Bolniška

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Od 1.3 sem na bolniški (operacija križnih vezi+meniskus) in jo imam sedaj podaljšano do 7.7. Do konca meseca junija bi moral porabiti stari dopust,ki ga je kar 14 dni. Mi je delodajalec dolžan plačati? Ne dobim nikjer informacije o tem. Škoda mi je vreči stran 14 dni dopusta.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Hja, po splošni kolektivni lahko porabiš star dopust do 30 junija, ostalo pa propade, razen če je delodajalec fejst dejc.

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.091
3.593
113
41
Lj
Iz pogodbe Kramarja iz NLB:

untitled.png

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Delodajalec ti mora omogočiti koriščenje letnega dopusta do najkasneje 30.06. naslednjega leta. V nasprotnem primeru ti dopust ne propade, temveč ti ga je delodajalec dolžan izplačati - v dvakratnem znesku. Sicer pa malce poglej v kolektivno pogodbo. Tam mora to pisati.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Potem ti mora pač izplačati preostanek dopusta.
Delodajalec je imel celo lansko leto na voljo, da ti uturi dopust, če tudi ga ti ne bi hotel koristiti. Čas od 1. januarja pa do 30. junija v nasledmjem letu, je le njegov privilegij, da lahko popravi zamujeno.

Skratka, neizkoriščen dopust ti v nobenem primeru ne more in ne sme propasti. Lahko pa se z delodajalcem dogovorita drugače.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Citat:
V nasprotnem primeru ti dopust ne propade, temveč ti ga je delodajalec dolžan izplačati - v dvakratnem znesku.
Ja pajade kar dvakratni znesek ti bo izplačal. To velja samo v primeru, ko hočeš ti na dopust delodajalec te pa zaradi povečanega obsega dela ne pusti.
Lahko pa prekineš bolniško in greš na dopust, samo včasih to ni najbolj pametno, ker zgubiš razne bonitete. Če si dlje časa na bolniški ti pri nas sindikat nakaže mislim, da eno minimalno plačo s prekinitvijo pa to pravico izgubiš.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Ja ker sem dlje od 1 meseca na bolniški, sem sedaj na plečih ZZZSja......ampak še vedno ne dobim odgovora, kako bom s svojim dopustom 14 dni, ki ga ne žeim vreči v nič. Le zakaj bi? Kaj meni delodajalec šenka? 0
smile-1.gif

Je kaka pravna pomoč na netu?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pri nas (javna ustanova) ti v takih primerih dopust propade. So eni že poizkušal nekaj mutit pa ni bilo šans, 1.7. se ti ves stari dopust avtomatično briše.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
ni mi jasn kaj eni tolk ta dopust šparate do daske pol ga pa skurite junija za brezveze - no eni še to ne

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.169
1.144
113
Zakon o delovnih razmerjih
Za začetek poglej to, 163. člen.
Če si v naprej vedel, da greš na operacijo, bi dopust prej izkoristil.
Če nisi vedel, smola.
Če si misli, da boš prej pripel z bolniške in koristil dopust, smola.
10 dni bi moral itak lani koristit, tako da ti za naslednje leto ostane največ x-10 dni dopusta, ki ga moraš do 30.6. koristit.
Kakšne možnosti bi imel edino, če bi uspel dokazati, da si dopust hotel koristiti prej, pa ti delodejalec tega ni omogočil.
V tem pirmeru bi ti ga izplačali kot redno delo.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
shipman: če imam tako delovno mesto, kjer si teško sploh koristim dopust....samo 2 zaposlena:( dela se pa od 8 do 20 pon-sob in vse nedelje in praznike!!!!!!

za operacijo sem vedel že lani, samo še enkrat ni mi bilo omogočeno koriščenje dopusta....delodajalec tega itak ne bo nikoli priznal...
pa še ta cvetka, že lani sem imel bolniško od doktorja 1 mesec pa sem zaradi pomanjkanja delavcev (1 zaposleni bil istočasno na bolniški) delati.....že lani sem imel velik problem koriščenja dopusta.....komaj pokuril 10 dni.....

letošnja zgodba pa ista, januar in februar smo imeli hude mesece in nikakor nisem mogel koristit dopusta.....ma naj gre v [censored] pa taka služba....

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pri nas tudi ta dopust šparamo na koncu ga pa ne moremo izkoristit. Moje delovno mesto mora bti zasedeno 24 ur na dan in sedaj je šel eden od delavcev na daljšo bolniško in v takem primeru gre lahko samo eden na dopust. Nekaj dni bom še lahko izkoristil ostalo bom pač pustil da propade.

Shipman

Fizikalc
18. okt 2007
1.561
0
36
to je pol do neke mere drugo, k pač poznam folk k bi lahko šel pa kr neki v tri krasne špara pol pa 20-30 junija gledajo doma u luft
kako pa zdej pokrivajo, k te ni?

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Poglej še 230. člen, 1.) točka, -14. alinea. Potem pa potegni zaključek. Šef bo še vesel, če se bo izmazal le z 2x zneskom.

Pa še to. Kolektivne pogodbe so različne, zato sem tudi navrgel, da naj pogleda v svojo. V moji npr. jasno piše da mora delodajalec kazensko izplačati dopust v 2x znesku. Rok je enak: 30. 6. in neizrabljen dopust v nobenem primeru ne more, niti ne sme propasti.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
12 ur vsak dan?? kaj pa to delaš???

to meni ni jasno - če morata dva delat 12 ur, a ni skrajni čas, da se dobi še enega delavca, ker očitno je toliko dela!

čaki, a ti delaš pr Olimpiji na Bureku??? tam majo 12 ur vsak dan...

drugač pa... kaj bi pa ti rad videl? da bi ti dopust še vedno pripadal ko prideš iz bolniške? tko ne gre to pomoje... J.eb.at ga, bolniška je pač bolniška - delodajalcu vzame delavca, delavcu pa včasih tudi dopust...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
12 urni delavnik mamo.....delava 2, vsak 6.....bolniška gre itaq iz žepa ZZZS
smile-1.gif

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Zakon o delovnih razmerjih

Kolikor jaz sedaj te člene okoli letnega dopusta kapiram, sem prišel do enega zakompliciranega zaključka:
V lanskem letu sem bil na bolniški zaradi zdravstvenih težav od sredine junija pa do konca novembra, ko se mi je iztekla delovna pogodba in mi je niso podaljšali. Potemtakem ker sem bil v lanskem koledarskem letu zaposlen več kot 6 mesecev (od 1.1. do 9.6.), mi je kljub temu pripadal lanski dopust??? In meni so oni, t.i. delodajalci rekli, da mi dopust ne pripada in da mi v zvezi s tem niso nič dolžni!?
In jaz, tele, sem se letos pri njih še enkrat zaposlil, bil zaposlen dobra dva meseca, preden so mi samovoljno skrajšali pogodbo
p020.gif

Pa če vse skupaj pravilno kapiram, so mi v letošnjem letu dolžni za dva dneva dopusta?? Plus celoten lanski dopust, ki ga nisem mogel koristit!?

Pa jaz bom šel tja, na firmo, in bom nekomu glavo bek ftrgal, ker so mi še zraven vsega itak dolžni skoraj 300eur!?
n080.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Od vsega butanja z glavo te očitno jebe matematika... Več kot šest mesecev bi bil zaposlen, če bi delal od 1.1. do 1.7. ...
tongue-1.gif