Saj to me zanima zakaj pri nas vse zastonj. tujina pa zavarovanje ali plačaj.Ma saj ga ne rabiš, si lahko tudi brez ampak boš v določenih primerih zelo drago plačaš vse skupaj. Za razliko od nas, ki tujcem vse častimo.
Saj to me zanima zakaj pri nas vse zastonj. tujina pa zavarovanje ali plačaj.Ma saj ga ne rabiš, si lahko tudi brez ampak boš v določenih primerih zelo drago plačaš vse skupaj. Za razliko od nas, ki tujcem vse častimo.
Žal imamo tak sistem. Zakaj se ga pa ne spremeni od česaar bi imeli glede na trenutno stanje zgolj plus oz. bi realno gledano bili na nuli in ne v minusu pa nimam pojma. Verjetno je "preveč dela" za to speljat ali kaj.... pojma nimam.Saj to me zanima zakaj pri nas vse zastonj. tujina pa zavarovanje ali plačaj.
Glej se ga reši živega ali mrtvega nekdo mora plačat.Jaz mislim, da je glede na količino obiska naših gor še sorazmerno malo reševalnih. Zaračunati take zadeve je po moje bolj "kisla", saj bi verjetno imeli še več smrtnih žrtev ko bi se marsikdo zaradi kasnejšega plačila skušal sam izvleči iz zagate/nesreče.
Preventiva je pomembna, izobraževanje otrok, planinski tečaji in šole. V moji/naši mladosti je skoraj vsaka šola imela nek planinski krožek, danes so zaradi odgovornosti redke, ki ga še imajo v neki obliki. Gore pa so tudi zaradi nižjih cen opreme in jasno insta family stalno bolj dostopne in zaželjene. Mogoče bi dodal kakšno malo dražje zavarovanje, ajde to bi bila ena taka vmesna rešitev naprimer. Pa da se razumemo nikakor ne podpiram brezglavega siljenja v gore, ampak se mi zdi da človeka v nesreči tam nekje visoko, nekak ne moreš vprašat če ima sredstva, da bo plačal reševanje.
Morda pa res.Jaz mislim, da je glede na količino obiska naših gor še sorazmerno malo reševalnih. Zaračunati take zadeve je po moje bolj "kisla", saj bi verjetno imeli še več smrtnih
Jup, včasih je bilo takšnih krožkov polno, danes, ko so pa kakršnekoli info na voljo na vsakem koraku, je pa folk še manj informiran/razgledan. Bedna fora.Preventiva je pomembna, izobraževanje otrok, planinski tečaji in šole. V moji/naši mladosti je skoraj vsaka šola imela nek planinski krožek, danes so zaradi odgovornosti redke, ki ga še imajo v neki obliki.
V tujini te dejansko pred reševanjem vprašajo ali imaš gotovino, kartico ali pa kakšno zavarovanje. Kajne Kamele0N Se pa strinjam, da je to res bolj tako tako, da se meniš o takšnih zadevah, pred sabo imaš pa bolj ali manj poškodovanega človeka, sigurno doda tak grenak priokus. Treba bi bilo vzgojiti mentaliteto, da se o tem razmišlja pred podvigom in ne šele, ko gre kaj narobe.Pa da se razumemo nikakor ne podpiram brezglavega siljenja v gore, ampak se mi zdi da človeka v nesreči tam nekje visoko, nekak ne moreš vprašat če ima sredstva, da bo plačal reševanje.
Tako merilo bodo zavarovalnice na sodiščih razbile ko keks.Rešitev je samo izobraževanje na dolgi rok, zaračunavanje reševanja pa v primeru skrajne objestnosti.
Ni fer ločevati po tipih reševanja, ker si ga ne izbiraš sam a-la-carte. Helikopter se uporablja, ker je veliko hitrejši in bistveno, manj se obremenjuje reševalce. Vleči nekoga iz Severne Triglavske stene na roke: traja lahko po več dni. Že tako lahko intervencije trajajo tudi s helikopterjem.Tako merilo bodo zavarovalnice na sodiščih razbile ko keks.
Po mojem bi bila lahko možna rešitev enotna participacija glede na tip reševanja (velikost ekipe, višina, uporaba helikopterja), ki sicer ne bi krila v celoti stroška reševanja, večino uporabnikov pa bi spodbudila v ustrezno zavarovanje ali pa v to, da so previdnejši in bolj razmislijo glede opreme in svojih sposobnosti. Odnose med neznanimi ljudmi v sodobni družbi najbolje ureja denar. Žal ni drugega resnega in hkrati dovolj mehkega mehanizma. Napačni sistemi so tisti, kjer se iznajdljivi izmuznejo (niso bili "objestni"), manj iznajdljivim pa zaračunamo celo nad dejanskimi stroški, da jih kaznujemo za zgled drugim. Tu ne sme biti narejeno v smislu maščevanja. Rešujejo te s helikopterjem, ker te je ruknil infarkt na 2500 metrih. Prispeval boš denimo 500 €, ker vseeno ni enako kot če te je doma in so te odpeljali za rešilcem, kar krije osnovno zavarovanje. Ali si bil zato dodatno zavarovan ali ne, se boš pač pogovarjal, če preživiš.