Božične poslastice

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
König!
zmaga.gif
 

banana

Pripravnik
7. okt 2010
141
0
16
Lj
@dentex: bravo! se vidi, da z užitkom kuhaš...

Moj prispevek:
-oblati (čokoladni in navadni), letos ni blo cajta tega speči doma, vse natrgam na koščke
-mascarpone
-višnje v kompotu, brez koščic
-črna čokolada za kuhanje, navadna, pocenska
-esenca vanilije

postopek:

V prozoren pekač naložim plast oblatov, polijem z višnjinim sokom, potresem višnje, premažem z mascarponejem.
To ponovim, dokler ne zmanjka oblatov.
Še 1x orng zalijem z sokom, ki mu dodam par kapljic esence vanilije.Če imate domače oblate oz. biskvitno testo, potem ne rabite toliko zalivati!

Dam v hladilnik za cca.4 h, nato prelijem na debelo(!) z vročo stopljeno čokolado, ki sem jo zmešala z maslom...

Taka simpl confort food, meni bolje kot tiramisu, sem pa videla, da je 1x nekaj podobnega delala Nigela.
Ful je dober efekt, ker vidiš čez prozorno steklo čokolado zmešano z višnjami, testom, mascarponeje....
 

banana

Pripravnik
7. okt 2010
141
0
16
Lj
Žal 2.dni prepozno!
Za vizualizacijo si predstavljaj, da izgleda kot tiramisu-samo višnje so pa čokolada zraven.
cheer.gif


Res je top, super dobr, pa še hitro narediš.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Dentex a lahko kakšno priporočilo kako pripraviti 1kg pljučne na poseben način. Blagodarim na informaciji.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Povej mi kakšne pljučne, pa v kero smer bi rad da gre recept
. Govejo, lako pripraviš kot Steake iz like dobiš 3 max 4 pa še to so samo za razrajcat. Lahko jo popečeš v kosu v ponvi, ta bo malo težja ampak gre, prideneš ji lahko gorčično ali pa poprovo skorijco. Če bi naprimer zraven dodal kakšnega jurčka za prilogo bi že skoraj zmagal.......

Povej kaj bi rad, če bom znal ti bom z veseljem pomagal.

lp D
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Pljučna mlade govedine. Rad bi jo spekel v enem kosu. Tisto z gorčico in jurčkom se mi dobro sliši.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
OK Probaj dobit grobo mleti zenf z gorčičnimi semeni, rabil jo boš ko boš kos opekel na vroči maščobi.

Plučno očisti predvsem zunaj, če še ni sfrizirana, tako da imaš čim manj blega ovoja. Ko si to naredil, popopraj dodaj malo ostalih začimb, da se ti ne bodo osmodile ko jo boš popekel. Posoli ne preveč, sam zenf je močno slan - vsaj ponavadi.
Od začimb rabiš malo timjana, šeraja, po možnosti baziliko, tudi kakšen list sveže za zosek z jurčki ne bo škodoval.

Ponev dobro zagrej, in začinjeno pljučno na brzino opeci z vseh strani tako da dobi malo barve. Odstavi jo in jo namaži z gorčico. Lahko jo preden jo vtakneš v pečico nalahno premažeš še z beljakom, ki si ga vmešal ne stepel.

Peči jo odvisno od želje po prepečenosti nekje 20 minut pri 170 stopinj za vsake pol kile, predvsem pa če je manj debela ne preveč, da je ne izsušiš. Če je tanjša je dovolj za pol ure v ror.

V maščobo v kateri si pražil meso natresi drobno sesekjlano čebulo in nanjo vrzi jurčke. Če so zmrznjeni ji daj kar take, če so suhi jih prej nekaj ur namakaj v hladni vodi. Ko gobe izpustijo vodo in ta delno izpari, jim lako dodaš po želji smetano creme frieche ali pa jih malo zalij z jušnim fondom ali pa vinom. Od začimb pa notr daj malo majarona in timjana. Sam omak ne gostim z moko, da se mi ne riga
wink-1.gif
, povsem na koncu dodaj en strok česna, ki ga stisneš v omako.
Omako postrezi k na tanko narezani pečeni pljučni, ki bi po nekje 25 minutkah že imela skorijco. Zraven se podajo rezanci, lahko tudi popečena zelenjava.

Druga opcija kot priloga samo ti bo vzela precej več časa, pa je alpe adria rižotka.

Zanjo pa rabiš en paket škampov, jurčke čebulo, peteršilj in pest riža po glavi.
Škampom potrgaš glave, jih vržeš na čebulo v ponev z olivnim oljem, glave streš dodaš paradižnike - pelate v konzervi zaliješ z vinom in vodo začiniš sol in poper ter gneteš in mešaš, tako da dobiš juho, ki jo na koncu precediš in z njo zalivaš rižoto, ki jo boš pripravil takole.

Na mast vržeš čebulo ko je dobro vroča in čebula začne stekleneti vrzi repe škampov not toliko, da se popečejo. Vzemi jih ven in jih oplupi. Na mast dodaj jurčke, lahko že takrat ko so v ponvi, kastroli še škampi in jih praži. Ko si pobral vn iz te mešanice repke, dodaj pest riža po glavi jedcev in še eno za povrh. Najprej zalij z belimvinom pusti da ta povre, skozi mešaj da se ne prime na podn. Potem v občasnih intervalih in po potrbi zalivaj z fondom iz škampovih glav. Če ti ga zmanjka lahko zaliješ tudi z vodo. Rižota je pocasta ampak dobra. Na koncu primešaj repke škampkov, Čisto za konec dodaš v rižotko malo masla in nariban parmezan.

To je to nahitro.

lp D
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Uff Dentex bere se dobro, naredim pljučno tako kot si napisal z zenfom pa rezanci. Mljask mljask.
smile-1.gif


Hvala, maš zvezdice.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Jest sm lih dons zju3 4 kile plučne prpravu za stake z alpeadrio, zraven bo za začetek solatka z jetrci orehi in gorgonzolo, pol bo divjačna z kruhovimi knedlni, mau tatarca, pol mam u planu kislo župco za " The day after", umes mam pa še eno torto za spečt, k ma od kolega hči na novega leta dan rojstni dan. Matr bo za jest ampak bo pa dobr.

lp D
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Panama, hm en star recept, brez moke namesto nje uporabiš praže mandeljne in čokolado v prahu. Pa dobra frišna čokloadna krema za not in obilica stepene smetane zraven

lp D
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Dej bodi dobre volje pa še ta recept z diktiraj. Hvala.
smile-1.gif


@mekani

skenslaš Alter forum in naenkrat se ti odpre povsem nova priložnost v življenju.
smile-1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Rabiš pol kile mandelnov, popari jih da jih lahko zluščiš. Nato jih dobro prepaži, in pusti da se ohladijo. Morajo biti res suhi in ne zažgani. Potem jih zmelješ, na drobno tako da dobiš drobno kot grobo moko mleto mešanico. Loči rumenjake od beljakov 6 jajc. Jajca naj bodo topla na sobno temperaturo. Pol pa delam po občutku. rumenjake z sladkorjem in šilcem ruma stepaš toliko časa da so dobro penasto umešani, ne smeš čutiti sladkorja ki si jim ga dodal. Koliko sladkorja ti teško rečem, kakih 150 do 200 gramov. dodajaš mleto grenko čokolado inmandelne da dobiš gosto maso.Dodaj pecilni prašek in vanilijin cukr, na koncu primešaj sneg beljakov ki si ga stepel v posebni posodi mu dodal malo sladkorja. Sneg mora biti tako trd, da kastrolo v kateri si ga stepal, lahko okrog zasukaš pa ne bo vn padel. Na koncu nežno v maso vmešaš sneg. Vse skupaj stresi v dobro namazan model za torto. Pečeš pri 165 stopinjah cca 1 uro. Preveri preden ga nameravaš vzeti vn z zobotrebcem tako da zabodeš v testo, ki je pečeno. Če se ne prijemlje pol je ok.

Ohladi in pusti odstati čez noč. Zjutraj jo prereži z cvirnom, namaži z kremo iz masla sladkorja in čokolade ter 2 rumenjakov, ki jih penasto umešaš. Ohladi posuj z malo mletih mandelnov in to je to.

Včasih se zgodi da se ti sredina torte usede, ne sekiraj se je še zmeraj odlična za pojest.

lp D