Bomo Slovenci še lahko sami gradili hiše?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ah. Če sem prav razumel bo sosed še zmeraj lahko pomagal nositi cegle iz kamiona na plato...
Glede majstrov pa... kakor se znajdete. Meni tudi bratranec, ki ima s.p. za elektroinštalacije izstavi račun. Če ne drugega za material, ki mi ga proda po svojih nabavnih cenah (ga dobi ceneje kot bi ga lahko nabavil sam), odvede DDV in končano. Volk sit, koza cela, storitve obračunane...
Tako da ja, lovili bodo predvsem tiste, res delajo na črno. Glede na pregovorna foušljivost Slovencev bodo pa tudi inšpektorji imeli delo
evil.gif
. Sam ne bom imel s tem problemov, ker imam že sedaj takega soseda... Mi je pred 7 leti d.o.o. menajl streho je bil v roku ene ure inšpektor na vratih, če ima vsa potrebna dovoljenja za delo, oviranje prometa, odvoz azbestne kritine...

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Zidam .. naredil sem vse, kar lahko .. vsaj vem, kakšen material je notri in kako je kaj narejeno ..

Kar ne znam ali dvomim, da bi naredil prav, vzamem izkušenega in preverjenega popoldanca in mu dam denar na roko ..

Še en nesmisel .. ker komunala zaračuna 1000€ (!!) samo zato, da odprejo pipco plina, sem se iz principa odločil za drug vir energije, pa čeprav bo v začetku dražje (TČ).

Poserjem se na državo, ki mi ne dovoli graditi s svojim denarjem, mojim kreditom, mojimi cigli, po mojih željah na moji zemlji .. Na koncu mi bodo pa poleg vseh davnkov dali še davek na kvadraturo (beri: dolgoletno odrekanje vsega, da prideš do svoje štalce). JeBE se mi, če propade država. Slabše ne more biti.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
oja ,ti si pa pravi majster -vseved take bi rabil jaz ,da vse vejo ne da za ,elektriko .zidarijo.keramiko ,knauf in ostalo kar ni v mojem fahu najamem kooperante .vsak naj dela kar zna pa bo kvaliteta ena "A". Če znam vozit podmornico še ni rečeno da znan zidat kot zidar. res pa je roko na srce da niso vsi takozvani mojstri dobri mojstri,so tudi šalabajzeri si pač imel srečo da so taki delali pri tebi pa si jih moral pri delu popravljati oz. za njimi ,pa brez zamere ne meči v isti koš vseh mojstrov
nahrung002.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
ko bom sam gradil imam ze pripravljeni 1000 € za kazen, naj se sladko jebejo obrtniki in država z glupimi zakoni... mogoče pa niti ne bom gradil v sloveniji.
Kdo od poslanvec oz funkcionarjev je odgovoren za tole? en je namreč moral to sforsirat naprej... Ime in priimek prosim, da ga vidimo junaka.

dodam še to..
pa še šolski primer lupanja raje , tisti ki imajo €€€ so zdaj in bodo tudi v prihodnje dali delat preko..ostali pa jebanje na suho.

Roberto je pa šolski primer, nekoga ki ni tehnični tip... taki boste dali na preko, se strinjam.

Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Eh...kaj se sekirate, delajte če pa sede kazen pa pritožba in podpis enega top slo odvetnika na papir pa ne boste plačali samo 500€ za tist podpis in štempel.

Še vedno ceneje kot se pustit nategnit pri gradnji. Imam znaca, zidanje dal večji gradbeni firmi, ampak jim je gledal pod prste in obračunal za 20k€ manj kot so oni. Kar hitro so se zmenili, kar da vedet kolk so mel še "lufta".

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik jurga pravi:
oja ,ti si pa pravi majster -vseved take bi rabil jaz ,da vse vejo ne da za ,elektriko .zidarijo.keramiko ,knauf in ostalo kar ni v mojem fahu najamem kooperante .vsak naj dela kar zna pa bo kvaliteta ena "A". Če znam vozit podmornico še ni rečeno da znan zidat kot zidar. res pa je roko na srce da niso vsi takozvani mojstri dobri mojstri,so tudi šalabajzeri si pač imel srečo da so taki delali pri tebi pa si jih moral pri delu popravljati oz. za njimi ,pa brez zamere ne meči v isti koš vseh mojstrov
nahrung002.gif

Ne gre za to, da sam zidaš, ampak da to urejaš mimo neke gradbene pogodbe na klasični "domač" način. Prijatelj električar, znanec keramičar, sosedska brigada za surovo silo itd...

Oziroma nabaviš material in sam poiščeš "majstre".

Zdaj pa si verjetno modeli v vladi predstavljajo, da boš plačal ne vem kakšne načrte in najel ne vem kakšne šarlatane, ki ti bodo prvo z Geigerjevim števcem premerili okolico in material ter potem delali v nedogled.

Hočejo skinit delo na fuš...

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
hočejo ja, ampak za to že imamo zakonodajo in inšpektorje. Zdaj se bodo zakonsko lotili točno tistih ki storijo kaj sami, iz takšnih in drugačnih razlogov. Tistih udarniških akcij pa tako ali tako skoraj ni več, ker noben nima časa. mogoče še kje na vasi...to paje tudi vse. Tako da spet se je zgodilo to, nov zakon, izvajal ga pa ne bo nihce, vcasih bo pac najebal kakšen siromak, tako za opomin. Klasika.

Mogoče bi bilo zanimivo malo več opozarjat inšpektorje za delo o nepravilnosti delovanja obrtnikov, s bo sranje kontra obrnilo
wink-1.gif
zakaj pa ne. Če bodo skuhali, naj še požrejo.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Ta novica mi ja pa dvignila pritisk klik ... kako to da se o tem ni NIČ nikje govorilo. Debate so bile samo o tem, da sosed, ki ima registrirano dejavnost recim,o da je električar ne bo mogel sosedi brezplačno zamenjat žarnice. O tem, da pa ne boš mogel zidat v lastni režiji ta je pa nova in menda to že kar velja al kako. Pa kdaj, kje so to sprejeli? To bi mogel bit referendum. Pade še preden bi bil razpisan.

Men se zdi, da pa glih ti obrtniki, ki se ukvarjajo z raznimi gradbenimi opravili (vodovodarji, električarji, malarji, parketarji ...) v tej državi dobro stojiji. Če samo pogledam tiste, ki so pri meni kaj delali, to so sami "gospodje" ... da se mi slučajno od teh ne bi kdo pritoževal.

Evo gledam ograjo za okrog bajte pa bi mi jo rad zaračunal 10.000 €. Pa halo, a je zlata. Od tega je 1/4 material in stroškov ostalo je čisto, garant. Pa še na roke da mu nakonc plačam ... in pol se taki pritožujejo. Za ta denar moram jaz delat celo leto da ga zaslužim ob predpostavki da nič ne jem ... on bi pa to zaslužil v enem mesecu. Kje je tuki logika?

Po drugi strani pa verjamem, da se pritožujejo, ker imajo cene navite v nebo in zaradi tega posledično nimajo dela. Tile majstrčki vsi mislijo, da imamo doma državni proračun iz katerega lahko plačujem, kolikor se jim bo pač zahotelo. Država jih je razvadila. Tam je tako. Ti povej kol to bo pa bomo plačali. Luštno ane, potem se pa nekaj vmes zgodi, pipca se zapre on je pa bogi revček.

Uglavnem žal mi je da sem se leta 1997 vrnila iz tujine ... dvakrat ni za rečt da se preselim, ker tu res postaja nevzdržno. Itak delam tak posel, da mi lokacija ni pomembna, sam da imam elektriko in internet.

pa dober dan vam želim
grin1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Diablo pravi:
hočejo ja, ampak za to že imamo zakonodajo in inšpektorje. Zdaj se bodo zakonsko lotili točno tistih ki storijo kaj sami, iz takšnih in drugačnih razlogov. Tistih udarniških akcij pa tako ali tako skoraj ni več, ker noben nima časa. mogoče še kje na vasi...to paje tudi vse. Tako da spet se je zgodilo to, nov zakon, izvajal ga pa ne bo nihce, vcasih bo pac najebal kakšen siromak, tako za opomin. Klasika.

Mogoče bi bilo zanimivo malo več opozarjat inšpektorje za delo o nepravilnosti delovanja obrtnikov, s bo sranje kontra obrnilo
wink-1.gif
zakaj pa ne. Če bodo skuhali, naj še požrejo.

Inšpektor pride, če ga pokliče kak "dobri sosed".

Dokončujem bajto na dokaj frekventni lokaciji, zdaj delajo samo s.p.-ji. Pogodbe so na okenski polici, računa pa seveda ne bo.

In kaj nam morejo?
evil.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
kzs
vladni uradniki oz vlada je itak bebava
pravzaprav dandanes zelo redko kdo čisto vse sam naredi. ker je prezamudno in se itka ne izplača.
verjetno ne boš šel sam z lopato in šajtrgo kopati luknje za klet ali pa temelje. najameš bagerista, ki to naredi in avtoprevoznika ki odpelje material.
in če sedaj ti mojstri ne izdajo računa je to še zmeraj delo na črno, čerpav si najel sp-je
enako za vlivanje plate, postavitev ostrešja itd. in večina ne izda računa ali pa izda račun samo za del storitev. se zmeraj bo vsdaj 50% vsega dela opravljeno na črno...
če pa vlada misli, da bo vsak dal bajto na ključ nekemu teslu oz poklical sct, vegrad ali kaj podobnega pa je še bolj blesava kot se kaže

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
še kaki drugi link mogoče kot od trač strani? tja ne zahajam
drugače pa je res zanimivo da bodo še največ potegnili od tega obrtniki, ki že itak imajo polne riti. pri takih cenah kot jih imajo, bodo zdaj imeli še več
bonk.gif
bravo država

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
v bistvu ni krize, sem že našel tržno nišo. En odpere podjetje Gradimo doma d.o.o. oziroma podjetje, ki bo "legaliziralo" gradnjo v lastni režiji, torej za recimo 100 € storitve, uredi papirje da lahko kolegi delajo pri teb, magar 2 leti
smile-1.gif

če te kdo kaj vpraša, ti doma gradi podjetje Gradimo doma
smile-1.gif
pač na skoraj vseh objektih, ki se delajo doma, tako ali drugače, bilo napisano to podjetje. Mislim da bi to bilo možno. Pravno zagotovo.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
Mene zanima kaj se smatra pod "GRADNJA"?

Ok dobim parcelo...uredim papirje, mi neko podjetje vse uredi recimo do strehe (lahko tudi še streho)....lahko potem sam delam?

Ali pa recimo imam že skoraj vse postavljeno. Ali lahko sam omečem, poknaufam, ....?