Da malce obudim temo o Bitcoinih, ki je spet medijsko zanimiva po zaprtju največje menjalnice Bitcoinov MtGox (s sedežem v Tokiu), kjer so njihove stranke ostale brez cca 500 milijonov $
Za fiasko seveda ni kriv Bitcoin, ampak nepoštenost lastnikov menjalnice, kot ni kriv Euro, če so ti ukradli denarnico, polno evrčkov.
Moram priznati, da me sam sistem kriptografskega denarja fascinira. Ideja je genialna in sem trdno prepričan, da je prihodnost denarja ravno v eni ali več takih oblikah kriptografske valute, kot je Bitcoin.
V to me prepričuje tudi dejstvo, da kriptografske valute temeljijo zgolj in samo na matematičnih zakonitostih in niso odvisne od (samo)volje oblasti, ki lahko svoj denar tiskajo po svojih potrebah (od tod inflacija, razvrednotenja in finančne krize).
Kriptografski denar se pretaka preko interneta (p2p) in ga ni mogoče ponarediti ali dotiskati drgače, kot s takoimenovanim rudarjenjem. Za nadzor skrbi sam sistem potrjevanja, ki se kopira od računalnika do računalnika preko p2p omrežja.
Source koda sistema je javno objavljena in odprta, javna, vsem na očeh, tako, da s te strani ni nobenega prodajanja "megle iz ozadja".
Sistem je distribuiran, brez centralne oblasti ali vrhovnega organa nadzora, zato je tudi težje ranljiv (nima glave, ki bi se jo dalo enostavno odsekati)
Države, vlade ali centralne banke nad delovanjem Bitcoina nimajo nadzora (kar jih tudi vedno bolj skrbi
), podobno kot nimajo nadzora nad internetom. Lahko ga kvečjemu prepovejo, pa še to z vprašljivim uspehom. Transakcije so anonimne (ključi so anonimni, nimajo o lastniku nobenih podatkov), čeprav se transakcijam da slediti, saj so zapisane na vseh strežnikih, ki jih potrjujejo.
Bitcoine (in ostali temu podobni kriptografski denar) se hrani v takoimenovanih denarnicah (wallet), ki niso nič drugega, kot pari šifriranih ključev (javni in zasebni ključ), ki nosijo določeno vrednost, ki se preko p2p lahko prenakaže iz enega naslova na drugega.
Če želiš, da ti nekdo nakaže denar, mu enostavno sporočiš svoj javni ključ (Bitcoin address), ki ga lahko javno objaviš kjerkoli (tako kot svoj bančni račun). Transakcijo, da je veljavna, morajo potrditi p2p strežniki, ki se jih ne da pretentati (za primerjavo, ti distribuirani strežniki po procesorski moči mnogokratno presegajo procesorsko moč največjih superračunalnikov) in z lahkoto odbijejo vse poskuse vdorov (ali zavajanja).
Kdor se ukvarja z "rudarjenjem", ima tako tudi pri sebi instaliranega enega od teh strežnikov in je del mreže, ki potrjuje veljavnost transakcij.
Malce za šalo in malce zaradi testiranja sem včeraj zvečer kupil za 100$ Bitcoinov in do tega trenutka ima transakcija že 92 potrditev (confirmations). Na vsake toliko se število konfimacij povečuje. Za zagotovilo pristnosti je menda dovolj že 6 konfirmacij.
Če denarnico hraniš doma (na računalniku, telefonu ali tablici ali jo imaš celo zapisano na papirju), se ni treba bati, da bodo tvoji Bitcoini "čudežno" izginili, kot so v MtGoxu, kjer so imele stranke svoj denar v shrambi (v denarnicah) MtGoxa, ki je z njim trgoval.
Denarnico ima v lasti in z denarjem upravlja tisti, ki poseduje privatni ključ.
Seveda ima vsak lahko takih denarnic kolikor hoče. Jaz imam tri, od tega sta dve prazni
Vrednost Bitcoina precej niha, kar pomeni, da še ni čisto dozorela (ni še vsesplošno sprejeta), vendar ne dvomim, da bo to postala.
Trenutna vrednost BTC=510 USD ali 350 EUR