Bioplin - mnenja

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Brez subvencij ne laufa, vsaj v času amortizacije ne. Potem pa dokler gre gre ...

Saj še sončne celice niso rentabilne braz subvencij.... pa jim že dolgo potuho dajejo....

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
Mladinec:
sem preveč v teh poslih da bi me učil, sem pa preihtro tipkal.
drži, 1kat je samo za uničenje. ker vsebuje SRM
2. in 3. se pa predeluje v nadaljevanju...
ker pa je KOTO edini koncesionar za kat1 ima u bistvu monopolni položaj... in izsiljuje tudi s kat 2...

drugače pa koto IMA bioplinarno!

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.673
3.190
113
v lokalni ostariji
preberi si pravilnike:) je to dolga zgodba ni smisla da tukaj tikamo. SRM je pa Specifični rizični material, kateri ima povečano tveganje pri TSE/BSE

lahko pa na PM če te kaj več zanima...

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
ksz

Fino, vidim da je tu kar nekaj ljudi,ki vedo kaj je bioplinarna. Pohvljeni
priden.gif

Zdaj pa naj eden od vas meni neznalcu razloži eno zadevo. Jasno mi je, da če je substrat relativno homogen (vedno enake vhodne surovine, recimo 30 gnoj, 70 silaža), v fermentorju ni težav. Kaj pa ko je substrat heterogen? Torej v primeru, ko bi bioplinarna res bila to kar naj bi bila, pogon za nevtraliziranje organskih odpadkov na kmetii ali v nekem naselju (komunalni odpadki). Kako takrat dosečt stabilno proizvodnjo plina?

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Vedno se sestavi ugodna mesanica - kar dela kemik, tako da gre v fermentorje po formuli - kot sem zgoraj napisal, cilj je cimvec metana pri ugodni sestavi ostalih plinov.

Moras pa vedeti da so to tone in tone materiala, ne ravno par bio-kontejnerjov od domace hise.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.320
7.082
113
pri taščici
vcasih so kuharji v menzah doma vzrejali prasice s pomijami, danes pa sumim da biotera to odpelje v BP. Nekoc je koruzo pojedla zivina, sedaj pa BP.
Sicer pa sem bil na otvoritvi ihanske pa nekako ne vem natancno kaj jim je glavna surovina.
Prasicev je bistveno manj kot nekoc.
Vsi govorijo kako v ihan smrdi zaradi prasicev.
Kot kaze jih kmalu ne bo vec, smrdelo bo pa najbrz se vedno saj je cez bistrico plinarna in cistilna. Sedaj se pa ta dva ne morta zmenit kdo je kriv za slab zrak in onesnazeno K.Bistrico.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Prav, to razumem ko gre za "kmetijske" bioplinarne, ko imaš skoraj popoln nadzor nad substratom. Kaj pa ko gre za komunalne (bipotera)? Komunalne v smislu predelave organskih odpadkov, ne smetiščne ...
Ker pri teh pa ni kemika ki bi lahko uravnaval sestavine. Zato sprašujem, če obstaja kaj kar bi lahko človek uporabil za bolj "varno" in obilno proizvodnjo ...

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Evo podatke, cirka 1.300 ton "hrane" bo PP naslednje leto zmetala v gnojnico.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.463
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Fajn, pa še koliko "hrane" bo šlo za včasih se jim je reklo biogoriva sedaj so menda agrogoriva. slovenija pa veselo uvaža hrano. Fajn politika.

Drugače pa zanimiva tema. Bioplinarn sicer ne poznam ravno dobro, se mi pa zdi, da jih je v Sloveniji preveč in da so premajhne. Meni se zdi bioplinarna sistem veliko bolj rentabilen, kot sončne celice (o njih vem več in bi jih kratkomalo prepovedal - onesnaževanje okolja). Seveda, če je obrat zadosti velik. Da bi imel vsak kmet svojo bioplinarno je totalni nonsens. Edino smiselne bi bile, če so možne, bioplinarne samo na odpadke. To kar se počne v zadnjih letih s "hrano" je katasrofa.

Zdaj pa eno vprašanje za znalce. Tukaj se je pojavila informacija, da mora kemik namešati pravo razmerje surovin. kaj pa če pride do neravnovesja surovin? Kaj pa biolinarne počo potem?