Brušenje nožev

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
uporabi iskalnik
wink-1.gif
 

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
S cim gre najenostavneje in da drzi en cas?

Da drži je odvisno predvsem od tipa jekla. Najenostavneje je dati komu drugemu, da ti nabrusi.

Sam brusim z japonskimi kamni, grit 400/1000/3000/8000. ko končam, se lahko z njimi pobrijem.
tongue-1.gif


ni najenostavneje, ni pa težko se naučiti. Mene brušenje pomirja. Ne vem zakaj.
 
Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.686
113
jaz brusim z diamantom. 200-400-600-800.
odv od uničenosti rezila. ampak "redno" brušenje je dovolj 600-800
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.686
113
verjetno je kamen drugače kot diamant. S 1000 diamantom ne brusiš ampak poliraš.
Tudi zjebanega noža ne nabrusiš z 800 diamantom. Oziroma bi ga če bi dve uri drgno verjetno.

Drugo pa je če jih redno brusiš, oziroma ko so še vedno ostri pa da 3x potegneš.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
Noz za evro ali dva, ali pa kuhinjski za 5 evrov najbrz ne bo nikdar dolgo bril.
Brusim na nek star kamen z dvema granulacija, stric jih skoraj pol profi (tudi iz gostilne so se ze znasli pri njem) brusi na smergel trak in kamen potem. Pa tisti vsaj povprecni nozi vsi brijejo.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Mene tudi zanima v čem je finta, da se enostavno ne brusi z navadnim brusnim kamnom. V čem je finta da eni brusijo z nekimi diamanti in ne vem še čem...ok...morda za mikronsko rezanje pršuta, ampak tega ne počnem
smile-1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Na Viču jih brusi (upamd aše zdaj)...pri viški cerkvi...smer Center - Dolgi most..ko zaviješ desno, greš čez štreko...takoj na levi strani.

(imena ne vem).
 

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Zakaj se brusi z diamanti? ker so postali dostopni, pa tudi cene niso nič višje kot cene dobrih kamnov. Z diamantom rešiš še en problem: brušenje zalo trdih nožev (56+HRC), ki jih mehki Al2O3 kamni težko "primejo". Pa diamanti so vedno na kovinskih ploščicah in posledično površina ostaja ravna, kamni se pa obrabljajo, največ na sredi in počasi postajajo konkavni in jih je potrebno občasno ravnat.
Imajo pa diamanti eno slabo lastnost: težko jih dobiš v granulaciji preko 1200, kamne pa brez problema tam nekje do 12000.

Načeloma med kamni in diamanti ni razlike, velikost zrn je definirana s skalo (20, 40....120, 220,400.....)
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.768
6.753
113
pri taščici
A si probal?
Vorasanje ce nimam istega, starega 2 desetletji, pa verjemi da noz pripraviš do britja. Pa tudi kaj drugega.. Mokro brusi z njim(pomakaj v vodo tud med brusenjem, ce ga ne rabis je najbrz bolje da je na suhem.
Kako zgledajo tisti vasi brusi z granulacijo nekaj 1000(8000) mi res ni jasno.
Mesarji itak za fino. Brusenje uporabljajo strajharje. Recimo takega (sem videl tak model ze pri marsikateremu mesarju)

Se glede kose: sklepana kose ti zareze v prst kot keks. Dovolj da imas bol kratek kamen pri brusenju in si malo neroden. Kot mulo sem si nekajkrat porezal clenke na palcu. Ne želis si pa ti nekdo po nogi zamaha z njo.
 
Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kosa je zelo tanka in kot brušenja pod 10 st.
Štrajher je pa "za abcigat" oz. poravnati klino. Štrajher ne brusi. Deluje podobno, kot po brušenju vzameš iglo na usnjenem pasu - potem pa brije.

Jaz nože brusim na zrnu 600, potem pa previdno na trdem filc kolutu in s polirno pasto in samo malce - ampak zelo previdno, saj je takoj prevroče
rolleyes-1.gif
!
Brusim jih morda 2 x letno, je čisto dovolj. Vmes pa s štrajharjem popraviš
smirk-1.gif
, vedno brijejo.

Noži so Zwillingovi in me bodo 100% preživeli. Pa so že sedaj stari najmanj 20 let. Jaz pa še mlad ... (
cheer.gif
)