Carinska pošta

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Operirajo s kar zanimivo logiko tile naši poštni cariniki, je treba priznat.

Iz kitajske naročiš baterijo za notebooka oz. karkoli že. Na carinsko pošto pride z letalom, potem pa ti jo zaplenijo z obrazložitvijo da so te nevarne za letalski promet. !???!

Ali gre mogoče samo za pošiljke ki jih mi pošiljamo, se pravi odhodna pošta?

Drugače pa mi ni jasno kako je to mogoče. Glede na zgoraj objavljeni umotvor, bodo sedaj dejansko zaračunavali svoje "storitve" za čisto vsako pošiljko, ki bo prišla iz ne-EU območja.

A ni to izkoriščanje monopola? Kršenje kakšne mednarodne poštne konvencije? Ziher mora kdo kaj vedeti o tem?

Nazadnje urejeno:

sung

Pripravnik
10. dec 2011
323
0
16
jaz sem npr prejsnji teden dobil 2 poziva predlozitve racuna kjer obvestila na zadnji strani se ni bilo, danes sem dobil novo obvestilo ki pa ze ima novo obvestilo

danes sem prejel eno posiljko po tem ko sem jim ze poslal racun (slo se je za oblacilo iz kitajske no name vrednost 15 eur) pridem na posto in pravi da je za placat 2,3 eur, sem jih vprasal da kako to da vrednost ne presega 22 eur, niso vedeli nicesar ces da so jo samo posredovali, seveda ko sem prisel domov sem ves jezen iskal stevilko carinske poste (ki jo seveda na obvestilih ni vec - zgolj email in fax), nekako sem se dokopal do starega obvestila kjer je stevilka se bila vendar se ni danes nihce javljal, poskusil 3x v roku dveh ur ...

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
787
38
28
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Evo, v ceniku lepo piše kaj bodo zaračunavali.
Če ne bo ustrezen obrazec priložen boš plačal 3 eure za preverjanje vrednosti stvari, tudi če bo pod 22eur.

Bojim se da je to le pesek v oči in da bodo zaračunavali vse povprek

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Jah lej, če bodo to delali, pač napišeš prito¿bo in jim narediš še nekaj dela. Bo pa Kitajcem izgleda treba napisat naj obvezno dajo zraven ta listek. Čeprav ss mi zdi, da v večini je (tisti zelen listek na paketu).

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Tko kot je nekdo napisal pred časom, naša pošta ima s pošto iz Kitajske samo izgubo, tja pa itaq ne pošilja noben da bi še kaj zaslužili. Tako so se domislili da bodo računali carinski pregled ki si ga bodo sami naročili
smile-1.gif
S tem bo verjetno tudi konec naročanja malih gadgetov z ebaya, zakonito pa tole po mojem ni čisto....

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.665
9
38
Ljubljana- okolica
Preveč € jim spolzi skozi roke. Ker dan danes že vsak tretji nakupuje določene gadgete,oblačila in podobne zadeva ki imajo pri nas ceno x2 ali x3(nekaj kar ne rabiš nujno ampak bi pa imel)...

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.466
1.924
113
Evo, sem poslal vprašanje na zps, na Tržni inšpektorat in na Urad za varstvo konkurence. Bomo videli kaj bo.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.711
159
63
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Evo, sem poslal vprašanje na zps, na Tržni inšpektorat in na Urad za varstvo konkurence. Bomo videli kaj bo.

Me veseli, da je končno nekdo nekaj ukrenil za začetek. Vem, da bi lahko tudi sam, a priznam, da sem bil do sedaj len. Prosim sporoči, kaj bodo sporočili.

LP

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Operirajo s kar zanimivo logiko tile naši poštni cariniki, je treba priznat.

Iz kitajske naročiš baterijo za notebooka oz. karkoli že. Na carinsko pošto pride z letalom, potem pa ti jo zaplenijo z obrazložitvijo da so te nevarne za letalski promet. !???!

Ali gre mogoče samo za pošiljke ki jih mi pošiljamo, se pravi odhodna pošta?

Drugače pa mi ni jasno kako je to mogoče. Glede na zgoraj objavljeni umotvor, bodo sedaj dejansko zaračunavali svoje "storitve" za čisto vsako pošiljko, ki bo prišla iz ne-EU območja.

A ni to izkoriščanje monopola? Kršenje kakšne mednarodne poštne konvencije? Ziher mora kdo kaj vedeti o tem?

Glede baterije za prenosnik iz kitajske, ti bom lahko povedal tam nekje v roku 14 dni, ko bi naj ta prispela.

Čudno mi je samo zakaj bi bila nevarna za letalski promet, takrat, ko jo ima naša carina v rokah je ta že dejansko iz letala.
Torej bi baterijo morali izključit iz prometa na kitajskem, če je res tako nevarno.

Ali pa recimo, da greš nekam na daljšo pot in imaš zraven prenosnik in v torbi še rezervno baterijo, kaj ti bodo to rezervno vzeli vstran preden greš na letalo?

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:

Bravo, vsaka čast, da se je nekdo javil.
zmaga.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Citat:
Uporabnik Zmago1 pravi:
Tko kot je nekdo napisal pred časom, naša pošta ima s pošto iz Kitajske samo izgubo, tja pa itaq ne pošilja noben da bi še kaj zaslužili. Tako so se domislili da bodo računali carinski pregled ki si ga bodo sami naročili
smile-1.gif
S tem bo verjetno tudi konec naročanja malih gadgetov z ebaya, zakonito pa tole po mojem ni čisto....
Sem žrtvoval 5 minut spanca in malo pregledal tole zadevo. V kolikor bo zadeva delovala kot piše, se mi zdi precej normalno, da nekaj plačaš za postopek. Torej, če zraven ne bo izpolnjen obrazec CN22 ali CN23 z vsemi podatki (to je tisti zelen obrazec na paketu), te bodo pozvali, da sporočiš vrednost. In to je neka storitev, ki jo opravijo zate dodatno. Zato ti bodo to zaračunali. Če bo obrazec izpolnjen, potem te storitve ne bodo zaračunali in bo paket prišel direkt do tebe. Sam do sedaj še nisem plačal za noben paket, pa jih je nekaj prišlo v zadnjem času (vsi z zelenim listkom gor).

To je isto kot pri pošti, ko moraš, če ne napišeš naslova po njihovih zahtevah (da lahko računalniško berejo predvidevam) plačati višjo poštnino.

Torej, sedaj ob vsakem nakupu pri plačilu napisat Kitajcem, da naj priložijo izpolnjen CN22. Če ga ne bodo, pač zahtevaš od njih povračilo stroškov.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Na paketu bo pisalo "gift" ker mi bo kolega iz USA ali china poslal obesek za kljuce in oni bodo zaracunal potem taksnem karkoli, tudi ce posljejo zahtevek za papirje in poves da je gift
smile-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Lahko napiše gift, ampak naj da še vrednost zraven. Če bo pod 22 EUR ti itak ne bodo računali nič. Če bo pa samo gift, ti bodo pa usekali 3 EUR-e za to, da te bodo pozvali, da se zjasniš o vrednosti.

Verjetno je pa itak določeno s kakšnim mednarodnim dogovorom, da morajo imeti mednarodne pošiljke izpolnjen ta obrazec gor. Zadnjič sem pošiljal en paket v drugo državo, pa sem potreboval 10 minut, da sem izpolnil vso tisto prek.leto papirologijo.

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Lahko napiše gift, ampak naj da še vrednost zraven. Če bo pod 22 EUR ti itak ne bodo računali nič.
Torej če piše gor gift in zraven vrednost, te teoretično nimajo kaj terjat.
Mene so že nekajkrat terjali za račune in vse, pa je bil normalno izpolnjen CN22. Tega nebi smelo biti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Ja. Pa so ti obračunali stroške? Ker eno je, če je noter zadeva za 5 USD, na listku piše 5 USD in jim ti pošlješ račun za 5 USD, drugo pa, če je noter zadeva za 15 USD, gor piše 5 USD, ti pa jim pošlješ 15 USD. To te potem teoretično ocolajo, saj vrednost ni bila pravilna.

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ja. Pa so ti obračunali stroške? Ker eno je, če je noter zadeva za 5 USD, na listku piše 5 USD in jim ti pošlješ račun za 5 USD, drugo pa, če je noter zadeva za 15 USD, gor piše 5 USD, ti pa jim pošlješ 15 USD. To te potem teoretično ocolajo, saj vrednost ni bila pravilna.

Nima to veze, ker je CN22 pravilno izpolnjen. Lepo piše, da zaračunajo samo takrat, če iz CN22 ni razvidno za kaj gre.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.808
113
Veliko sreče pri razlaganju tega birokratom.
evil.gif

Zase vem, da bom od sedaj naprej pri plačilu napisal lepo klavzulo, da naj bo zadeva točno izpolnjena s pravilno ceno. Ne da se mi zajeb.at dneva z ukvarjanjem z birokrati.

mmc

Pripravnik
10. mar 2009
281
0
16
ne da se mi z njimi.
Lej tudi če bo cena pravilna in vse, ti odprejo i nterjajo za račune. Samo stane te par eur manj. Zaiebancija z njimi in čakanje pa ostane.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
ksz..

V glavnem, da ste sami pravniki... že pišete kako pritožbo?