V tej temi sem se že itak preveč razpisal, zato sem se malce 'potegnil nazaj'.
Ker si pa v vsakem primeru zaslužiš odgovor, nekaj mojega znanja:
Brušenje izrabljenega laka samo delno je lahko precej zahteven projekt, kjer se skriva kar nekaj pasti. Ena od njih je umazanija, ki se je na izrabljeni površini nabrala z leti (če je ni, se opravičujem in komplimenti za tistega, ki je čistil!), ta se vtre v pore parketa in pride do izraza šele po lakiranju, razlika v barvi je lahko precejšnja. Drug problem je prehod iz starega laka v nov premaz, čeprav je to na klasičnem parketu rešljivo z zaščito starega laka z lepilnim ličarskim trakom, podobno, kakor to naredijo avtoličarji pri barvanju dela karoserije. Naslednji problem, povezan s tem je brušenje parketnih deščic le do spoja, tudi to je rešljivo z zaščitnim trakom, vendar zahteva veliko preciznosti pri delu.
Vrsta laka.
Hm.
Ker praviš, da je bilo lakirano pred 25 leti, torej v času, ko se uvoženih lakov (Sinteko) skoraj ni dobilo, je najverjetneje na tleh Melak, kislinski lak ki je bil v tistih časih še najbolj pogosta varianta.
Kaj to pomeni danes: uporabiš lahko večino modernih lakov, vendar je treba vedeti, da bo izgled površine vsekakor drugačen od starega. Tudi zaradi spremembe barve laka v 25 letih. ta sedaj ni več prozoren, ampak nekoliko porumenel, kar se na površini ne opazi, na novem delu pa bo les obarvan drugače.
Če praviš, da te to ne bi preveč motilo, prav. Sicer bi bilo bolj modro lakirati vso površino tal, ne le del.
Glede orodja: strojček, ki si ga predlagal je precej nežna zadeva, sicer je možno, da bo pobrusil dovolj kvalitetno, vendar boš veliko časa na kolenih
Uporabljaj dve granulaciji brusilnega papirja - najprej 100 (80) in nato še 150 (120), odvisno kaj imaš na razpolago, oziroma kaj boš nabavil.
Nasvet: nikoli ne brusi z robovi strojčka, to je najhitrejši način da ga umičiš!
Upam, da je dovolj za sedaj, če pa je še kaj, pa vprašaj.
LP