Brušenje in barvanje parketa

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
a poj noben ne ve, če se splača določene dele parketa, ki nimajo več laka samo malo pobrusiti in polakirati z istim lakom kot je bil pred 25 leti polakiran..?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
V tej temi sem se že itak preveč razpisal, zato sem se malce 'potegnil nazaj'.

Ker si pa v vsakem primeru zaslužiš odgovor, nekaj mojega znanja:
Brušenje izrabljenega laka samo delno je lahko precej zahteven projekt, kjer se skriva kar nekaj pasti. Ena od njih je umazanija, ki se je na izrabljeni površini nabrala z leti (če je ni, se opravičujem in komplimenti za tistega, ki je čistil!), ta se vtre v pore parketa in pride do izraza šele po lakiranju, razlika v barvi je lahko precejšnja. Drug problem je prehod iz starega laka v nov premaz, čeprav je to na klasičnem parketu rešljivo z zaščito starega laka z lepilnim ličarskim trakom, podobno, kakor to naredijo avtoličarji pri barvanju dela karoserije. Naslednji problem, povezan s tem je brušenje parketnih deščic le do spoja, tudi to je rešljivo z zaščitnim trakom, vendar zahteva veliko preciznosti pri delu.
Vrsta laka.
Hm.
Ker praviš, da je bilo lakirano pred 25 leti, torej v času, ko se uvoženih lakov (Sinteko) skoraj ni dobilo, je najverjetneje na tleh Melak, kislinski lak ki je bil v tistih časih še najbolj pogosta varianta.
Kaj to pomeni danes: uporabiš lahko večino modernih lakov, vendar je treba vedeti, da bo izgled površine vsekakor drugačen od starega. Tudi zaradi spremembe barve laka v 25 letih. ta sedaj ni več prozoren, ampak nekoliko porumenel, kar se na površini ne opazi, na novem delu pa bo les obarvan drugače.
Če praviš, da te to ne bi preveč motilo, prav. Sicer bi bilo bolj modro lakirati vso površino tal, ne le del.
Glede orodja: strojček, ki si ga predlagal je precej nežna zadeva, sicer je možno, da bo pobrusil dovolj kvalitetno, vendar boš veliko časa na kolenih
wink-1.gif
Uporabljaj dve granulaciji brusilnega papirja - najprej 100 (80) in nato še 150 (120), odvisno kaj imaš na razpolago, oziroma kaj boš nabavil.
Nasvet: nikoli ne brusi z robovi strojčka, to je najhitrejši način da ga umičiš!

Upam, da je dovolj za sedaj, če pa je še kaj, pa vprašaj.

LP

Nazadnje urejeno:

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
Verjetno me bo premamilo in če bo strojček sposoben dobrega brušenja bom mogoče kar celo površino pobrusil, samo nočem tvegat, da bi kakšne sledi puščal in bi izpadlo izrazito grdo, kar sicer dvomim. sicer govorim bolj na pamet. parket je v osnovi čisto raven, ni da bi kakšna deska bila kaj višja od druge. Če bo pobrušeno dobro, potem upam da z lakiranjem ne bo problema. imam pa še nekaj parketa, kakšnega slabega pol kv. meter, približno deset desk, ki imajo med sabo po dolžini 1-2 mm lufta, ker je pred 20timi leti spustila voda iz radiatorja v parket in so majstri "napihnjen" parket dali ven in položili na novo, in niso nič "zafilali" teh špranj med deskami. sej verjetno niti niso morali čisto skupaj dati deske. zalepljena na tla pa so, mogoče samo dve ali tri na robu sobe se rahlo premikajo. Tako da bi moral še tisto zalepit, če bom že delal vse. Kot sem zasledil, bi morda kar pred brušenjem zlepil z neko maso te dve-tri deski, da bi masa šla med špranje. Nevem kako točno se imenuje ta zadeva, ki bi jo nekako s "špohtlnom" razvlekel na teh nekaj desk, da bi se bolje pritrdile na tla. Nevem pa tudi, kdaj in s kakšno maso bi pa potem zafilal luft po dolžini med deskami, ki so sicer uredu pritrjene, samo je grdo ker je 2 mm razmika. Baje da kar prah zmešam z lakom, ki ga bom kupil in s špohtlnom povlečem po deskah, ki imajo luft, tako da masa lepo zlele med razmiki teh desk. Kdaj to naredim? Po prvem malo bolj grobem brušenju s papirjem 100 oz.80 ali morda že prej?
pa zanima me, če mi bo ratalo polakirat celo površino prvič, bi potem tudi s to mašinco dal gor nek res bojl fin papir, ker naj bi bilo to potrebno pred drugim lakiranjem? kako se reče temu papirju, ki je bolj namenjen da zglanca prvi nanos laka.

drugače je parket kar lepo ohranjen samo lesk bi mu dal:)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Za polnjenje razmakov priporočam mešanico prahu in laka (še bolje bi bilo les in lak nastrgat, vendar bi potem potreboval orodje in primeren kos lesa), poskušaj uporabiti prah, ki je bolj 'lesen', pa manj umazan, torej ga vzameš iz filtra proti koncu prvega brušenja.
Kupček prahu na ravno ploščico, narediš v sredini vdolbino in vliješ par kapljic laka. Če ti to ni jasno, kako gre - enako, kakor pri izdelavi testa, vendar v mnogo manjši količini. Zmes mora biti gostote sladoleda in jo nato z lopatico,( ki na drugi strani Karavank sliši na ime 'špohtel'
wink-1.gif
) vtreš v pore kar se da globoko. Potem pride na vrsto drugo, bolj fino brušenje. To velja za tiste deščice, ki so nepremične. Pri gibljivih deščicah, pa bo treba začeti z lepilom, plastenko z tulcem nasloniš na razpoko, dodajaš lepilo, stisneš deščice skupaj in višek lepila obrišeš z VLAŽNO cunjo (ne mokro, vlažno!) Ko se lepilo posuši, ali pa po možnosti šele naslednji dan, pričneš s prvim brušenjem.

Za brušenje laka uporabiš papir granulacije več kakor 220, torej 240, 280 ali 320, odsvetujem pa uporabo bolj finih papirjev (500, 800, 1000 ali še več) Ker verjetno tega papirja namensko za ta strojček ne boš dobil, bo treba kar lepo 'na roke', vendar gre ta zadeva po prvem lakiranju kar hitro, nekaj potegov po površini zadošča. nato pa sesanje in še enkrat lakiranje.

Nazadnje urejeno:

kroja

Pripravnik
4. nov 2008
282
0
16
teorijo bom verjetno kmalu osvojil, v praksi bo ziher spet drugače:)
verjetno čez zimo ni najbolj to delat, pa bom počakal do pomladi? pohištvo bom še nekako premaknil v drugo sobo, glede temperature me pa skrbi, pa še smrdelo bo po celem stanovanju od laka, tudi če vrata zaprem
Najraje bi čez zimo, samo bom verjetno počakal do spomladi.
sicer pa hvala pa podrobne in preproste nasvete, točno take, ki jih bom rabil, mi bo zelo prav prišlo:)

ampak najprej bom kupil tole napravo za brušenje(to me najbolj skrbi da bo kaj narobe), ker enostavno mislim, da vse druge bodo bolj nerodne, nekaj ur za brušenje si bom tudi vzel, malo bo res nerodno za kolena. nevem kako to brusi ta zadeva, to bom videl samo tako, da probam, če je to prava zadeva. Za robove bi mogoče tudi na roke pobrusil, seveda z primernim papirjem. na novo nanešen lak bom verjetno tudi kar na roke pobrusil.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik kroja pravi:...ampak najprej bom kupil tole napravo za brušenje(to me najbolj skrbi da bo kaj narobe), ker enostavno mislim, da vse druge bodo bolj nerodne.
Če si iz Ljubljane ali okolice, si jo lahko za poskusno brušenje izposodiš pri meni, ali pa prideš pobrusit nekaj lakirane površine.
Sicer strojček ni nov, vendar deluje na istem principu, torej rotacijsko-vibracijskem. verjetno bi se potem lažje odločil za nakup...

Za več sem dosegljiv na ZS.

LP