Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
komitenti (jemalci kredita) niso bili ravno ekonomisti... ekonomisti so jih samo prepričevali da je kredit v frankih zakon. odličen.... no pa ni...
mislim da jih je itak večina pač nasedla "lažem" bančnikov... se spomnim te evforije živo. vsi bi v frankih še na banki so me prepričevali da naj raje vzamem frankih, kot v eurih. no, na srečo nisem...
Sicer to v veliko primerih žal drži, ampak to še ne pomeni, da so krivi bančniki. Saj veš, nevednost ne odvezuje. Vsem bi moralo biti jasno v kaj so se spustili, če jim ni bilo, je to njihov problem. To je isto, ko je snažilka vse vedela o poslih na borzi...
Sam sem tudi imel kredit v CHF, k sreči sem ga zaprl nekaj let nazaj. Sem tudi izračunal, koliko sem ''spušil'' zaradi spremembe tečaja CHF-ja in bi najraje pozabil, pa ne bom do konca življenja
. In sem se zavedal tveganja, sem šel gledat za kar nekaj let nazaj, kakšna je bila volatilnost tečaja in računal worst case scenario. Pa ni pomagalo... Jebiga, draga šola je bila.
Mi pa ni jasno, zakaj bi sedaj to kredo na kakršenkoli način plačevali drugi. Tveganje je bilo, žal je trenutno velika izguba za jemalce kreditov, morda se bo pa še kaj spremenilo.
Dejstvo pa je, če sem prav razumel TV: če si vzel kredo v 2008 za 20 let, imaš danes glavnice v EUR več kot ob podpisu kredita. Ni fajn...
Upam, da se bo tečaj spremenil (na bolje za kreditojemalce seveda), čeprav zaenkrat ne kaže v to smer...
Moram pa reč, da je bil dan, ko sem zaprl ta kredit en od najboljših dnevov v življenju. Kar je po svoje žalostno.