Božične poslastice

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Ravnokar naredil maso za šarkelj, trenutno vzhaja in bo kmalu šel v štedilnik-lor na pečenje, popoldne si bom speku še polnozrnat kruh in naredil tole božansko rolado.
http://www.kulinarika.net/recepti/10070/sladice/-bozanska-cokoladna-rolada/
cheer.gif
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Žajfson, master al kaj si že povej kaj si predstavlaš pod poslastice?????

da se pisat in narest marsikaj!!!!!!!!!!!

lpD
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Rolade nisem uspel narest, ker se nism mogu uprt zmiksani smetani in čokoladi, pojedu smetano z ene 200g čokolade.
Ja še prej sem pa rebrca svinjska jedu, pa goveja mastna juha, pa pečen krompir....ma to je zneslo 2000 kcal/kosilo, ampak sem jih dlih kake 1-2 uri nazaj vse skuril, šel na en tek za 2 uri...prej pa še mal počakal, da se je mal usedla hrana.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Evo na brzino, k imate/nimaš kej počet:

Jedilnik za Sveti večer Hobotnica v solati, šrimsi v smetanovi panadi s toasti, pol pa zobatec v pečici z blitvo in krompirjem.

Božični dan: tatarc, Hubertusova pečenka z praženim fižolom, širokimi rezanci in jabolki v cointreau-ju. Sladica Slovenska POTICA in za spremembo Baklave domače narejene.. Slike sledijo v bližnji prihodnosti.

lp D
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Rolade nisem uspel narest, ker se nism mogu uprt zmiksani smetani in čokoladi, pojedu smetano z ene 200g čokolade.
Ja še prej sem pa rebrca svinjska jedu, pa goveja mastna juha, pa pečen krompir....ma to je zneslo 2000 kcal/kosilo, ampak sem jih dlih kake 1-2 uri nazaj vse skuril, šel na en tek za 2 uri...prej pa še mal počakal, da se je mal usedla hrana.
 

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ne vem sicer, kaj je tvoj point, ampak obstaja velika verjetnost, da je Žajfa precej bolj brihten kot večina Alter populacije (vključno z mano, seveda; mogoče je celo moj sodelavec, hihi......). Masterr, go on, zabavaj nas še.......
roza.gif
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Ne vem sicer, kaj je tvoj point, ampak obstaja velika verjetnost, da je Žajfa precej bolj brihten kot večina Alter populacije (vključno z mano, seveda; mogoče je celo moj sodelavec, hihi......). Masterr, go on, zabavaj nas še.......
roza.gif

A si videla vprašanje?
Citat:
A nas žajfa malo žajfa?
 

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Js komi čakam slikce od dentexa
tongue-1.gif


Sicer pa so me dons nagnal iz kuhinje z izgovorom, da naj si vsaj dons odpočijem od kuhe LOL k da bi bla kaka poklicna kuharca
hysterical-1.gif
)
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Evo na brzino, k imate/nimaš kej počet:

Jedilnik za Sveti večer Hobotnica v solati, šrimsi v smetanovi panadi s toasti, pol pa zobatec v pečici z blitvo in krompirjem.

Božični dan: tatarc, Hubertusova pečenka z praženim fižolom, širokimi rezanci in jabolki v cointreau-ju. Sladica Slovenska POTICA in za spremembo Baklave domače narejene.. Slike sledijo v bližnji prihodnosti.

lp D

hysterical-1.gif
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Tjasa pravi:
Sicer pa so me dons nagnal iz kuhinje z izgovorom, da naj si vsaj dons odpočijem od kuhe LOL k da bi bla kaka poklicna kuharca
hysterical-1.gif

Kaj pa ce je za vsem baron Zelenogrb ? To boste uizvedeli v naslednji epizodi Hrabrega Miska ... ali pa samo ne znas kuhati in so ti povedali na vljuden nacin ?
shocked-1.gif
 

masterr

Fizikalc
14. apr 2010
1.502
0
36
ok. Cerkno
Še ena poslastica, neka moja čudna kombinacija, tik pred polnočjo.

2 dcl mleka, 100g rozin, sladkor, 1 dcl ruma, kakav
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ja kaj nej ti povem.

Recepti.....

Hobotnico skuhamo razrežemo na majhne koščke, dodamo malo čebule, česna, peteršilja, olivnega olja soli in popra ter limono. Če ste ljubitelji bolj kislega priporočam uporabo prave kvasine-dalmatinskega kisa.
Obvezno pustimo stati vsaj 6 ur, da malo vase potegne
smile-1.gif

Predvsem je treba paziti, da kuhar ne potegne preveč vase
nahrung002.gif


Zobatca, očistimo, oluskamo in položimo na dilo ali pult. Zarežemo ga podolgem ali pa počez, kakor vam je ljubo. Posolimo malo lahko tudi nič. Damo v pečico pri cca 180 stopinjah in revežu preganjamo reumo.
Kot prilogo uporabimo blitvo in krompir.
To gre pa takole, krompir zluščimo zrežemo na enakomerne kocke, posolimo zalijemo z vodo in damo kuhat. Ko je kuhan ga odstavimo. Blitvo blanširamo in zrežemo na primerne koščke. Oluščimo česenj in peteršilj. V kastroli zagrejemo olivno olje in naj vržemo česenj in peteršilj, nanj stresemo blitvo malo premešamo, in dodajamo delno odcejen kuhan krompir. Ne zavrzite vse vode od krompirja, je zelo primerna, za zalivanje blitve, ko jo mešamo z krompirjem. Malo posolimo, komur paše naj si doda malo muškatnega oreščka, predvsem pa ne pozabite na obilo olivca ko je vse fertk.

Dobr tek
lp D
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Takole gre pa zgodba o pečenki, sorry za fotke, ki niso najtrbulše
smile-1.gif


Ime Hubertusova pečenka, saj v naših krajih izhaja iz časov Ivana Tavčarja in njegovega življenja na Visokem.
Sam je imel veliko posestvo, pa ni bil velik lovec. Tako je dal kmetom, ki so živeli na posestvu in okoli, da lovijo na njegovem.
Za proti uslugo, pa so mu le ti enkrat letno morali pripraviti gostijo zanj in njegove ter so se lahko tudi sami udeležili gostije.

Ker je Sveti Hubertus, patron vseh jagrov, so pečenko tako tudi poimenovali.

Da se jo narediti iz praktično vseh sort divjačine, meni je najbolj pri srcu divji pujsek, najbolje "pižamar".
priden.gif


Takole pri nas smo se zbrali 6 odraslih in 4 otroci. Potrebnega materjala pa približno čez palec jušna zelenjava 1 komplet, čebula cca 1 kila, 750 gramov širokih rezancev, jušni fond, fižol, ocvirki, mast, in zadnja nogica mladega pižamarja.

Nogico auslezvamo, kust najtrprvo ven spipamo. Iz nje skuhamo močno jugo, ki jo ponucamo za zalivanje pečenke.

Za meso pripravimo suho paco, majron, malo šetraja,lovor,rožmarin, brinove jagode in malo popra. Predvsem pa ne solimo, da mesu ne iscedimo vode. Damo ga na hladno za dva dni.

Ko ga vzameno vn iz frižiderja, ga popečemo na močnem ognju z vseh strani, vse kar se scedi, bomo kasneje uporabili za praženje zelenjave.

Zgleda pa to približno takole
evil.gif

1093466-IMG_0018.jpg
 

Priponke

  • 1093466-IMG_0018.jpg
    1093466-IMG_0018.jpg
    127,3 KB · Ogledi: 302

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik masterr pravi:
Še ena poslastica, neka moja čudna kombinacija, tik pred polnočjo.

2 dcl mleka, 100g rozin, sladkor, 1 dcl ruma, kakav
Deci ruma? Sliši se dobro.
A je to kot nekakšna tekoča potica, od katere si pijan?
A to zmiksaš?
Končno nekaj pametnega od tebe.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ko je nogica uspešno ocvrta jo odstavimo, na ostankih slastnega zoska pa prepražimo vso zelenjavo, ki smo jo popreje narezali na primerne koščke.

Ko je ta del fertik, stresemo zelenjavo v protfan, meso pa na mrežico v roru nad tem protfanom. Sledi zelo pomemben korak
nahrung002.gif
, kaplica rujnega v kuharja.

Postavimo vse skupaj v ogreto pečico na približno 200 stopinj za 25 minut, nato pa zmanjšamo jakost in pečemo na 170 stopinjah. Koliko ve sam gospod bog, približno za vsak funt teže, 15 do 20 minut, kakor nam svetuje sestra mati Felicita Kalinšek v svoji bukvi.
Meso naj bo v sredini rožnato, ne surovo, divjačina, če jo pečete v pečici se rada posuši, zato pa je potrebno zalivati z jušnim fondom tako, da se le ta zliva v protfan v katerem je zelenjava.

Z fižolom in nudlni ne boste imeli preveč težav. Fižol namočimo in ga skuhamo , da je mehak, pd začimb, dodamo lovorjev list malo popra, sol in to je to. Postrežemo ga vročega popraženega na masti in prelitega z hrustljavimi ocvirki.
Nudlni pa kot nudlni, skuhamo jih, da so al dente.

Pa ne pozabite, tudi meso je treba zaliti z rudečim vinom, zelo primeren je merlot. Dvojna merica mora iti v KUHARJA
nahrung002.gif

1093476-IMG_0022.jpg
 

Priponke

  • 1093476-IMG_0022.jpg
    1093476-IMG_0022.jpg
    77,9 KB · Ogledi: 292

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz rora postavimo na servirni krožnik in ga tenko narežemo.
Zelenjavo, spasiramo tako da dobimo gosto omako, ki se odlično poda k širokim rezancem, lahko bi bil zraven namesto njih tudi kruhov cmok.

Postrežemo vroče, zraven se poda rdeče vino.

Ker pa v času Tavčarja še niso pri nas poznali drugih sladkih stvari, ki gredo zraven k divjačinskemu mesu, so le tega postregli z brusnično marmelado.

Jaz sem si privoščil, poleg le te tudi mentolov - metin žele in pa jabolka na maslu z medom v pomarančnem soku.

Bilo je enkratno, noro dobro in no ja nmi blo preveč.

Vsem skupaj dobr tek in uživajte.

Za konec pa še tale slikca takole zgleda pečen
aplauz.gif

1093482-IMG_0023.jpg
 

Priponke

  • 1093482-IMG_0023.jpg
    1093482-IMG_0023.jpg
    76,8 KB · Ogledi: 253