Bolniška

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Poglej še 230. člen, 1.) točka, -14. alinea. Potem pa potegni zaključek. Šef bo še vesel, če se bo izmazal le z 2x zneskom.

Pa še to. Kolektivne pogodbe so različne, zato sem tudi navrgel, da naj pogleda v svojo. V moji npr. jasno piše da mora delodajalec kazensko izplačati dopust v 2x znesku. Rok je enak: 30. 6. in neizrabljen dopust v nobenem primeru ne more, niti ne sme propasti.
Bo treba bit malo natančen: to velja samo, če ti firma ne omogoči izrabit dopusta (po domače: ti bi šel, pa te ne pustijo, ker je preveč dela). Če ga ne izrabiš po lastni krivdi, je to tvoj problem. In tale bolniška je čisto lasten problem.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Poleg tega je to neka specifična kolektivna pogodba, npr. ajzenpon ima nekaj takega, ker imajo pač svoj lasten, zelo močen sindikat.

Splošna kolektivna pogodba o delovnih razmerjih govori, da je treba dopust porabiti do najkasneje 30. junija naslednje leto, drugače propade. Delodajalec je dolžan omogočiti koriščenje pripadajočega letnega dopusta v tem obdobju. Delodajalec lahko tudi sam določi čas koriščenja letnega dopusta, npr. zaradi pomanjkanja dela, vendar samo do polovice pripadajočega letnega dopusta delavca.
Mimogrede, samo za info, dopust se šteje v delovnih dneh in ne morda v del. urah (kot naprimer: danes bi porabil 2 uri dopusta in bi šel malo prej domov, itd...), ker je dopust predvsem namenjen počitku.

Torej odvisno od kolektivne pogodbe, ki je navedena v pogodbi o delovnem razmerju. Pri splošni kolektivni pogodbi se velikokrat zgodi pri ženskah, ki so zanosile in bodo nastopile porodniški dopust, pa pride med nosečnostjo do komplikacij in so v bolniški do konca nosečnosti, da jim lanski dopust propade, ker enostavno ni bilo šanse ga porabiti. Tvoj primer, Jado, je zelo podoben temu, seveda če ti tvoja kolektivna pogodba to dopušča.

Nazadnje urejeno:

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
če ga ne moreš porabit do 30 6 naslednjega leta, ti pač propade
razen, če ti delodajalec ne omogoči, da ga kasneje porabiš- popolnoma odvisno od njegove dobre volje, izsilit tega ne moreš

dopust je za to, da se pač porabi, jbt ga
med bolniško pa seveda dopusta ne boš rabil (no, vsaj če je ta prava bolniška)

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
.....bolniška gre itaq iz žepa ZZZS
smile-1.gif
Sploh prvih 30 dni...
bonk.gif

Pa postavi se ti v kožo tvojega delodajalca... lansko leto si imel 30 dni bolniške, kar gre na škodo njega, letos spet, poleg tega si ali boš odsoten še dlje časa, kar pomeni, da potrebuje nadomestilo zate. In na koncu jebeštrga gleda takšno službo... Si mogoče s kakšno konkurenčno klavzulo vezan, da ne moreš dati odpoved in poskusiti srečo z bolniškimi drugje?

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Lani sem imel bolniško, pa sem normalno delal budala....ker nismo imeli delavcev za delat. MOJA DOBRA VOLJA!!!!
Letos sem šel na operacijo, 3 mesece sedaj, bolniška do 7.7.Vmes jan.in feb. nisem mogel koristiti dopusta, ker smo imeli preveč dela - tega delodajalec ne bo priznal ampak jaz kot poslovodja trgovine to vem. Lani decembra nisem koristil niti dneva dopusta, potem veste kok je ura?
Že lani poleti sem koristil komaj 10 dni!!!! Torej tudi če je moja lastna krivda, da ga nisem koristil je absolutno krivda še toliko na delodajalčevi strani, da mi ni omogočil dodatnega delavca, da ostali koristimo dopust.
Nimam nobene klavzule, iščem službo drugje pa vedno dobim negativni odgovor.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Lej, kriv si sam. Drugič dopust zahtevaj v pisni obliki (ali vsaj po mailu) s pisnim (ali vsaj po mailu odgovorom). Če ti ne odgovori, greš pač na dopust, če ti odgovori, da ne moreš ker je preve dela, imaš dokumentacijo za kasneje (da lahko zahtevaš da ti dopust izplača).

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Kaj pa vem no, krivega se ne počutim, ker nisem mogel koristiti dopusta, potihem ga nisem mogel. Pisno itaq ne bodo priznali.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Kaj pa vem no, krivega se ne počutim, ker nisem mogel koristiti dopusta, potihem ga nisem mogel. Pisno itaq ne bodo priznali.

seveda nebojo, zato morš pa prej razmišljat in prej poslat pisno zahtevo in si odgovor shranit, če ga pa ni pa greš na dopust...