Brezplačna delovna sila

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.446
99
48
Saj ima šolstvo tudi. Moja hči dela volontersko pripravništvo deset mesecev na šoli. Zastonj. Povrnejo za malico in potne stroške.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Tudi v ostalih poklicih. Zadeva je postala tako banalna, da folk na razgovorih za službe sprašuje, če bodo v zameno za opravljeno delo dobili denar, ali zgolj 'izkušnje' in 'poln koš dobre volje'. [cenzura].ga, free market, povpraševanje je večje od ponudbe.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:
Saj ima šolstvo tudi. Moja hči dela volontersko pripravništvo deset mesecev na šoli. Zastonj. Povrnejo za malico in potne stroške.

Mislim, da na dursu ne povrnejo niti teh stroškov.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.523
1.107
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik grenivka pravi:
Citat:
Uporabnik asteliks pravi:

Mislim, da na dursu ne povrnejo niti teh stroškov.

Po novem jih, prvim ki so to delali, jih pa niso
wink-1.gif

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
781
113
EU
To je absurd in bi bilo treba nemudoma ukiniti; morali bi dobiti vsaj minimalno plačo (kot pripravniki)! In kar je najbolj žalostno se takšno izigravanje delavcev gre celo država
frown-1.gif

Kje so sedaj sindikati?!?
10.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.622
3.988
113
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
To je absurd in bi bilo treba nemudoma ukiniti; morali bi dobiti vsaj minimalno plačo (kot pripravniki)! In kar je najbolj žalostno se takšno izigravanje delavcev gre celo država
frown-1.gif

10.gif
To delo ne spada pod sindikat. Z začasnimi, volonterskimi in zunanjimi delavci sindikati nimajo zveze.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
frown-1.gif

10.gif

Se tale dobra praksa seli tudi v gospodarstvo? Jst sem dobil za pripravništvo enkrat v lepših časih 600€ pa sem skoraj znoru
crazy1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Zakaj sploh obstaja pripravništvo in zakaj ga ne rabijo delat vsi? So si to izmislili samo za družboslovce, ker jih je preveč?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
781
113
EU
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik NekdoK pravi:
frown-1.gif

10.gif
To delo ne spada pod sindikat. Z začasnimi, volonterskimi in zunanjimi delavci sindikati nimajo zveze.
Majo ker država izigrava delovno zakonodajo in trg dela ter predvsem delavce same, ki morajo delati kao volonterska dela, ki bi v resnici morala biti plačana
10.gif

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.622
3.988
113
Sindikati so kot ZPS, živijo od članstva - začasni, volonterski in zunanji pa ne morajo bit člani sindikata. Razen, če ustanovijo svojega.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Kako to, da to ni delo na črno? Če bi mi kolega keramičar polagal ploščice pa bi bilo. Ali pa če bi šel nekomu v jeseni na trgatev, bi po regelcih tudi bilo (ali so vsaj mislili to uzakoniti).
Kako da to ni
sprasujem se.gif
Logike ni nobene...

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.251
781
113
EU
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Sindikati so kot ZPS, živijo od članstva - začasni, volonterski in zunanji pa ne morajo bit člani sindikata. Razen, če ustanovijo svojega.
Odžirajo delovna mesta, znižujejo standarde, torej posegajo v njihovo članstvo oz. člane; morali bi ukrepati zoper to, a očitno ni v njihovem interesu (vodstva seveda, ne delavcev).

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Sej nič novega, sem delal pred leti prakso na zavarovalnici, pa sem tudi dobil samo malico in potne plačano. Pač rabil sem zaključit faks in sem vzel kar sem dobil. Brez 6 mesečne prakse pa nisi mogel diplomirat.

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
726
34
28
Citat:
Uporabnik ermej pravi:
Sej nič novega, sem delal pred leti prakso na zavarovalnici, pa sem tudi dobil samo malico in potne plačano. Pač rabil sem zaključit faks in sem vzel kar sem dobil. Brez 6 mesečne prakse pa nisi mogel diplomirat.

aja v IT oddelku, pač sem mislil, da se bo mogoče splačalo pa tam ostanem, po 6-tih mesecih so mi pa rekli, da naj se še nekam vpišem, pa lahko delam preko študenta
cheer.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Ne vem, če je praksa enako kot pripravništvo. Pripravništvo dela nekdo, ki ima popolnoma končano izobrazbo. Praksa je pač "vajeništvo" v času šolanja. Zakaj to faksi zahtevajo, mi ni jasno. Na nek način priznavajo, da niso v stanju naučiti tistega, kar realno življenje in delo zahteva.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Praksa pri nas poteka med študijem (je obvezna), pripravništvo pa sledi po študiju (zadevo smo uvozili iz ZDA, čeprav tam pripravništvo ponavadi poteka med študijem). Pripravništev je vedno več, saj delodajalci niso bebci in to možnost izkoriščajo v vedno večjem številu - zakaj bi plačal, če lahko dobiš zastonj?