene v tej temi.....

Foušija do česa ? Jaz ne rabim prodajati in nategovati lastne države, ti pa če jo je pač tvoj problem-> napisal sem da zaradi takšnih in drugačnih ljudi prihaja do zaostrovanja "pogojev" za vse državljane. Se bo pa slej kot prej kdo našel, ki te bo prijavil pri dejanju, pa bomo videli kdo potem buče prodaja. Če eni lahko pošteno služijo in si prigarajo marsikaj, ne vem zakaj tudi ostali ne bi ? IN prav očitno ti ni bilo prav kar sem napisal, kar je še en več pokazatelj, da nekaj je na temu
bonk.gif

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Če kupiš več artiklov še ne pomeni, da imaš trgovino.
Tudi sam včasih vzamem kakšno stvar v večji količini in razbijem na več paketov zaradi poštnine oziroma davka.
Imaš potem za kolege in familijo.

Pred časom kupil 10 obeskov, ker so ravno bili na meji ( 21,50€ ), še preden sem paket dobro odpakiral, sem že bil brez njih.
Kolegi vzeli za sebe, za svoje kolege itd.